Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Κρύβει το οικογενειακό αυθαίρετο o Παπακωνσταντίνου!ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ φωτορεπορτάζ από το Πρώτο ΘέμαΧωρίς άδεια και μέσα σε δασική έκταση στη Βραυρώνα.
Σοβαρό πολιτικό αλλά και ηθικό ζήτημα προκύπτει για τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου από την αποκάλυψη ότι διαθέτει «οικογενειακό» αυθαίρετο μέσα στο δάσος! Η μητέρα του είναι ιδιοκτήτρια εξοχικής κατοικίας χτισμένης μέσα σε αναδασωτέα περιοχή στη Βραυρώνα Αττικής, στον οικισμό Χαμολιά. Το σπίτι, σύμφωνα με τον διευθυντή Δασών Ανατολικής Αττικής κ. Αναστάσιο Καζάση, είναι αυθαίρετο και παράνομο, ενώ έχει εκδοθεί γι’ αυτό και απόφαση κατεδάφισης.Η μητέρα του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και άλλοι ιδιοκτήτες
αυθαιρέτων στην περιοχή έχουν προσφύγει μάλιστα στη Δικαιοσύνη και στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να νομιμοποιήσουν τα εντός αναδασωτέας δασικής έκτασης σπίτια τους.
Ετσι, ως υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Παπακωνσταντίνου καλείται να αποφασίσει ανάμεσα στα συμφέροντα της μητέρας του και του Δημοσίου… Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να δημιουργήσει πολλά πρόσθετα ερωτήματα για τη σπουδή του κ. Παπακωνσταντίνου να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις εξαιρέσεις στον νόμο-δώρο που ετοίμασε για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ώστε να νομιμοποιήσουν τις κατοικίες τους. «Μακάρι να νομιμοποιήσει και εμάς και ας είμαστε μέσα στο δάσος», λένε οι αυθαιρετούχοι της περιοχής, και ίσως ο κ. υπουργός τούς κάνει τη χάρη…

Το σπίτι της οικογένειας Παπακωνσταντίνου από δορυφορική ματιά. Δεν τίθεται αμφιβολία ότι τόσο το δικό τους όσο και τα υπόλοιπα στην περιοχή χτίστηκαν μέσα σε πυκνή δασική έκταση
Σύμφωνα με την πράξη αποδοχής κληρονομιάς 4992/2006, η κυρία Ελένη-Αθηνά Κλεόπα, μητέρα του υπουργού κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κληρονόμησε από τον σκηνοθέτη Ηρακλή-Στυλιανό Παπαδάκη τμήμα μιας ισόγειας οικίας εμβαδού 156,60 τ.μ., που βρίσκεται σε οικόπεδο εμβαδού 762,57 μέτρων στη θέση Χαμολιά Βραυρώνας. Στη συνέχεια αγόρασε από άλλο ιδιοκτήτη και το υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου. Οπως αναφέρεται στην πράξη αποδοχής, «το οικόπεδο βρίσκεται εκτός σχεδίου, είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο». Αν και μη οικοδομήσιμο, στο οικόπεδο χτίστηκε εξοχική κατοικία.

Το αυθαίρετο της οικογένειας Παπακωνσταντίνου μέσα στο πευκοδάσος του οικισμού Χαμολιά στη Βραυρώνα Αττικής
Το συνολικό τίμημα της αγοράς ανήλθε στα 7 εκατ. δραχμές. Το συγκεκριμένο σπίτι μέσα στο δάσος αποτελούσε για σειρά ετών στο παρελθόν το «καταφύγιο» της οικογένειας Παπακωνσταντίνου. Το επισκεπτόταν συχνά τα καλοκαίρια αλλά και τον χειμώνα για long weekends από Παρασκευή έως Δευτέρα. Αν και παράνομο, είναι μια πραγματική όαση μέσα σε ένα πευκοδάσος σε πολύ κοντινή απόσταση από τη θάλασσα. Οταν η οικογένεια Παπακωνσταντίνου αγόρασε το οικόπεδο στη Σέριφο και έφτιαξε εκεί μια νέα εξοχική κατοικία, οι εξορμήσεις στο σπίτι στη Βραυρώνα άρχισαν να μειώνονται.
Η μητέρα του υπουργού ξεκίνησε να το νοικιάζει, ψάχνοντας παράλληλα για αγοραστή. Αρχισε μάλιστα τις προσπάθειες πώλησης πριν από τέσσερα χρόνια, ζητώντας 300.000 ευρώ. Για την αγορά ενδιαφέρθηκε ένα ζευγάρι Γάλλων, όμως οι διαδικασίες δεν προχώρησαν όταν οι ενδιαφερόμενοι διαπίστωσαν ότι το σπίτι είναι αυθαίρετο και χτισμένο μέσα σε αναδασωτέα έκταση.  Σε συνομιλία που είχαμε μαζί της, η κυρία Κλεόπα παραδέχτηκε ότι το σπίτι είναι αυθαίρετο, είπε ότι συνεχίζει να αναζητεί αγοραστή σε μια τιμή κοντά στις 300.000 ευρώ και πως κανείς δεν ενδιαφέρεται να το αγοράσει όταν μαθαίνει ότι είναι κτισμένο μέσα σε αναδασωτέα περιοχή.
«Επρεπε να είχε κατεδαφιστεί»
Σύμφωνα με τον διευθυντή Δασών Ανατολικής Αττικής κ. Αναστάσιο Καζάση, το συγκεκριμένο σπίτι, όπως και πολλά ακόμη, είναι αυθαίρετα και έχουν κτιστεί μέσα στο δάσος.

Κυριολεκτικά μέσα στο δάσος χτίστηκε η αυθαίρετη κατοικία που αγόρασε αντί 7 εκατ. δραχμών το 1997 η μητέρα του υπουργού Περιβάλλοντος. Σήμερα ζητάει 300.000 ευρώ για να την πουλήσει
Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Καζάσης, «ο νόμος του  Τρίτση το 1983 έλεγε “δηλώστε και σώστε το”. Αφορούσε όλα τα αυθαίρετα πλην εκείνων που βρίσκονταν μέσα σε δάση, αιγιαλό, παραλία και αρχαιολογικούς χώρους. Τότε όμως πολλοί έσπευσαν να τα δηλώσουν, αποκρύπτοντας όμως το ότι είναι κτισμένα σε δάση ή παραλίες. Αυτή είναι η ιστορία και στην περιοχή που αναφέρετε. Η συγκεκριμένη έκταση έχει αναγνωριστεί ως ιδιωτική, είναι όμως δάσος. Οι κάτοικοι τώρα εκεί, όπως γνωρίζω, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης κήρυξης της περιοχής ως αναδασωτέας. Μιλάμε όμως για ένα ιδιωτικό δάσος που παράνομα και αυθαίρετα οικοδομήθηκε».

Η είσοδος της εξοχικής κατοικίας, πνιγμένη στο πράσινο
Στο ερώτημα γιατί από τη στιγμή που έχουν χτιστεί αυθαίρετα μέσα στο δάσος δεν έχουν κατεδαφιστεί μέχρι σήμερα, ο κ. Καζάσης αναφέρει:
«Για όλα αυτά τα σπίτια υπάρχουν αποφάσεις κατεδάφισης. Και σας ρωτώ, έχετε δει να πέφτει κανένα απ’ αυτά; Κανονικά θα έπρεπε να είχαν εκτελεστεί τόσα χρόνια τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, πράγμα που ωστόσο δεν έχει συμβεί», καταλήγει.

Το εσωτερικό της αυλής
Η μητέρα του υπουργού μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του οικισμού αποφάσισαν να κινηθούν δικαστικά για να διεκδικήσουν τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων τους, προχωρώντας μάλιστα σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ζήτημα ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε την Πέμπτη συνάντηση με δασολόγο προκειμένου να έχει μια καλύτερη πληροφόρηση γύρω από το θέμα.
Εκανε και ανακαίνιση
Παρά το γεγονός ότι το σπίτι είναι αυθαίρετο, η κυρία Ελένη-Αρετή Κλέοπα αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακαίνισή του, προκειμένου να συνεχίζει να το ενοικιάζει, ψάχνοντας παράλληλα αγοραστή. Στην απόφασή της συνέβαλε και το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζει, οι προηγούμενοι ενοικιαστές παραδίνοντας τα κλειδιά άφηναν πίσω τους ένα σωρό ζημιές.

Η πέργκολα στο μπροστινό μέρος του σπιτιού, που βλέπει θάλασσα, τοποθετήθηκε στη πρόσφατη ανακαίνιση
Το σπίτι βάφτηκε από την αρχή, τοποθετήθηκαν καινούριες πέργκολες και τζαμαρίες και έγιναν τα απαραίτητα μερεμέτια. Μόνο τα κουφώματα δεν αλλάχτηκαν, καθώς η ιδιοκτήτριά του ήλπιζε ότι αυτό το έξοδο θα το κάλυπτε ο μελλοντικός αγοραστής. Το σπίτι διαθέτει ρεύμα και τηλέφωνο, είναι πλήρως επιπλωμένο και προσφέρεται μαζί και με τα κουζινικά σκεύη…

Σε μερικά σημεία διακρίνονται αναμονές, ενδεχομένως για περαιτέρω πανωσήκωμα της οικοδομής
Το αναψυκτήριο Μαγγίνα ωχριά 
Η αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» για το οικογενειακό αυθαίρετο του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εγείρει μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από τη μία, ως αρμόδιος υπουργός προετοιμάζει ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, και από την άλλη, διαχειρίζεται το προσωπικό ζήτημα της παράνομης έπαυλης που χτίστηκε χωρίς άδεια μέσα στο δάσος στην περιοχή της Βραυρώνας.
Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η συνταγματικότητα της οποίας αμφισβητείται τεκμηριωμένα, είναι μια σύνθετη υπόθεση και αφορά τη ζωή και την τσέπη εκατομμυρίων πολιτών. Απαιτεί σεβασμό στο περιβάλλον, κοινωνική ευαισθησία, λεπτούς χειρισμούς, αίσθημα δικαίου και γνώση του αντικειμένου. Ο αρμόδιος υπουργός που διαθέτει οικογενειακό αυθαίρετο δεν συγκεντρώνει τις παραπάνω προϋποθέσεις, είναι αδύνατο να εκπληρώσει αξιόπιστα τις πολιτικές και διοικητικές του υποχρεώσεις, αυτοακυρώνεται, ενώ πλήττει ευθέως την αξιοπιστία και το κύρος της κυβέρνησης την οποία υποτίθεται πως υπηρετεί.
Ενδεικτικό παράδειγμα πολιτικού και διαχειριστικού διλήμματος η κατεδάφιση των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δάση. Ο νόμος προβλέπει ρητά ότι πρέπει να κατεδαφιστούν. Από τη στιγμή που πάμε σε μια συνολική αντιμετώπιση του εκτεταμένου προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης, τι θα πράξει ο υπουργός; Θα εφαρμόσει τον νόμο, θα τα κατεδαφίσει, μαζί και το δικό του; Και αν όχι, το προσωπικό του ενδιαφέρον δεν θα προκαλέσει τη δικαιολογημένη καχυποψία και αμφισβήτηση των πολιτών; Δεύτερο παράδειγμα οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν πρόσφατα από την προκάτοχό του κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και «αποκάλυψαν» χιλιάδες αυθαίρετα, που συγκροτούν ολόκληρους οικισμούς. Με τι ηθικό ανάστημα θα δώσει λύση στο πρόβλημα;
Οταν ο κ. Παπακωνσταντίνου κλήθηκε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει το ΥΠΕΚΑ θα έπρεπε να ενημερώσει για το πρόβλημα και να αρνηθεί εξαρχής, να αναλάβει τουλάχιστον το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Προτίμησε, όμως, να το αποσιωπήσει και να μετατραπεί από κήνσορας της ηθικής και της διαφάνειας, όπως θέλει να θεωρείται, σε άτολμο πολιτικό που εξυπηρετεί προσωπικά του συμφέροντα. Η περίπτωση με το αναψυκτήριο του πρώην υπουργού Βασίλη Μαγγίνα ωχριά μπροστά του και τουλάχιστον εκείνος είχε την ευθιξία να παραιτηθεί.
Η οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο, με απόλυτη προσωπική ευθύνη του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συσσώρευσε βάρη στην οικονομία και την έφερε στο χείλος του γκρεμού λέγοντας ψέματα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Τώρα υπονομεύει με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο μια από τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, που συνδέεται άμεσα με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και με την αναπτυξιακή προσπάθεια, αφού στοχεύει στην επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον τουριστικών καταλυμάτων.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ, αντί να εξοργίζει την κοινή γνώμη διατυπώνοντας το ερώτημα «Πού ήταν οι Αγανακτισμένοι τόσα χρόνια;», καλό θα ήταν αναλάβει τις ευθύνες του. Αντί να προκαλεί με τις δηλώσεις του και να κρύβεται πίσω από τη μητέρα του, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις απαράδεκτες επιλογές του. Πρέπει να καταλάβει πως με τη στάση του έχει μετατραπεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και τώρα σε πρότυπο αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ποτέ στην ιστορία του το ΠΑΣΟΚ δεν βρέθηκε να διατηρεί σε υπουργική θέση έναν κατ’ επίφαση πολιτικό που αντιμετωπίζει με προκλητική υπεροψία και αδιαφορία τον ελληνικό λαό.
Το «ΘΕΜΑ» από την έκδοσή του άσκησε κριτική χωρίς φόβο και πάθος σε υπουργούς και άλλους παράγοντες του δημόσιου βίου για παρανομίες και προκλητικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον ρόλο και τις υποχρεώσεις πολιτικού. Η Ιστορία μάς δικαίωσε. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να πράττουμε το ίδιο.
protothema.gr

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

apo tin antapokrisi ton anagnoston kai ta sxolia diladi katalaveni kanis oti gianis kernai gianis pini oti malakia kai na dimosiefsis afou kanenas milame kanenas den tin diavazis den exi kanena noima giafto palioroufiane kala tha itan na pesis apo kana mpalkoni opos ekane o gramateas ton dimase ego den ton ksexnao giati toulaxiston timise ta pantalonia tou ti na protothimithi kanis re prodotes roufiani vgalte ton skasmo toulaxiston prodotes.....

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγενέστατε Ανώνυμε ΠΑΣΟΚε μήπως θα μπορούσες τουλάχιστον να μας εξηγήσεις σε απλά Ελληνικά κι όχι κογκολέζικα τι ακριβώς σε ενόχλησε;
Το θέμα είναι το αυθαίρετο του Παπακωνσταντίνου αν δεν το κατάλαβες!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Τι απάντας και καθόλου βρε Δημήτρη;
Δε μου λες ρε μάγκα ανώνυμε, και που το βλέπεις εσυ αν έχει ή δεν έχει αναγνωσιμότητα το μπλογκ;
Κάνεις περασιές; Τι ρωτώ, κάνεις περασιές...
Άλλο μάλλον πρέπει να ρωτήσω
Για πες μας εσύ γιατί κόφτεσαι, τι σ΄ενόχλησε και ποιος είσαι
Αν έχεις τα μπάμπαλα δηλαδη να μας πεις...γιατί μάλλον δεν τα έχει..μπου χαχαχααααα

zeidoron dtsoukas είπε...

Πως να μην απαντήσω βρε Ρίκη μου;
Ο άνθρωπος έχει το θράσος να με συγκρίνει με το Ζαχόπουλο,έλεος δηλαδή!Οσο για την αναγνωσιμότητα του blog φαίνεται κάτω δεξιά και μάλλον αυτό είναι που ενοχλεί.Ενα προσωπικό blog που γράφεται από έναν άνθρωπο,που δεν είναι δημοσιογράφος, δεν είναι και λίγο να έχει καθημερινά πάνω από 700 επισκέψεις πιστεύω.
Αλλά και 10 άνθρωποι να το διάβαζαν πάλι τα ίδια θα έγραφα γιατί δεν έχω κωλύματα ούτε με κόμματα ούτε με πρόσωπα!Τέλος πάντων ο καθένας χαρίζει ότι του περισσεύει έλεγε ο Ροϊδης και προφανώς σε κάποιους πλεονάζει η κακία και η εμπάθεια και φυσικό είναι όταν υπάρχουν κομματικές παρωπίδες.
Να είσαι καλά,καλό Σαββατοκύριακο!

ephee είπε...

Τον Παπακωνσταντίνου που πήρε σβάρνα ως ανώνυμος τα blogs, τον περνάω τελείως ντούκου, και έρχομαι να ρωτήσω κάτι για την πέργολα...

Την κρεμάλα την έβαλε η ίδια η μάνα του Παπακωνσταντίνου, ή της την κρεμάσανε αγανακτισμένοι ενοικιαστές;

Καλή Κυριακή Δημήτρη!

zeidoron dtsoukas είπε...

Καλημέρα Εφη!
Την πρόσεξα και 'γω αλλά μάλλον καλώδιο είναι μαζεμένο.Είδες φάρσες που σκαρώνει η σύμπτωση;εκτός κι αν κάτι παραπάνω ήξερε η μητέρα του και σου λέει που να τρέχουμε στου Γουδή!
Να είσαι καλά και πάντα με χιουμοριστική διάθεση.

Φανή είπε...

SSSSSS......ουτττ!!! Η μισή και πλέον Ελλάδα αυθαίρετη είναι...του Παπακωνσταντίνου μας μάρανε??... ας ασχοληθούμε με κάτι πιο ουσιαστικό και εν πάση περιπτώσει καλό θα ήταν να τα νομιμοποιήσουν όλα με πρόστιμα εφικτά, δασικά και μη, μπας και βάλουν κανα φράγκο στα άδεια ταμεία αφού δεν είναι σε καμιά περίπτωση εύκολη δουλειά η κατεδάφιση..!!!

Nikos_S είπε...

Μάλλον κυρία Φανή θα έχεις κι εσύ αυθαίρετο μου φαίνεται...

Ανώνυμος είπε...

Ηθικό δίδαγμα: Σε αυτη τη χώρα, έχουμε βάλει τους Λυκους να φυλάνε τα πρόβατα!
Πατριώτες, θα φύγουμε μετανάστες να τους αφήσουμε μονάχους τους αλήτες!

Νάντια είπε...

Καλό μεσημέρι! Κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μου ξαναδιάβασα το μήνυμα που με παρέπεμπε στις αναρτήσεις του blog για τον "κύριο" Παπακωνσταντίνου. Τον Ιούλιο "έσκασαν" οι ειδήσεις για την πισίνα-υδατοσυλλέκτη, για τη βίλα στη Σέριφο με ενοίκιο 6.000 την εβδομάδα, για το οικογενειακό αυθαίρετο στο δάσος της Χαμολιάς. Τελειώνει ο Οκτώβριος και ο "κύριος" υπουργός είναι στη θέση του ακλόνητος, αγέρωχος και με ύφος πολλών καρδιναλίων εμφανίζεται στα ιδιωτικά, "ανεξάρτητα" κανάλια και αγορεύει (βλέπε "Ανατροπή" του Πρετεντέρη μόλις προχθές). Βγαίνει κανένα νόημα; Υπάρχει κανένα αποτέλεσμα; Τα ανακαλύπτουν, τα ξεσκεπάζουν οι όποιοι πραγματικά ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, τα δημοσιεύουν και τα διακινούν όσοι μπορούν, τα μαθαίνουμε, αγανακτούμε, φωνάζουμε.....και;;;;;
Αυτοί που μπορούν και πρέπει να κάνουν κάτι πότε θα αντιδράσουν;