Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

ΟΕΝΓΕ: Σκόπιμη η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ με στόχο την ιδιωτικοποίηση των διακομιδών


Για δύο τραγικά συμβάντα μέσα σε λίγα 24ωρα που «ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον χειρότερο τρόπο την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ» κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας.

Ειδικότερα, η ομοσπονδία των ενώσεών τους (ΟΕΝΓΕ), σε επιστολή της προς την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, υπενθυμίζει ότι στην Κω χάθηκε μια γυναίκα 63 ετών που απεβίωσε πάνω στην καρότσα αγροτικού ημιφορτηγού, γιατί το μοναδικό διαθέσιμο ασθενοφόρο του νησιού ήταν σε άλλο περιστατικό, ενώ και στη Νέα Μάκρη Αττικής χάθηκε επίτοκη 19 ετών μετά από πέντε ολόκληρες ώρες αναμονής για ασθενοφόρο.

«Οι συνάδελφοι υγειονομικοί του ΕΚΑΒ (γιατροί, διασώστες, οδηγοί, τεχνικοί) κάνουν τιτάνιες προσπάθειες να ανταποκριθούν με αυτοθυσία στις αυξημένες ανάγκες, όμως το έργο τους σαμποτάρεται κυριολεκτικά από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Είναι σκόπιμη η υποστελέχωση, με στόχο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας διακομιδών» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Όπως σημειώνει, «η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ τα 4 τελευταία χρόνια αποτελεί απροκάλυπτη κλιμάκωση αυτής ακριβώς της στόχευσης. Αντί για προσλήψεις οδηγών και διασωστών στο ΕΚΑΒ, είχαμε την ιδιωτικοποίηση αρχικά των δευτερογενών διακομιδών με κρατικό χρήμα προς ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων. 

Αντί για ανανέωση του στόλου τροχήλατων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, εξακολουθούν να κυκλοφορούν πεπαλαιωμένα οχήματα που παρουσιάζουν συχνά βλάβες. 

Αντί για προσλήψεις γιατρών στο ΕΚΑΒ, εξακολουθεί το επικίνδυνο χάος με επιφόρτωση του καθήκοντος συνοδείας βαρέως πασχόντων ασθενών (που διακομίζονται από ΚΥ σε νοσοκομείο ή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο) στους γιατρούς των ΚΥ και των νοσοκομείων, ακόμα και σε γιατρούς αγροτικούς ή νέους ειδικευόμενους με ελάχιστη εμπειρία. 

Αντί για στόλο ειδικά διαμορφωμένων ως ασθενοφόρων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και ειδικά διαμορφωμένων ως ασθενοφόρων ταχύπλοων του ΕΚΑΒ στελεχωμένων από γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, διακομιδές από νησιά εξακολουθούν να ανατίθενται στην Αεροπορία Στρατού ή στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς και στο Λιμενικό».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, «μέσα σε αυτές τις συνθήκες, φαντάζει άπιαστη πολυτέλεια η άμεση παροχή Πρώτων Βοηθειών στον τόπο του συμβάντος από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς και διασώστες), κάτι που θεωρείται τελείως απαραίτητο σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Η εγκληματική διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, η πολιτική που βάζει την υγεία και τη ζωή μας στη ζυγαριά του κόστους για να αυγατίζουν τα κέρδη των λίγων, κοστίζει ζωές».

Η ΟΕΝΓΕ ενώνει τη φωνή της με τους υγειονομικούς του ΕΚΑΒ, τα σωματεία, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς και απαιτεί «τα αυτονόητα:

- Την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.

- Την ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου ασθενοφόρων μέσων επίγειων – πλωτών – εναέριων. 

Κάθε λεπτό που περνάει μας στοιχίζει ακριβά. 

Όλοι και όλες στον αγώνα» καταλήγουν οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom