ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
H συγκυβέρνηση Α.Σαμαρά-Ε.Βενιζέλου, τελειώνει κάπως άδοξα, αν και κατά γενική ομολογία άντεξε περισσότερο απ' όσο χρόνο ζωής της έδιναν οι περισσότεροι τον Ιούνιο του 2012.
Μέσα στο Μνημονιακό στρατόπεδο, για διάφορετικούς λόγους, και ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, όλο και περισσότερα στελέχη από τον Α.Τζιτζικώστα που ποτέ δεν έπαψε να είναι μέλος της ΝΔ, μέχρι τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Σπύρο Λυκούδη, αλλά και το Νίκο Σηφουνάκη, όλοι μιλάνε για ανάγκη παραίτησής τους και σχηματισμό κυβέρνησης "εθνικής ενότητας" ή 'ειδικού σκοπού".
Πρόκειται φυσικά για απόπειρα νεκρανάστασης της κυβέρνησης Παπαδήμου, μόνο που αυτή τη φορά στη θέση του Γ.Παπανδρέου βρίσκεται ο Α.Σαμαράς. Αντικειμενικός στόχος: Να παίξει σε αυτή την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο που έπαιξε το 2011-2012 ο Α.Σαμαράς: Να στηρίξει την κυβέρνηση ειδικύ σκοπού.
Η οποία συμμετοχή κόστισε στη ΝΔ το 50% της εκλογικής της ισχύος, λαμβάνοντας το 18,92% στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012!
Ετσι "μ'ένα σμπάρο δύο τρυγόνια": Και παραμένει στην κυβέρνηση η μνημονιακή παράταξη με τις διάφορες παραλλαγές και αποχρώσεις της και ο ΣΥΡΙΖΑ "καίγεται".
Στους παραπάνω προστέθηκαν και ο Π.Μουτσινάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Βασίλης Οικονόμου και ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το βήμα της Βουλής κυβέρνηση ειδικού στόχου με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ακόμα και με εναλλακτική πρωθυπουργία των κομμάτων που θα συμμετάσχουν.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός πρότεινε: «Επανέρχομαι σε μία ανανεωμένη πρόταση ευρύτερης συνεργασίας για κυβέρνηση ειδικού στόχου. Υπό πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ακόμα και με εναλλακτική πρωθυπουργία των κομμάτων που θα συμμετάσχουν. Μία τέτοια κυβέρνηση θα καταστήσει τη χώρα ισχυρότερη στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους. Με μεγάλη επιμήκυνση; Ο,τι είναι το καλύτερο. Με πάγωμα του χρέους; Με πάγωμα του χρέους. Με διαγραφή του χρέους; Ο,τι είναι το καλύτερο για τη χώρα. Μόνο μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει με μεγάλη επιτυχία έναν τέτοιο στόχο» είπε ο κ. Κρεμαστινός.
Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αυτή θα μπορέσει με προϋποθέσεις να δημιουργήσει ανάπτυξη ευρωπαϊκού και όχι τριτοκοσμικού τύπου, αυτή που σήμερα θέλουν να μας επιβάλουν οι δανειστές. Η χώρα οδεύει σε ανάπτυξη τριτοκοσμικού τύπου που φοβούμαι ότι αν αυτή τελικά επιτευχθεί τότε θα είναι καταστροφική για τη μικρομεσαία τάξη και κατά συνέπεια τη χώρα».
Νέους τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραΐτη ο οποίος είπε από το βήμα της Βουλής πως δεν πρόκειται να σιωπήσει και πως δεν δίνει "λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά".
Βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνουν εκλογές να δεχθεί μία τέτοια πρόταση, αλλά επειδή στην Ελλάδα "τα έχουμε δει όλα", ποτέ και τίποτα δεν αποκλείεται. Μήπως περίμενε κανείς τον Α.Σαμαρά να πει "Ναι, σε όλα" την 1η Νοεμβρίου 2011;. Το είπε και το έκανε πράξη και πολιτική του.
Δεν θεωρούμε όμως απίθαν αυτό που επιχειρείται να στηθεί τώρα, να στηθεί σε άλλη βάση μετά τις επικείμενες εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει "το πάνω χέρι", αλλά με ενέσεις από συντηρητικά κόμματα: ΑΝΕΛΛ, αν μπουν στην Βουλή και ίσως κάποιι από το ΠΑΣΟΚ ή και από τη ΝΔ.
Ετσι ή αλλιώς Α.Σαμαράς κια Ε.Βενιζέλος τλειώνουν ως προεδροι των δύο κομμάτων τους το βράδυ της Κυρπαικής των εκλογών...
Η υπόθεση έχει και την χιουμοριστική της πλευρά: Ο "πεθαμένος" Γιώργος Παπανδρέου επιζητεί με πάθος την λύση της "κυβέρνησης ειδικού σκοπού" προκειμένου να ανταποδώσει "τα ίσα" στον Α.Σαμαρά, αλλά και στον Ε.Βενιζέλο!
Οι παπανδρεϊκοί Θ. Μωραΐτης και Ν. Σηφουνάκης, τάχθηκαν χθες αναφανδόν υπέρ αυτής της εξέλιξης!
Νομίζουν όλοι οι παραπάνω ότι αρκεί μια αλλαγή προσώπων για να αλλάξει η πολιτική ή για να υπάρξει αλλαγή κρίσιμων παραμέτρων στην πολιτική αυτη. Δηλαδή ότι θα διασωθούν αν αντί στην θέση του Α.Σαμαρά βάλουν έναν τραπεζίτη ή κάοιον δήθεν αριστερό τεχνοκράτη, κι έτσι θα συνεχίσουν να πορεύονται. Κι έχει ο Θεός...
Πλανώνται πλάνην οικτρά. Τα πράγματα στην Οικονομία είναι πλέον τραγικά, δνε έχουν καμία σχέση με τις θριαμβολιγίες περί πρωτογενους ελλείμματος και η αγορά κυριολεκτικά στενάζει, ειδικά μετά το καλοκαίρι. Οι πολίτες υποφέρουν και ο κορμός της κοινωνίας, η αστική-μεγαλοαστική τάξη που ψήφιζε ΝΔ έχει "λιώσει" από τους φόρους και ειδικά από τον ΕΝΦΙΑ.
Φοβούνται τον ΣΥΡΙΙΖΑ, αλλά οο πόνος είναι μεγαλύτερος από τον φόβο και η ελπίδα μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πράξη έστω και ένα μέρος των υποσχέσεων του, τους κάνεις να φλερτάρουν πλέον με την ιδέα να ψηφίσουν αυτό που πριν ένα χρόνο θεωρούσαν - και είναι σε πολλά θέματα - εξτρεμιστικό...
Υπενθυμίζεται ότι η θιασώτης του σεναρίου για κυβέρνηση συνασπισμού από την υπάρχουσα βουλήήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη από τα μέσα του 2013 η οποία επανειλημμένως είχε ζητήσει εκείνη την περίοδο να υπάρξει επαναπροσέγγιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την ΔΗΜΑΡ που είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω ΕΡΤ.
Σήμερα στην ψήφος εμπιστοσύνης η κυβέρνηση κανονικά θα λάβει τουλάχιστον 155 ψήφους υπέρ, όση είναι η δύναμη των ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αθροιστικά. χωρίς να αποκλείονται 1-2 ψήφοι προς τα πάνω ή προτα τα κάτω.
Αυτοί οι ψήφοι, συν άλλοι 10 πιθανοί από το στρατόπεδο των 24 ανεξάρτητων βουλευτώνείναι όλη η σίγουρη "δύναμη πυρός" που διαθέτουν για να μην πάνε σε εκλογές ΝΔ αι ΠΑΣΟΚ. Και πάλι όμως βρίσκονται μακριά από τους 180 βουλευτές που απαιτούνται στην τρίτη εκλογή.
Άρα το αργότερο Μάρτιο, εκλογές, αφού στις 15 Φεβρουρίου μπορεί να έχουμε την πρώτη ψηφοφορία...
Πάντως να σημειώσουμε και κάτι άλλο: Ο Α.Τσίπρας για πρώτη φορά μετά το 2012 που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε σημαντικό πολιτικό σχηματισμό και εν δυνάμει διεκδικητής της εξουσίας, το έχει πάρει απόφαση για προσφυγή στις κάλπες. Δεν είναι ιδιαίτερα "ζεστός", αλλά είναι αποφασισμένος...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου