Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Είναι δυνατόν να έχει τέτοια τρύπα το δίχτυ του νόμου για σκάφη και ΙΧ μεγάλου κυβισμού;

Πώς οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής και Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού μπορούν να αποφύγουν το τεκμήριο διαβίωσης εκμεταλλευόμενοι σχετικό "παραθυράκι" στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Δεν θα πληρώσουν τεκμήριο διαβίωσης όσοι έχουν σκάφη και μεγάλου κυβισμού Ι.Χ. εάν εκμεταλλευτούν το παράθυρο που αφήνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, αφού τους σώζουν τα ψιλά γράμματα της διάταξης.

Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 31 του νέου κώδικα, ορίζεται ότι «Διάστημα
μεγαλύτερο από δεκαπέντε 15 ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Τα ίδια εφαρμόζονται και σε περίπτωση ακινησίας ή ολοκληρωτικής καταστροφής του αυτοκινήτου από οποιαδήποτε αιτία». Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι αυτό που ισχύει για τα αυτοκίνητα ισχύει και για τα σκάφη αναψυχής, πλην των οριζόμενων για την παλαιότητα.

Η διάταξη, η οποία είχε προστεθεί στον ΚΦΕ το 2010 έχει λειτουργήσει σαν παράθυρο προκειμένου να αποφεύγεται ή να μειώνεται κατά πολύ η τεκμαρτή δαπάνη για τα σκάφη αναψυχής αλλά και για τα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού.

Πολλοί φορολογούμενοι υποβάλλουν στην εφορία κάθε Δευτέρα δήλωση ακινησίας και προχωρούν στην άρση κάθε Παρασκευή. Έτσι το σκάφος αναψυχής και το ΙΧ εμφανίζεται να είναι σε κίνηση 12 ημέρες το μήνα και έτσι να μηδενίζεται η τεκμαρτή δαπάνη ή να περιορίζεται δραστικά ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που είναι το σκάφος ή το αυτοκίνητο σε κίνηση.

Η διάταξη ορίζει ότι διάστημα μεγαλύτερο από 15 ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Άρα διάστημα μικρότερο των 15 ημερών δεν λογίζεται μήνας, οπότε δεν προκύπτει τεκμαρτή δαπάνη και αποφεύγεται η φορολόγηση του ιδιοκτήτη του σκάφους με το τεκμήριο παρά το γεγονός ότι αυτός το χρησιμοποιεί κανονικά.
http://www.euro2day.gr/

Σχόλιο Ζείδωρον:Διαβάσαμε την παραπάνω είδηση και ειλικρινά αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι ισχύει.
Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα τότε είμαστε για δέσιμο!
Βρε αγύρτη νομοθέτη κάποιος που έχει την ευχέρεια να πηγαίνει ο ίδιος δυο φορές την εβδομάδα στην Εφορία ή να στέλνει υπάλληλό του για να διεκπεραιώνει το συγκεκριμένο θέμα κάνει μπαμ πως το φυσάει το παραδάκι,τι μεγαλύτερο τεκμήριο διαβίωσης ψάχνετε;
Είμαστε περίεργοι να μάθουμε με ποιο σκεπτικό συντάχθηκε αυτός ο νόμος και τα επιχειρήματα αυτών που τον ψήφισαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom