Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Εφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Θεοχαράτος

Βγήκε ο χάρος παγανιά και "θερίζει" παλαιούς,αλλά και νεότερους δημοσιογράφους,της έντυπης δημοσιογραφίας.Μετά την Αριστέα Μπουγάτσου ακολούθησαν ο Ηλίας Μπαζίνας,ο Φίλιππος Συρίγος,ο Γιάννης Καλαμίτσης και προχτές έφυγε ο Χρήστος Θεοχαράτος!

Η καρδιά του Χρήστου Θεοχαράτου, βετεράνου της πολιτικής αρθρογραφίας και πρώην διευθυντή του «Εθνους», έπαψε να χτυπά. Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Γεννήθηκε το 1935, από ακτήμονες γονείς (ήταν ο τρίτος γιος της οικογένειας), στο χωριό Κομητάτα της Κεφαλονιάς, όπου διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα, για να μετακινηθεί ακολούθως στο Αργοστόλι, την Πάτρα, την Ιθάκη και την Αθήνα.

Οι μνήμες του από την Κατοχή, την Πείνα, τον Εμφύλιο και την περίοδο των Εκτάκτων Μέτρων χαρακτηρίζονταν από τον ίδιο «καταγματικές», με την έννοια των τραυματικών βιωμάτων και αναμνήσεων.

Αφετηριακές θέσεις του αποτέλεσαν οι αρχές της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της εθνικής αξιοπρέπειας. Υπερασπίστηκε με συνέπεια τις ιδέες του και την ελευθερία της γνώμης του.
Επιβράβευση αυτού του γεγονότος θεωρούσε τη βράβευσή του το 1985 από το Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας.

Εργάστηκε κατά καιρούς ως αγρότης, οικοδόμος, λατόμος, εργάτης, τυπογράφος, διορθωτής, ρεπόρτερ. Η πορεία του ως πολιτικού αρθρογράφου ξεκίνησε τη Μεταπολίτευση του 1974, σε διάφορες εφημερίδες.

Συνεργάτης του μεγάλου εφημεριδά,επίσης αείμνηστου,Αλέκου Φιλιππόπουλου στην "Απογευματινή", στην "Ελευθεροτυπία" και στο "Έθνος".

Στο «Εθνος» βρέθηκε από την πρώτη ημέρα της έκδοσής του, τον Σεπτέμβριο του 1981. Ακολούθησε ο «Ριζοσπάστης» αλλά και ο «Αδέσμευτος Τύπος». Στις εκλογές του 1993 υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Κεφαλονιά.

Πλούσιο είναι το συγγραφικό του έργο. Αποτελείται από την ιστορική νουβέλα «Πάθος», τη δίτομη ιστορική μελέτη «Ρήγας Φεραίος», το πολιτικό δοκίμιο «Μανιφέστο της Νεολαίας», την αποτελούμενη από δύο τόμους βιογραφία του Χαρίλαου Φλωράκη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση της πρώτης εξαετίας του «Εθνους», το 1987, έγραψε για την εφημερίδα που υπηρέτησε από επιτελικές θέσεις: «Εχει σταθερά σημεία αναφοράς τις πιο μεγάλες πανανθρώπινες και τις πιο μεγάλες εθνικές αξίες: την ειρήνη, τον αφοπλισμό, τον αντιιμπεριαλισμό, τη δημοκρατία, την προκοπή, την εθνική ανεξαρτησία, την Ελλάδα, την εργασία, την εντιμότητα»!

Αυτά τότε,τα πρώτα χρόνια της έκδοσης.... μετά χώρισαν οι δρόμοι τους,με το Χρήστο Θεοχαράτο να παραμένει σταθερός στις αρχές του και τα πιστεύω του.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη το πρωί στα Κομητάτα της Κεφαλονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom