Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Πλωτά φωτοβολταϊκά: Στο «στόχαστρο» οι λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου

ΠΛΩΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ, ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ, ΣΤΡΑΤΟΥ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Η περιοχή μας έχει προσφέρει ανανεώσιμη ενέργεια μέσω των τριών υδροηλεκτρικών φραγμάτων της, εκείνο των Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου, ήδη από το 1966. Παράγει ενέργεια με τα τρία αυτά τεράστια φράγματα, από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, σε συνολικό ποσό 910MW ( 440ΜW, 320MW, 150MW αντίστοιχα).

Οι λίμνες μας ό,τι ήταν να προσφέρουν σε καθαρή ενέργεια το έχουν προσφέρει και μάλιστα με περιβαλλοντολογικό κόστος και αντίκτυπο. Η περιοχή έχει κυριολεκτκά ματώσει (εργατικά ατυχήματα κατά την κατασκευή των φραγμάτων, ξεριζωμός κατοίκων, πολλά χωριά πνίγηκαν με την κατασκευή των λιμνών) για να παράγεται όλη αυτή η ενέργεια μέχρι σήμερα.

Κι ενώ έχουμε αυτά υπόψιν, την ίδια στιγμή παρουσιάζονται τα εξής έργα, που κάποια από αυτά έχουν δρομολογηθεί και κάποια άλλα πρόκειται να δρομολογηθούν:

- πλωτά φωτοβολταικά (λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου)

- ανεμογγενήτριες (γύρω από την λίμνη Καστρακίου και στα όρη Βάλτου)

- αντλησιοταμιεύσεις (λίμνη Καστρακίου)

Εδώ τίθεται το ερώτημα:

Αυτά τα τρία μεγάλα φράγματα και αυτή η μεγάλη προσφορά τους των 910MW, δεν είναι μια άξια συνεισφορά ενέργειας από την δική μας περιοχή; Απαιτείται περισσότερη;

Αναμφισβήτητα όχι. Αν αυτά τελικά γίνουν, επίκειται καταστροφή.

Επίσης, το ‘όχι’ αυτό δεν προέρχεται από άκριτη άρνηση και μανία σε ό,τι καινούριο, αλλά από συνειδητοποίηση των ορίων μεταξύ κέρδους και αλλοίωσης φυσικού πλούτου.

Πιο συγκεκριμένα:

Σχέδια πλωτών φωτοβολταϊκών εντοπίστηκαν στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) στις λίμνες μας και την ίδια ώρα πραγματοποιούνται σε αυτές, εκδηλώσεις πράσινης ανάπτυξης.

Εκδηλώσεις πρόχειρες, καθόλου ξεκάθαρες και χωρίς να αφήνουν κάποιο θετικό και ουσιαστικό αντίκτυπο στον τόπο μας. ΠΟΣΟ ΤΥΧΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ;  

ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ: πράσινη ανάπτυξη, πράσινη μετάβαση, προοπτικές υλοποίησης, υποδομές, δίκαιες κοινωνίες, καθηγητές και πανεπιστήμια, φαγητά και πίτες, εθελοντικά μαγειρέματα κλπ, ΔΙΧΩΣ ΚΑΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΣΤΑΣΗ όντας… «περιβαλλοντικά» διακείμενοι και με πρόχειρα προγράμματα που παραφουσκώνονται στα μάτια των πολιτών με στόχο να τους παρασύρουν.

! Βλέποντας την αντίδραση μεγάλης μερίδας των ντόπιων δεν μπήκαν στην διαδικασία να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους.... 

! Οι κάτοικοι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως, ΟΥΤΕ και έγινε κάποια διαβούλευση εκ των προτέρων όπως ακριβώς πρέπει να γίνεται σε τέτοιου είδους Ευρωπαϊκές εκδηλώσεις σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

! Μετά από απόσυρση των περισσότερων συμμετεχόντων, συλλόγων και παραγωγών, εξακολούθησαν να σιωπούν. Η εκδήλωση έγινε με πλειοψηφία επισήμων αφού οι ντόπιοι έδειξαν την δυσαρέσκεια τους. 

Γίνεται προσπάθεια να προσεταιριστούν και να ενθουσιάσουν ειδικά τους νέους, με παρτάκια που θυμίζουν εποχή 2000’ και γλέντια μπιτσόμπαρου…

Μια τακτική της οποίας Η ΜΠΟΓΙΑ ΠΕΡΑΣΕ και δεν «πουλάει» πια το 2023.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΨΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΩΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ και όχι μόνο.

Οι κολοσσοί-μητρικές για τις λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου & Στράτου:( ο σύνδεσμος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας όπου με zoom μπορεί κανείς να δει τα σχέδια των πλωτών φωτοβολταικων, ανεμογεννήτριες, αντλησιοταμιεύσεις κλπ. https://geo.rae.gr/ )

~ ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ:

Μεταξύ φράγματος της Λίμνης Κρεμαστών και του χωρίου Χαράστης της Αιτωλοακαρνανίας, τα εξής φωτοβολταικα:

1. INTRAKAT

Θέση ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ (1) με άδεια παραγωγής από την IRIDA 5 ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία), ισχύος 25ΜWhttps://findbiz.gr/el/company/irida-5-single-member-pc/601011035242

2. INTRAKAT

Θέση ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ (2) με άδεια παραγωγής από την IRIDA 5 ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία), 25ΜW https://findbiz.gr/el/company/irida-5-single-member-pc/601011035242

3. BayWa r.e. (Γερμανική)

Θέση ΚΡΕΜΑΣΤΑ ΙI με άδεια παραγωγής από την ILIAKO POWER IX ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, 115.87ΜW https://www.gem.wiki/Kremasta_solar_farm

https://ypodomes.com/ananeosimes-piges-germanikos-kolossos-dieyrynei-tin-paroysia-toy-stin-ellada/ (παράγραφος «γερμανική εμπειρία»)

4. EDP (Πορτογαλική)

Θέση ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ με άδεια παραγωγής από την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΡΒΑΝΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, 49.99MW

GALVAN GONZALEZ FRANCISCO, Technical Director https://es.linkedin.com/in/franciscogalvan/en
Kαι αυτό το πλωτό, κάτω από την Βαλαώρα Ευρυτανίας:

5. BayWa r.e. (Γερμανική)

Θέση ΚΡΕΜΑΣΤΑ Ι, με άδεια παραγωγής από την ILIAKO POWER VIII ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, 115.87MW https://www.gem.wiki/Kremasta_solar_farm

https://ypodomes.com/ananeosimes-piges-germanikos-kolossos-dieyrynei-tin-paroysia-toy-stin-ellada/ (παράγραφος «γερμανική εμπειρία»)

~ ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ:

(πλωτά φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμιεύσεις, ανεμογεννήτριες)

~ ΛΙΜΝΗ ΣΤΡΑΤΟΥ:

Εν τέλει, θεωρούμε ότι το περιβαλλοντικό αντίκτυπο από την τοποθέτηση των πλωτών φωτοβολταϊκών είναι καθαρά αρνητικό. Παρόλο που οι ΑΜΚΕ και ΚΟΙΝΣΕΠ υποψιαζόμαστε ότι προπαγανδίζουν ότι είναι θετικό.

Παραθέτουμε και μία σχετική έρευνα και ένα άρθρο και μία τοποθέτηση του βιολόγου κυρίου Μπακολίτσα Κωνσταντίνου σε δημοσίευση στο facebook:

https://edromos.gr/127727-2/

https://india.mongabay.com/2021/03/solar-projects-on-water-could-come-at-a-cost-to-the-environment-alert-experts/?fbclid=IwAR0r_yJ_agtZebvbsDI54lu0SbYDCL7Xnpkd0kanpz_75pRL47Lhi9mbzwo

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02rJwppBgu3wg1F3HWKMJ8Hh14P1ZoQY47CDuEkACXAZudFwvAgoMvytRRQerT4CpMl&id=100004101702587

Τώρα, έστω ότι παραμερίζουμε τον περιβαλλοντικό παράγοντα, που είναι εξαιρετικά σημαντικός, έχουμε να τονίσουμε το εξής:

Και μόνο το αισθητικό κόστος ενός τέτοιου έργου φτάνει και περισσεύει για την τοπική κοινωνία να σταθεί κατά αυτού.

Πιο συγκεκριμένα, η λίμνη των Κρεμαστών έχει τον τίτλο της καθαρότερης λίμνης στην Ευρώπη και της 5ης πιο καθαρής παγκοσμίως.

Επίσης, είναι γνωστή η αγνότητα και παρθένα φύση που χαρακτηρίζει την λίμνη αλλά και τα βουνά της με το Παναιτωλικό Όρος, τα Άγραφα και τα όρη Βάλτου που την περιβάλλουν.

Σε αυτόν, λοιπόν, τον τόπο εδώ και 60 χρόνια, από την κατασκευή της λίμνης, η φτωχοποίηση και εγκατάλειψη της περιοχής αυξάνεται εκθετικά. Η πολιτεία κάνει σαν να μην υπάρχει.

Ωστόσο, με σκοπό να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αρχίσει να εμφανίζεται δραστηριότητα στην λίμνη και γύρω από αυτή τόσο από την πλευρά της Ευρυτανίας όσο και από της Αιτωλοακαρνανίας με το τοπικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει ήδη δρομολογήσει 24 έργα, κάποια από τα οποία αφορούν δραστηριότητες στην λίμνη.

Σύλλογοι και ντόπιοι δρούμε οραματιζόμενοι να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος μας με ποιοτικό και μη καταστροφικό τρόπο, χωρίς την αλλοίωση της φύσης, της ομορφιάς και του περιβάλλοντος.

Και, ενώ, για πρώτη φορά δυνάμεις ντόπιων έχουν ξεκινήσει αγώνα ανάπτυξης μέσα από συλλογικότητα και πολύ ατομικό κόπο έρχονται εταιρίες κολοσσοί να επενδύσουν ενισχύοντας τα πλούτη τους και την φτωχοποίησή μας καταστρέφοντας τον αγώνα μας, και όλα αυτά με την πλάτη της περιφέρειας.

Η περιφέρεια και οι δήμοι με το ζόρι και ύστερα από μεγάλα παζάρια δέχονται να μας ακούσουν πόσο μάλλον να μας βοηθήσουν και την ίδια στιγμή χρηματοδοτούν εκδηλώσεις εταιριών όπως αυτών που αναφέρθηκαν.

Τελικά, σε αυτό το κράτος η πολιτεία και οι αρχές του εξυπηρετούν το συμφέρον των πολλών ή των πολύ λίγων δύο-τριών εταιριών-οικογενειών;

Και πολύ απλά σκεπτόμενοι, πόσο εύκολο θα είναι με την τοποθέτηση των πλωτών φωτοβολταικών να ξεκινήσουν δραστηριότητες τουριστικής σκοπιάς στην λίμνη;

Και αυτές που ήδη λαμβάνουν χώρα θα συνεχίσουν να γίνονται το ίδιο εύκολα;

Ή θα μειωθεί δραματικά το ποσοστό επιτυχίας τους; 

Απαντούμε: Καθόλου. Όχι. Ναι.

Σύμφωνα με τα προειρημένα γεγονότα, λοιπόν, εκφράζουμε τις υποψίες μας και τονίζουμε ότι κάθε δράση ενάντια στο συλλογικό καλό θα μας βρίσκει ρητώς αντιμέτωπους!

Προασπιζόμαστε την δικαιοσύνη και το όραμα για μια ξεπλυμένη από τσιφλίκια Ελλάδα και όχι ξεπουλημένη από τα ίδια της τα παιδιά.

Ευχαριστούμε!

Ανεξάρτητη πατριωτική νεολαία χωριών των Παρακαμπυλίων

Συγγράφουν οι εκπρόσωποι: Παπανικολάου Ελένη & Παπανικολάου Μαργαρίτα

elpidaeleni22@gmail.com

elpidamargarita@gmail.com

6988626752

6941449675

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom