Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Αρχίζει η επιστροφή του «πακέτου Χατζηγάκη» για 95.000 αγρότες

Αποστόλου:Θα ξεκινήσει από ποσά άνω των 5.000

Το ποσό των 215 εκατ. ευρώ θα κληθούν να επιστρέψουν περίπου 95.000 αγρότες, από τους συνολικά 725.000 που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις την περίοδο 2008-2009 από το «πακέτο Χατζηγάκη», μετά την πρόσφατη αμετάκλητη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε παράνομες τις ενισχύσεις, απαιτώντας ταυτόχρονα από το ελληνικό Δημόσιο να τις ανακτήσει.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, τονίζοντας ότι μετά την τελευταία απόφαση για το «πακέτο Χαζηγάκη», «εξαντλήθηκαν οι δικαστικές δυνατότητες της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, μετά την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης που είναι ήδη σε επεξεργασία, το υπουργείο θα απευθυνθεί, σε πρώτη φάση, στους περίπου 12.000 αγρότες οι οποίοι είχαν λάβει κρατικές ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ και από τους οποίους αναμένεται το δημόσιο να ανακτήσει συνολικά 40 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εξήγησε ότι αν ένας αγρότης είχε λάβει με το «πακέτο Χατζηγάκη» 12.000 ευρώ, θα κληθεί να επιστρέψει τα 7.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, η χώρα μας, εκτός από το "πακέτο Χατζηγάκη", είναι υπόλογη και για το «πακέτο Κοντού», το οποίο αφορά 108 εκατ. ευρώ για 54 συνεταιριστικές οργανώσεις στον τομέα των δημητριακών, αλλά και για το «πακέτο Μωραϊτη», που έχει σχέση με χρέη συνεταιρισμών άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κυρίου Αποστόλου στη Βουλή:

Οι αρνητικές επιπτώσεις από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στον αγροτικό χώρο την τελευταία 25ετία βρίσκουν τη χαρακτηριστικότερη έκφρασή τους στους καταλογισμούς και τις δημοσιονομικές διορθώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας. Θα μας ταλανίζουν για πολλά χρόνια.

Με την πρόσφατη δικαστική απόφαση της Ε.Ε. εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες δικαστικής αντιμετώπισης του πακέτου Χατζηγάκη που το 2008 και το 2009, αγνοώντας ακόμη και τη συμβατική υποχρέωση να ενημερώσει την Ε.Ε., έδωσε κρατικές ενισχύσεις σε 725.000 αγρότες, ύψους 421 εκατ. ευρώ .

Αν είχε κάνει αυτή τη κίνηση και τεκμηρίωνε την αναγκαιότητα των ενισχύσεων δε θα φτάναμε στη σημερινή κατάσταση .

Επειδή όμως ήταν αναμενόμενη η δικαστική απόφαση αλλά και είχαμε πιεστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάκτηση είχαμε ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη αποδώσει γι αυτό και το ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί από τους αγρότες δεν είναι τα 421 εκατ. ευρώ, είναι ήδη πολύ μικρότερο, γιατί χρησιμοποιήσαμε διάφορα «εργαλεία», όπως το δικαίωμα για ενισχύσεις de minimis, και το ποσό προς ανάκτηση δεν ξεπερνάει, τώρα πια, τα 215 εκατ. ευρώ.

Το κυριότερο όμως είναι ότι απαλλάξαμε από αυτή την υποχρέωση τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.

Από τους 725 χιλιάδες αγρότες που είχαν πάρει χρήματα από το πακέτο Χατζηγάκη η διαδικασία της επιστροφής αφορά πλέον μόνον τους 95 χιλιάδες που είχαν πάρει πάνω από 1.000 ευρώ.

Και γι’ αυτούς τους 95.000 θα επιδιωχθεί να απαλλαγεί ένα πολύ μεγάλο μέρος, με εξαίρεση σε πρώτη φάση ένα μικρό τμήμα των αγροτών που έχει πάρει περισσότερα από 5.000 ευρώ και οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν μόνο τα ποσά που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ και μάλιστα σε ετήσιες δόσεις, μέσω των ενισχύσεων που λαμβάνουν.

Μιλάμε περίπου για 12.000 αγρότες που είναι σε αυτή την κατηγορία.

Επομένως η ανάκτηση σε αυτή τη φάση θα περιοριστεί στο 1,65% του συνόλου των αγροτών του πακέτου Χατζηγάκη. Με αυτό τον τρόπο υπηρετείται και η συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση, προς αποφυγή γνωστών περαιτέρω επιβαρύνσεων, αλλά και υπηρετούνται αυτονόητοι λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης .

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση , που καθορίζει ειδική διαδικασία ανάκτησης, όπως πρόσφατα με το ν.4351/2015 θεσπίστηκε, βρίσκεται στη παρούσα φάση σε επεξεργασία και όταν ολοκληρωθεί θα έρθει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής .

Εκεί θα κληθούν να πάρουν θέση οι δυνάμεις που ευθύνονται γι αυτή την κατάσταση.

Γιατί τα πακέτα ανακτήσεων και δημοσιονομικών διορθώσεων που φορτώθηκαν οι Έλληνες αγρότες και συνολικά η ελληνική κοινωνία είναι πολλά, ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση .

Από την πλευρά του, ο κ. Αραχβίτης, υπογράμμισε ότι τα συνολικά ποσά για τις διορθώσεις και τις παρακρατήσεις στη χώρα μας, ξεπερνούν τα τρία δισ. ευρώ, ένα ποσό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που αντιστοιχεί σχεδόν σε ολόκληρο τον πρώτο πυλώνα της νέας ΚΑΠ.

«Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας μέσα σε ένα καλό κλίμα και διάθεση που υπάρχει, για την επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου.

Σε συζητήσεις του λίγο αργότερα με δημοσιογράφους, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι μία επίδειξη καλής θέλησης προς την Κομισιόν, με την ελπίδα να εκτιμηθεί η προσπάθειά για ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων αλλά και να πειστεί ότι, στην Ελλάδα είναι τέτοια η κατάσταση, που «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom