Χίλια συγγνώμην που ξεκινάμε τη μέρα μ' αυτό το θέμα αλλά... είναι θέμα υγείας!Λίγη θέληση χρειάζεται μόνο.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 7.610 καπνιστές και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer’, αναφέρει ότι η επίπτωση ήταν ανεξάρτητη από άλλες συνήθειες καπνίσματος.
Το κάπνισμα κατά τα πρώτα 30 λεπτά μετά την έγερση, σχεδόν διπλασιάζει τον ήδη υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα.
Το Cancer Research, υποδεικνύει ότι άνθρωποι που καπνίζουν μετά το πρωινό ξύπνημα μπορεί ενδεχομένως να εισπνέουν περισσότερο καπνό στους πνεύμονες.
Επιστήμονες του Penn State College of Medicine, στις ΗΠΑ, εξέτασαν 4.776 καπνιστές με καρκίνο του πνεύμονα και 2.835 καπνιστές χωρίς καρκίνο.
Έδειξαν ότι ασθενείς που κάπνιζαν την πρώτη μισή ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με όσους περίμεναν τουλάχιστον μια ώρα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η επίδραση του χρόνου μέχρι το πρώτο τσιγάρο παρέμενε, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως ο αριθμός των τσιγάρων που κάποιος κάπνιζε σε μια ημέρα.
Άλλη έρευνα, που δημοσιεύεται στο ίδιο περιοδικό εξέτασε 1.850 καπνιστές, 1.055 από τους οποίους είχαν καρκίνο στο κεφάλι και τον λαιμό. Αναφέρει ότι άνθρωποι που κάπνιζαν την πρώτη μισή ώρα είχαν 59% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν όγκο σε σχέση με όσους περίμεναν τουλάχιστον μισή ώρα.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πώς εξηγείται η σχέση.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Joshua Muscar, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι καπνιστές έχουν υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης και πιθανόν άλλων τοξινών καπνού στον οργανισμό τους και μπορεί ενδεχομένως να είναι περισσότερο εξαρτημένοι σε σχέση με καπνιστές που απέχουν από το κάπνισμα για μισή ώρα ή περισσότερο.
Ο Καθηγητής Robert West, του Cancer Research, δήλωσε ότι καπνιστές που ανάβουν το τσιγάρο λίγο μετά το πρωινό ξύπνημα αρχίζουν να καπνίζουν πιο έντονα το κάθε τσιγάρο.
Επομένως, η πιθανότερη εξήγηση για το εύρημα είναι ότι όσο πιο σύντομα ανάβει τσιγάρο ένας καπνιστής, τόσο περισσότερο καπνό εισπνέει στους πνεύμονες και τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο έκθεσης σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο.
Αυτό πιθανόν μπορεί να βοηθήσει στον υπολογισμό των επιπέδων έκθεσης στον καπνό περισσότερο από την απλή εστίαση στη συνήθη καθημερινή κατανάλωση τσιγάρων.
πηγή
1 σχόλιο:
Άστα βραστα Δημητρό!!!
Δημοσίευση σχολίου