Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

72χρονος έχασε τη ζωή του γιατί τελείωνε το ωράριο των γιατρών!

Γιατροί πανεπιστημιακού νοσοκομείου αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν επείγον περιστατικό, επειδή ήταν εκτός προγράμματος του χειρουργείου!

Με τη ζωή του πλήρωσε ο 72χρονος από τη Νέα Μανωλάδα την άρνηση των γιατρών να τον χειρουργήσουν
Δεν αρκέστηκαν στην προφορική άρνηση. Στις εκκλήσεις του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) απάντησαν και εγγράφως ότι δεν είναι σε μέρα γενικής εφημερίας και πως στις 3 το μεσημέρι θα τέλειωνε το ωράριό τους.
Το απίστευτο αυτό συμβάν θα μπορούσε απλώς να προστεθεί στα όσα δυσάρεστα καταγράφονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Εξελίχθηκε, όμως, με τον χειρότερο τρόπο, καθώς ο 72χρονος ασθενής έχασε τελικά τη ζωή του, περιμένοντας να βρεθεί νοσοκομείο να τον δεχτεί...
Οι συγγενείς απείλησαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, ενώ για το θέμα έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση και από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καταλογιστούν πειθαρχικές και να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες.
Αρνήθηκαν να χειρουργήσουν ασθενή με ανεύρυσμα
Ολα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, όταν ο 72χρονος από τη Νέα Μανωλάδα Ηλείας ένιωσε πόνο στην κοιλιακή χώρα και ζάλη. Οδηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, όπου οι γιατροί δήλωσαν ότι έπρεπε να διακομιστεί επειγόντως στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.
Στις 10:30 το πρωί ο άτυχος άνδρας είχε ήδη εισαχθεί. Υποβλήθηκε σε έλεγχο, ο οποίος αποκάλυψε ότι είχε διαχωριστικό ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, η οποία απαιτούσε άμεση αγγειοχειρουργική αξιολόγηση. Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, ωστόσο, δεν διέθετε αγγειοχειρουργικό τμήμα και ζητήθηκε η διακομιδή του σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Διαπιστώθηκε ότι το πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο διαθέτει αγγειοχειρουργική μονάδα, ήταν το Πανεπιστημιακού του Ρίου. Την ώρα που γινόταν προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή, γιατροί της Αμαλιάδας και η διοίκηση του νοσοκομείου βρίσκονταν σε επαφή με το Ρίο.
Η προσπάθεια να πείσουν για την αναγκαιότητα διακομιδής του 72χρονου σκόνταψε στην άρνηση των αγγειοχειρουργών του Ρίου. Το κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι το νοσοκομείο δεν βρισκόταν σε εφημερία και πως το πρόγραμμα του χειρουργείου είναι πλήρες έως τις 3 το μεσημέρι!
Βρισκόμενοι προ αδιεξόδου, οι γιατροί της Αμαλιάδας ζήτησαν τη συμβολή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).
Το χρονικό
Ακολούθησαν σκηνές αγωνίας:
Στις 11 το πρωί, συντονιστής του ΕΚΕΠΥ επικοινώνησε με το Ρίο και εισέπραξε άρνηση. Ο συντονιστής ζητεί έγγραφη αιτιολόγηση. Ο διευθυντής της κλινικής τη στέλνει.
Αναζητώντας εναλλακτική λύση, στις 12 το μεσημέρι το ΕΚΕΠΥ ενημερώνει την Αμαλιάδα ότι το περιστατικό μπορεί να διακομιστεί στο «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας.
Η απάντηση που πήραν από την Αμαλιάδα ήταν ότι ακόμη και τα λεπτά μετρούν και πως ο ασθενής θα μπορούσε να χάσει τη ζωή του κατά τη διακομιδή... Το μοιραίο δεν άργησε να συμβεί. Λίγη ώρα αργότερα ο ασθενής έπεσε σε κώμα και στις 12.40 το μεσημέρι πιστοποιήθηκε ο θάνατός του.
Οταν πληροφορήθηκαν τα όσα είχαν συμβεί, οι συγγενείς του 72χρονου ξέσπασαν. Ορισμένοι, δε, πήραν τα αυτοκίνητά τους και κατευθύνθηκαν προς το Ρίο, προκειμένου να αναζητήσουν αυτούς που θεωρούν ως υπεύθυνους για τον θάνατο του συγγενούς τους.
Σημειώνεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να δέχονται επείγοντα περιστατικά ακόμη και όταν δεν εφημερεύουν.
Η σχετική εντολή είχε δοθεί από το υπουργείο Υγείας προ εικοσαετίας, όταν ένας ασθενής είχε χάσει τη ζωή του έξω από το «Σισμανόγλειο», έπειτα από άρνηση των υπευθύνων να τον δεχτούν, λέγοντας ότι το νοσοκομείο δεν βρισκόταν σε εφημερία.

Τι αναφέρει εγγράφως ο διοικητής της κλινικής
«Ως μέρα μη γενικής εφημερίας και με δεδομένο ότι η χειρουργική αίθουσα λειτουργεί έως τις 3 το μεσημέρι και όλες οι θέσεις στο πρόγραμμα του χειρουργείου είναι κατειλημμένες, δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση για τον ασθενή».
Αυτά αναφέρει ο διευθυντής της κλινικής στο έγγραφο που έστειλε στο ΕΚΕΠΥ, έπειτα από πίεση που του ασκήθηκε να δικαιολογήσει εγγράφως την άρνησή του να δεχτεί το περιστατικό. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα ήταν η τύχη του ασθενούς, αλλά το γεγονός ότι ήταν πρωί και το νοσοκομείο σε πλήρη λειτουργία καταδεικνύει ότι θα μπορούσε τουλάχιστον να έχει εξεταστεί από ειδικευμένους γιατρούς.
«Το νοσοκομείο δεν βρισκόταν σε γενική εφημερία, άρα τα περιστατικά που είχαν προγραμματιστεί για το χειρουργείο ήταν τακτικά», σημειώνει στο «Εθνος» ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Παναγιώτης Ευσταθίου, για να τονίσει:
«Θα μπορούσαν, τουλάχιστον, να κάνουν αξιολόγηση του περιστατικού. Να μετακινηθεί ο ασθενής στην Πάτρα, που απέχει μία ώρα από την Αμαλιάδα, αντί να έρθει στην Αθήνα, η οποία απέχει τρεις ώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom