Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Κως: Η «κρυφή γνωριμία» της Αναστάζια με τον δολοφόνο της (φωτο)


Το ένα μετά το άλλο έρχονται στο φως τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το σκηνικό της άγριας δολοφονίας με θύμα την 27χρονη Αναστάζια, στην Κω, από τον 32χρονο Μπαγκλαντεσιανό ο οποίος απολογείται σήμερα ενώπιον του ανακριτή για βιασμό και ανθρωποκτονία.

Η τελευταία αποκάλυψη ήρθε μέσω της κάρτας SIM του κινητού της άτυχης κοπέλας η οποία μέχρι σήμερα θεωρούνταν κατεστραμμένη, ωστόσο φαίνεται ότι βρίσκεται εδώ και μέρες στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Με την ανάλυσή της οι εμπειρογνώμονες ευελπιστούν να βρουν την άκρη του νήματος που θα οδηγήσει στη διαλεύκανση του εγκλήματος.

Ενός δράματος που αποκαλύφθηκε μετά από 6 μέρες ερευνών, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, όταν η εθελόντρια της Πυροσβεστικής Aννα Κουλούρα διέκρινε μια περίεργη εικόνα σε ένα χωράφι στην περιοχή Αλυκές. Κάτι δεν της κόλλαγε σε εκείνο τον σωρό από κλαδιά, κάτω από ένα δέντρο μέσα στα στάχυα. Oταν πλησίασε και άρχισε να ψάχνει, τη «χτύπησαν» οι αναθυμιάσεις που αναδίδονται από ένα πτώμα. Μετά από ένα θρίλερ αναζήτησης που κράτησε έξι ημέρες, η εθελόντρια έμελλε να ανακαλύψει το πτώμα της 27χρονης νεαρής από την Πολωνία σε στάδιο προχωρημένης σήψης.

anastazia_kws_in__6_
Η 27χρονη Αναστάζια είχε χόμπι να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, αλλά η μοίρα ήθελε το τελευταίο της ταξίδι να είναι στην Κω, όπου ήρθε έναν μήνα πριν προκειμένου να εργαστεί, αλλά κατέληξε άγρια δολοφονημένη σε ερημική περιοχή του νησιού
Η Αναστάζια εξαφανίστηκε στις 12 του μήνα και βρέθηκε νεκρή, τυλιγμένη με σακούλες σκουπιδιών και σκεπασμένη με κλαδιά, σε ένα χωράφι της Κω. Ηταν το νησί που είχε επιλέξει για να δουλέψει φέτος το καλοκαίρι μαζί με τον σύντροφό της Μιχάλ Σλιβίνσκι, τον άνδρα που ήταν μαζί της από τότε που ήταν 18 ετών. Η εξαφάνισή της σήμανε συναγερμό στις Αρχές του νησιού, που γρήγορα εντόπισαν τον βασικό ύποπτο στο πρόσωπο ενός 32χρονου από το Μπαγκλαντές. Αυτόν που προσήγαγαν, αλλά μέχρι στιγμής δεν παραδέχεται ότι δολοφόνησε το κορίτσι με το όμορφο χαμόγελο που λάτρευε τη ζωή και τα ταξίδια σε διάφορους προορισμούς.

Σκιαγραφώντας την εξαφάνιση και την άγρια δολοφονία της Αναστάζια είναι αρκετά τα μυστήρια της Κω που προκύπτουν, αφού ακόμη αναζητείται το κίνητρο της δολοφονίας, ενώ η νεαρή φέρεται να γνώριζε τον Μπαγκλαντεσιανό που την Παρασκευή απολογήθηκε στον ανακριτή. Την ίδια μέρα, στις κατηγορίες για αρπαγή και ανθρωποκτονία από πρόθεση προστέθηκε και αυτή του βιασμού της άτυχης κοπέλας, που έζησε το χρονικό του τρόμου μέχρι να δολοφονηθεί.
anastazia_kws_in__1_
Το βιντεοληπτικό υλικό

Είναι Δευτέρα 12 Ιουνίου όταν η 27χρονη νεαρή Αναστάζια Ρουμπίνσκα, που είχε έρθει στην Ελλάδα εδώ και έναν μήνα μαζί με τον 28χρονο, ομοεθνή σύντροφό της Μιχάλ Σλιβίνσκι, προκειμένου να εργαστούν σε εστιατόριο της Κω, εμφανίζεται σε κατάστημα εστίασης. Η κοπέλα καταγράφεται από κάμερα ασφαλείας λίγο μετά τις 7 το απόγευμα να ψωνίζει μόνη της φαγητό από σουβλατζίδικο στο Μαρμάρι και να αποχωρεί.

Μιάμιση ώρα αργότερα, η κάμερα ασφαλείας ενός μίνι μάρκετ που βρίσκεται σε επαρχιακό δρόμο έξω από το Μαρμάρι καταγράφει τη νεαρή να βγαίνει από το κατάστημα έχοντας ψωνίσει μερικά πράγματα και μια μπίρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνεται να κάθεται σε ένα πεζούλι μόνη της και στη συνέχεια να συναντά μια παρέα 4 Πακιστανών που σύχναζαν στο σημείο αυτό. Η ώρα είναι 21.30 όταν μια άλλη κάμερα καταγράφει την Αναστάζια να συναντά τον 32χρονο Μπαγκλαντεσιανό, με τον οποίο έχει μια σύντομη συνομιλία, πριν ανέβει στη μηχανή του αλλοδαπού για να φύγουν μαζί.
anastazia_kws_in__2_

 Από την ανάλυση του βίντεο προκύπτει πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Αναστάζια συναντούσε τον αλλοδαπό, κι αυτό είναι ένα από τα μυστήρια της υπόθεσης. Από την άλλη, ο 28χρονος σύντροφός της δήλωσε πως ούτε αυτός ούτε η νεαρή Πολωνή γνώριζαν τον συγκεκριμένο άνδρα, που δεν ήταν συνάδελφος ή φίλος του άτυχου θύματος.

Κάποιοι -κι αυτό είναι ένα από τα μυστήρια της Κω- αναρωτιούνται αν η κοπέλα δεν είχε πει για συγκεκριμένους λόγους στον φίλο της ότι γνώριζε τον 32χρονο από το Μπαγκλαντές. Αυτόν που φέρεται να σφράγισε τη μοίρα της με τον πιο άγριο τρόπο εκείνο το βράδυ της Δευτέρας, αφού λίγο πριν από τις 22.00 η κάμερα μιας μονοκατοικίας δίπλα από το σπίτι όπου έμενε ο 32χρονος με τον Πακιστανό συγκάτοικό του καταγράφει την 27χρονη να μπαίνει στο σπίτι των αλλοδαπών μαζί με τον κατηγορούμενο πλέον για την αποτρόπαιη δολοφονία της.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.
anastazia_kws_in__3_
Ο 32χρονος Μπαγκλαντεσιανός συνελήφθη αρχικά για την αρπαγή της 27χρονης. Με την εξέλιξη των ερευνών όμως κρίθηκε ύποπτος και για τη δολοφονία και τον βιασμό της, κατηγορίες τις οποίες όμως ο ίδιος αρνείται πεισματικά
Τα μηνύματα και η σιωπή

Δεν περνάνε λίγα λεπτά και η Αναστάζια στέλνει ένα SMS στον 28χρονο φίλο της γράφοντάς του ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, ενώ του στέλνει και το στίγμα της τοποθεσίας όπου βρίσκεται. Σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε ο Πακιστανός συγκάτοικος του 32χρονου, η 27χρονη βρισκόταν σε κατάσταση μέθης, όπως και ο φίλος του. Οι δυο τους κάθισαν για περίπου μισή ώρα στο σπίτι, ήπιαν δύο μπίρες και στη συνέχεια αποχώρησαν, ενώ ο Πακιστανός, όπως κατέθεσε, δεν είχε ξαναδεί την κοπέλα.

Ο 32χρονος με την 27χρονη βγαίνουν από το σπίτι αφού ο συγκάτοικός του ήθελε να κοιμηθεί, κάθονται για λίγο στην αυλή και περίπου στις 22.30 ή λίγο αργότερα φεύγουν. Ο Πακιστανός μάρτυρας κατέθεσε πως άκουσε το μηχανάκι του Μπαγκλαντεσιανού με το οποίο μάλλον αποχώρησαν, ενώ εκείνη την ώρα η άτυχη Αναστάζια φέρεται να έστειλε ένα δεύτερο μήνυμα στον σύντροφό της, λέγοντάς του ότι όλα είναι καλά. Κατά την αναχώρηση των δύο, υπήρξε αρχικά ένα κενό για τις Αρχές, αφού η κάμερα που κατέγραψε τον 32χρονο με την 27χρονη να μπαίνουν στο σπίτι δεν τους κατέγραψε όταν εξέρχονταν. Εκτιμούσαν πως έφυγαν από την πίσω πλευρά, όπου το σημείο είναι «τυφλό» και δεν το πιάνουν οι κάμερες, όμως τελικά οι ερευνητές εντόπισαν βίντεο.
anastazia_kws_in__4_
Η Αναστάζια με τον 28χρονο συμπατριώτη και σύντροφό της Μιχάλ Σλιβίνσκι, τον άνδρα που ήταν μαζί της από τότε που ήταν 18 ετών και με τον οποίο ήρθαν μαζί στην Κω για να εργαστούν
Σύμφωνα με το υλικό, ο Μπαγκλαντεσιανός και η Αναστάζια φαίνονται στις 22.30 να ανεβαίνουν στο μηχανάκι και να φεύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση. Εκτοτε κανείς δεν είδε ξανά την Αναστάζια ζωντανή, εκτός από τον Μπαγκλαντεσιανό που κατηγορείται πλέον για αρπαγή, βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση. Λίγο πριν από τη μία τα ξημερώματα, ο Πακιστανός μάρτυρας ξυπνάει και αντιλαμβάνεται ότι ο συγκάτοικός του δεν έχει επιστρέψει στο σπίτι τους. Του τηλεφωνεί άμεσα καθώς ανησυχεί μήπως έχει τρακάρει με το μηχανάκι, θέλοντας να διαπιστώσει ότι είναι καλά, αλλά το κινητό του Μπαγκλαντεσιανού είναι κλειστό. Περνούν ελάχιστα λεπτά, όταν στη 01.04 ο 32χρονος εισέρχεται στο σπίτι μόνος του, παίρνει σακούλες σκουπιδιών και ξαναφεύγει άμεσα, σύμφωνα με το βιντεοληπτικό υλικό.

Την ίδια ώρα, ο Μιχάλ Σλιβίνσκι που ανησυχεί επειδή η Αναστάζια δεν έχει δώσει σημεία ζωής μετά το τελευταίο μήνυμα που του έστειλε, της τηλεφωνεί επανειλημμένα αναζητώντας την, αλλά το τηλέφωνό της είναι κλειστό. Ενεργοποιώντας μια εφαρμογή που διαθέτει το κινητό του εντοπίζει το τελευταίο στίγμα της συσκευής της Αναστάζια κοντά στο Τιγκάκι. Συγκεκριμένα, το στίγμα δείχνει περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από την τοποθεσία από την οποία του είχε στείλει νωρίτερα το μήνυμα ότι «όλα είναι καλά» και τέσσερα από το σημείο στο οποίο βρέθηκε τελικά η σορός της. Από τις 23.00 μέχρι τις 04.00 ο Μπαγκλαντεσιανός φέρεται να πράττει όσα του προσάπτει το κατηγορητήριο.

Αμφότεροι είναι εξαφανισμένοι με κλειστά κινητά, ενώ στις 04.00 ο κατηγορούμενος πλέον επιστρέφει στο σπίτι και πέφτει για ύπνο, όπως φαίνεται και στο βίντεο που έχουν στα χέρια τους οι Αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών. Οταν τα ξημερώματα ο Πακιστανός ξυπνάει, βλέπει τον συγκάτοικό του να κοιμάται και τα ρούχα του να έχουν πάνω χώμα, άχυρα και χόρτα, απομεινάρια από την αποτρόπαια πράξη του Μπαγκλαντεσιανού.
anastazia_kws_in__5_
Το ερειπωμένο σπίτι μέσα στο οποίο είναι πιθανόν να δολοφονήθηκε η κοπέλα, καθώς εκεί βρέθηκε πεσμένο το κινητό της τηλέφωνο. Λίγο μακρύτερα εντοπίστηκε και η σορός της, τυλιγμένη με σακούλες σκουπιδιών και σκεπασμένη με κλαδιά
Η εξαφάνιση και οι έρευνες

Οταν ο ήλιος ανατέλλει το πρωί της Τρίτης, η 27χρονη, που δεν επέστρεψε ποτέ στο δωμάτιό της, δεν εμφανίζεται ούτε στη δουλειά της. Ο Μιχάλ Σλιβίνσκι καταγγέλλει την εξαφάνισή της στο Τμήμα Ασφαλείας Κω και άμεσα στήνεται μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τον εντοπισμό της. Σε αυτήν συμμετέχουν κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης καθώς και εθελοντές με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ υπάρχει και συνδρομή από αέρος με drones. Υστερα από λίγες ώρες, στο Τμήμα Ασφαλείας του νησιού προσάγονται και καταθέτουν τρεις Μπαγκλαντεσιανοί και δύο Πακιστανοί, από τους οποίους συλλαμβάνεται ο 32χρονος με την κατηγορία της αρπαγής.

Θεωρείται από την αρχή ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της 27χρονης, αφού πέφτει συνέχεια σε αντιφάσεις, ενώ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας βρίσκουν πάνω του ένα αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό την Ιταλία και ημερομηνία αναχώρησης τη μεθεπομένη από την εξαφάνιση της 27χρονης.

Ο ίδιος δικαιολογεί την έκδοση του εισιτηρίου λέγοντας ότι θα πήγαινε σε βάφτιση συγγενικού του προσώπου στο Μπέργκαμο, όμως ο συγκάτοικός του καταθέτοντας ανέφερε ότι δεν γνώριζε για το συγκεκριμένο ταξίδι.

Ενώ οι Αρχές χτενίζουν την ευρύτερη περιοχή, το μεσημέρι του Σαββάτου ένας υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι βρίσκει το κινητό της Αναστάζια σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι στο Μαρμάρι. Λείπει η κάρτα SIM, η οποία έχει αφαιρεθεί, ενώ σε έφοδο που πραγματοποιούν αστυνομικοί στο σπίτι των δύο αλλοδαπών εντοπίζονται DNA και τρίχες της Αναστάζια. Δεν βρίσκουν ίχνη που να παραπέμπουν σε βία και συνεκτιμώντας τα ευρήματα και το βίντεο εκτιμούν ότι η 27χρονη δεν δολοφονήθηκε στο σπίτι. Στα χέρια και τον λαιμό του 32χρονου υπάρχουν φρέσκα σημάδια και αμυχές που παραπέμπουν σε πάλη, όμως αυτός υποστηρίζει πως έγιναν ενώ έκανε αγροτικές εργασίες.

Ολο το γενετικό υλικό που βρέθηκε στο σπίτι και στα χέρια του συλληφθέντος αποστέλλεται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω και πιο διεξοδικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα δεν αργούν. Από την ανάλυση εντοπίζεται γενετικό υλικό στα νύχια του θύματος και το αποτέλεσμα της εξέτασης του DNA θα δείξει αν ανήκει στον 32χρονο Μπαγκλαντεσιανό.

Προσπάθησε να σβήσει τα αρχεία

Ο 32χρονος κατάφερε να σβήσει δεδομένα από το κινητό του, το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα το έθετε σε λειτουργία πτήσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αναζητούσε στο Διαδίκτυο εφαρμογές που διαγράφουν από την κάρτα μνήμης τις διαδρομές που έχει πραγματοποιήσει ο κάτοχός του. Ωστόσο, αυτό που δεν ήξερε ο φερόμενος ως δράστης είναι ότι η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να ανακτά οποιαδήποτε σβησμένα αρχεία. Οι Αρχές εκτιμούν πως η 27χρονη δολοφονήθηκε σε ένα μισογκρεμισμένο κτίριο κοντά στον βάλτο όπου εντοπίστηκε η σορός της το απόγευμα της Κυριακής.

Στη διαδρομή από το οίκημα μέχρι το σημείο όπου βρέθηκε νεκρή, οι αστυνομικοί βρήκαν ένα παπούτσι, δύο μπλουζάκια και τα τσιγάρα της κοπέλας. Δεν βρήκαν το τζιν σορτσάκι της και το εσώρουχό της, ενώ ανακάλυψαν ότι ο μισογκρεμισμένος φράχτης είχε σπασίματα από βάρος. Θεωρούν πιθανό να έχασε τις αισθήσεις της εκεί και μετά ο 32χρονος να τη μετέφερε στον βάλτο όπου βρέθηκε η σορός της, ενώ οι τελευταίες αποκαλύψεις τον θέλουν να τη σκεπάζει με τις σακούλες σκουπιδιών και να τη μεταφέρει με το μηχανάκι του στο σημείο όπου την άφησε.

Η σορός της άτυχης Αναστάζια ήταν σε προχωρημένη σήψη και βρέθηκε τυλιγμένη με ένα σεντόνι, μέσα σε δύο σακούλες σκουπιδιών, «κρυμμένη» κάτω από κλαδιά και χόρτα πίσω από έναν θάμνο. Το θύμα ήταν δεμένο χειροπόδαρα, στο γυμνό κορμί της υπήρχαν μώλωπες και ένα τραύμα στο κεφάλι, ενώ ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος στο πόρισμά του κάνει λόγο για ασφυκτικό και βίαιο θάνατο από στραγγαλισμό, ο οποίος είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν προήλθε από σχοινί ή από χέρι.

Το κινητό της Αναστάζια εστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω ανάλυση, από την οποία προέκυψε ότι ο 32χρονος είχε σβήσει φωτογραφίες, προσωπικά στοιχεία και όλες τις κλήσεις που έκανε η 27χρονη το βράδυ της δολοφονίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο από την αρχή βασικός ύποπτος και κατηγορούμενος πλέον προσπάθησε με κάθε τρόπο να μη χαρακτηριστεί ύποπτος κάνοντας διάφορα στο κινητό του τηλέφωνο.

Η ζωή και τα ταξίδια

Τελικά δεν τα κατάφερε, την ίδια στιγμή που μια οικογένεια βυθίστηκε στο πένθος για την απώλεια του παιδιού της. Αυτό που σε ηλικία 20 ετών διατηρούσε προφίλ σε ιστοσελίδα πρακτορείου μοντέλων, όπως κάνουν και άλλα κορίτσια. Η μητέρα της υποστηρίζει πως η Αναστάζια είχε το συγκεκριμένο προφίλ για να βγάζει ένα χαρτζιλίκι από εκδηλώσεις, ενώ ήταν μαζί με τον 28χρονο Μιχάλ από το 2014, όταν ήταν 18 ετών. Η κοπέλα φωτογραφιζόταν συνεχώς με φίλτρα και στο πλάι της πόζαρε ενίοτε ο Μιχάλ, ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους στις σελίδες που διατηρούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φαίνεται ότι το ζευγάρι διέθετε την οικονομική άνεση για ταξίδια σε όλο τον κόσμο, τα οποία μόνο φθηνά δεν ήταν, επιλέγοντας την Τυνησία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Μόντε Κάρλο, τη Βενετία και τα νησιά Κουρασάο.

Το 2014 πάνε μαζί στην Αίγυπτο, δύο χρόνια μετά ακολουθεί η Τυνησία και το 2017 έρχεται η σειρά της Μαγιόρκα, ενώ την ίδια χρονιά η Αναστάζια ανεβάζει φωτογραφίες της από τη Θεσσαλονίκη. Το 2018 το ζευγάρι βρίσκεται στο Λάγκος της Πορτογαλίας, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η Αναστάζια ταξιδεύει στις Κανάριες Νήσους. Τον Αύγουστο του 2019 ποζάρει στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, ενώ τον Οκτώβριο το ζευγάρι βρίσκεται στο Μόντε Κάρλο και τον Φλεβάρη του 2020 ακολουθεί η Γαλλία. Ο Ιούλιος εκείνης της χρονιάς τη βρίσκει μαζί με τον Μιχάλ στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας και το 2021 στα νησιά Κουρασάο της Καραϊβικής.

Φέτος είχαν προλάβει να πάνε στην Ολλανδία και στο Μιλάνο πριν έρθουν για δουλειά στην Κω, το νησί όπου έμελλε να γραφτεί ο τραγικός επίλογος στη σύντομη ζωή της Αναστάζια μέσα σε ένα σεντόνι και δύο σακούλες σκουπιδιών που σκεπάστηκαν με κλαδιά, κάτω από ένα δέντρο, μέσα σε ένα χωράφι με στάχυα.

Διονύσης Θανάσουλας - Κώστας Στάμου https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom