Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Κινητοποίηση για τον υπάλληλο ξενοδοχείου που κάηκε από καυτό λάδι (φωτο & βίντεο)


Δυναμική κινητοποίηση της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 28 Ιούνη έξω από την ξενοδοχειακή μονάδα των Μαλίων, όπου πριν μερικά 24ωρα τραυματίστηκε σοβαρά ένας 22χρονος βοηθός μάγειρα από καυτό λάδι.

Συγκεκριμένα, ο 22χρονος εργαζόταν ως πρακτικάριος - βοηθός μάγειρα σε 4στερη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή των Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου, από τις 10 Ιούνη μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 20 Ιούνη, οπότε σημειώθηκε το εργατικό ατύχημα με τον νεαρό να έχει υποστεί εγκαύματα β' βαθμού. Ο εργαζόμενος μετέφερε μια κατσαρόλα με καυτό λάδι, όταν του έφυγε από το χέρι και έπεσε κάτω, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα χέρια και τα πόδια.

Με την εργοδοσία του Ξενοδοχείου να μην καλεί ασθενοφόρο, όπως καταγγέλθηκε, αλλά να προσπαθεί να κρύψει το γεγονός, αφού τον είχε ανασφάλιστο χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, καλώντας μόνο τον γιατρό του ξενοδοχείου, ο οποίος του έβαλε μόνο κάποιες αλοιφές. 

Αναγκάστηκε η μητέρα του τραυματία να μεταβεί από χωριό του Λασιθίου, προκειμένου να μεταφέρει το παιδί στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να περάσουν περίπου 3 βασανιστικές ώρες για τον εργαζόμενο, μέχρι να λάβει την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική αγωγή.

Ξεχωριστή στιγμή της κινητοποίησης αποτέλεσε η άφιξη του εργαζόμενου-τραυματία και της οικογένειας με τους διαδηλωτές να φωνάζουν το σύνθημα «αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές».

Η εργοδοσία προκλητικά δεν δέχτηκε να συναντήσει τον εργαζόμενο!

Ωστόσο, δεν έφτανε όλη αυτή η ταλαιπωρία για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του. Η εργοδοσία ακόμα και σήμερα αρνείται το περιστατικό και ότι ο εργαζόμενος δούλευε στο ξενοδοχείο. 

Ο Διευθυντής του ξενοδοχείου προκλητικά δεν δέχτηκε να έρθει και να συναντήσει τον εργαζόμενο, αλλά και ούτε τον Βαγγέλη Σοφίου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Όπως τόνισε ο Βαγγέλης Σοφίου «δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν εύκολα μαζί μας, αν χρειαστεί θα είμαστε κάθε μέρα εδώ.

Μέχρι να δικαιωθεί ο συνάδελφος και συγκεκριμένα απαιτούμε:

  • Να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του εργατικού ατυχήματος
  • Η εργοδοσία να αναλάβει όλα τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του εργαζόμενου
  • Να πληρώσει η εργοδοσία κανονικά τη μισθοδοσία και τα ένσημα για όσο διάστημα βρίσκεται εκτός εργασίας
  • Έκτακτος έλεγχος της επιθεώρησης εργασίας για μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων και την εφαρμογή της ΤΚΣΣΕ».

Ο εργαζόμενος και η οικογένεια ευχαρίστησαν για τη στήριξη και την αλληλεγγύη που ένιωσαν και δήλωσαν ότι πήραν δύναμη ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom