Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Μεγάλο Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι ένοχοι γνωστοί... (φωτο & βίντεο)

...ποτάμι να τους πνίξει να γίνει η οργή

Το παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο βήμα καταδίκης των πολιτικών ευθυνών και υπόσχεσης ότι τα εγκλήματα αυτά δεν θα συγκαλυφθούν.

"Σήμερα μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι", τόνισε ο Νίκος Λάζου, πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού Hellenic Train. Από το βήμα της συγκέντρωσης κάλεσε τον κόσμο να τηρήσει ενός λεπτού σιγή τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων. "Δεν φταίει ένας μόνο εργαζόμενος, φταίνε διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις", υπογράμμισε. "Κανένας δεν μας άκουγε", κατήγγειλε αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των σωματείων για τις ελλείψεις μέτρων ασφαλείας, την υποστελέχωση, τη διάλυση του σιδηροδρόμου. 

"Φωνάζαμε για την ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών, την ασφάλεια των εργαζομένων", υπογράμμισε και υπενθύμισε πως ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει αδρά από την τσέπη του και δεν έχει σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο. Τέλος, ευχαρίστησε όλα τα σωματεία και τους φορείς για τη συμπαράσταση τους.

Τα συλλυπητήρια των μηχανοδηγών στις οικογένειες των θυμάτων μετέφερε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Έλξης, που ανέβηκε στην εξέδρα μαζί με πλήθος συναδέλφων του. "Δεν μας απάντησαν ποτέ τίποτα. Σήμερα όμως οφείλουν απάντηση στην ελληνική κοινωνία", τόνισε υπενθυμίζοντας τις καταγγελίες των σωματείων για τις συνθήκες λειτουργίας του σιδηροδρόμου. "Σας ευχαριστούμε καο δίνουμε μια υπόσχεση: Δεν ξεχνάμε", κατέληξε.

"Η ζωή μας μετράει. Το ακούω αυτές τις μέρες από όσους βρέθηκαν στον δρόμο", ανέφερε ο Βασίλης Ζαβογιάννης, πρόεδρος Ένωσης Προσωπικού Κίνησης. "Η ζωή όλων, των επιβατών και των εργαζομένων, μετράει", υπογράμμισε πλαισιωμένος στο βήμα από δεκάδες συναδέλφους του. Με την παρέμβαση του ανέδειξε τα αιτήματα για έναν σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο. "Νοσοκομεία καταρρέουν, σχολεία κλείνουν, σιγά μη τους ένοιαζε που δεν έχουμε ασφάλεια στα τρένα", σχολίασε. "Το ζήτημα είναι ποιοι πληρώνουν και ποιοι επωφελούνται τελικά", πρόσθεσε και ξεκαθάρισε πως κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι "δεν γνώριζε". "Σήμερα μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι αλλά θα γίνουμε πολλοί", διαβεβαίωσε, καθώς η συνέχεια του αγώνα είναι χρέος στα θύματα

"Σήμερα θρηνούμε τα αδέρφια μας, τα παιδιά μας, τους συναδέλφους μας, τους φίλους μας", υπογράμμισε ο Ηλίας Τρεβλός, αντιπρόεδρος σωνατειου Εργαζομένων Προσωπικού Hellenic Train και μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών

"Τους σκότωσαν αυτοί που κοστολογούν τις ανθρώπινες ζωές", ξεκαθάρισε και ανέδειξε πως σημερα, παρά τις μεγάλες δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, τα τρένα κυκλοφορούν με όρους της δεκαετίας του '60. Κατήγγειλε ότι ακόμα και τώρα, η εταιρεία στη συνάντηση που είχε με τα σωματεία δεν έδωσε καμία απάντηση σε όσα ζητήματα θέτουν οι εργαζόμενοι. 

"Απαντάμε με τη δύναμη της ενότητας και της αλληλεγγύης", σημείωσε και πρόσθεσε: "Τώρα είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα!". Στην κατεύθυνση αυτή, παρουσίασε το πλαίσιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων και κάλεσε σε δυναμωμα του αγώνα. "Η ιστορία κατέγραψε το έγκλημα, τώρα πρέπει να καταγράψει τη στάση καθενός από εμάς για να μην επαναληφθεί", τόνισε.


Μεγάλη μαζικότητα έχουν τα μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, που συμμετέχουν με τα δικά τους πανό στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.


Μετά από τη συγκέντρωση θα γίνει σύσκεψη συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Από τα μεγάφωνα στο Σύνταγμα διαβάζονται μαρτυρίες εργαζομένων και συγγενών τους, που αποτυπώνουν τις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης και εντατικοποίησης για τα κέρδη, τον συνεχή φόβο των ατυχημάτων.

«Είναι τρομαχτικό αυτό που ζούμε. Να πληρώσουν όλοι όσοι γυρνούσαν το κεφάλι. Πήραν στον λαιμό τους ανθρώπινες ζωές», είναι η μαρτυρία εργολαβικής εργαζόμενης στην καθαριότητα του τρένου που έτυχε τη μέρα του δυστυχήματος να μην δουλεύει στη μοιραία αμαξοστοιχία.

«Δε σου είπαν όταν φεύγεις από το σπίτι να φιλάς τη γυναίκα σου σαν να είναι η τελευταία φορά που θα τη δεις», σχολιάζουν άλλες μαρτυρίες.

Ζητούσαν «να ξαναπάει στη δουλειά μετά από 8 ώρες από την ώρα που σχόλασε, χωρίς να έχει σημασία μάλλον αν ένας άνθρωπος άυπνος μπορεί να οδηγήσει ένα τρένο», θυμάται το παιδί μηχανοδηγού με 35 χρόνια υπηρεσίας.

Με δεκάδες μαύρα μπαλόνια να γεμίζουν τον ουρανό και τους χιλιάδες συγκεντρωμένους να δίνουν υπόσχεση συνέχισης των αγωνιστικών πρωτοβουλιών ολοκληρώθηκε η μεγάλη συγκέντρωση.

"Είμαστε εδώ για όλους τους", διαμήνυσε η Μαρίτα Στεργίου, από το Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής, αναφερόμενη στους δεκάδες φοιτητές που βρέθηκαν ανάμεσα στα θύματα. "Βάφτηκαν οι ράγες της ανάπτυξής τους με αίμα", σχολίασε. "Τώρα δεν είναι ώρα σιωπής", πρόσθεσε και επανέλαβε την υπόσχεση που δίνουν αυτές τις μέρες χιλιάδες νέες και νέοι να γίνουν η φωνή των νεκρών και να απαιτήσουν την απόδοση ευθυνών για το έγκλημα. Από το βήμα της κινητοποίησης κάλεσε στο νέο συλλαλητήριο που οργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι την Τετάρτη.

Στην πολιτική που οδήγησε, μέσα από μια σειρά νόμους και ρυθμίσεις, στην απαξίωση και διάλυση του σιδηροδρόμου, ανέτρεξε ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. "Όσο οι ζωές μας και η ασφάλεια μας λογαριαοζνται με τη λογική κόστους - οφέλους, δε θα σταματήσουμε να μετράμε νεκρούς", προειδοποίησε.

Σε καταδίκη της πολιτικής που βάζει την ασφάλεια και τη ζωή "στο ζύγι του κόστους", κάλεσε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Δίπλα στις καταγγελίες των Σιδηροδρομικών, υπενθύμισε τις ανάλογες καταγγελίες και παρεμβάσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους σε μία σειρά άλλα μέσα μεταφοράς. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα με αιχμή το αίτημα για σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές και συγκοινωνίες, για σύγχρονα δικαιώματα για το προσωπικό στους χώρους αυτούς. Σκιαγραφώντας τα επόμενα βήματα, κάλεσε σε πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς τη Δευτέρα και την Τρίτη καθώς και στις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων σε Αθήνα και Πειραιά την Τετάρτη.




https://www.902.gr/ & 
https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom