Το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ καταγγέλλει το εργατικό ατύχημα που συνέβη στις 22/6/23 στο μνημείο του Ερεχθείου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Αθηνών. Η συνάδελφος ΙΔΟΧ ενώ εργαζόταν στην εξωτερική πλευρά των κιόνων παραπάτησε και έπεσε με τη πλάτη στο έδαφος, όπου υπήρχαν παρατημένα λυμένα σίδερα σκαλωσιάς. Τα ικριώματα είχαν στοιβαχθεί μπροστά από το μνημείο, πάνω στο οποίο δούλευαν οι εργαζόμενοι, χωρίς να εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Η πτώση δεν επέφερε σοβαρά τραύματα, όμως από καθαρή τύχη η συνάδελφος δεν χτύπησε το κεφάλι της πάνω στα σίδερα. Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο έργο, όπως και σε άλλα, καλούνται να δουλεύουν χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, εντελώς απροστάτευτοι, καθώς ούτε κράνος ούτε κατάλληλα παπούτσια έχουν δοθεί στους εργαζόμενους ΙΔΟΧ εδώ και ενάμιση χρόνο!
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το αίτημα των εργαζομένων να κατασκευαστεί πλατφόρμα στο μνημείο ώστε να εξασφαλίζεται η σωματική τους ακεραιότητα δεν εισακούστηκε με τη διοίκηση να ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν υλικά, τη στιγμή που αυτά είναι στοιβαγμένα μπροστά στο μνημείο!
Αλήθεια πόσο κοστίζουν όλα τα μέτρα ασφάλειας μπροστά στις ζωές μας, τη στιγμή που το Υπουργείο Πολιτισμού εισπράττει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τη μέρα από την επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη;
Συνάδελφοι, εκπρόσωπος του ΔΣ του σωματείου μας παρευρέθηκε στο Ερέχθειο την επόμενη μέρα του ατυχήματος ώστε να καταγράψει τις συνθήκες, στις οποίες αυτό συνέβη. Συναντηθήκαμε με τους αρμόδιους της ΕΣΜΑ και την προισταμένη της ΥΣΜΑ, στους οποίους επιρρίψαμε την ευθύνη για την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στον βράχο της Ακρόπολης.
Έχει ευθύνη γιατί ενάμιση χρόνο από την έναρξη των συμβάσεων, οι εργαζόμενοι περιμένουν ακόμη τα μέσα ατομικής προστασίας. Έχει ευθύνη γιατί οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ και μόνιμοι εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες, με μηχανήματα και ικριώματα που δεν έχουν ελεγχθεί εδώ και χρόνια, χωρίς να γνωρίζουν αν θα γυρίσουν σπίτι τους στο τέλος του ωραρίου τους.
Η διοίκηση έχει ευθύνη εντέλει γιατί αυτό είναι ένα ακόμη εργατικό ατύχημα που προστίθεται στη μακρά λίστα των εργατικών ατυχημάτων που έχουν συμβεί στο βράχο χωρίς να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας.
Οι απαντήσεις της διοίκησης της υπηρεσίας ήταν οι εξής: θα αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που δεν διεκπεραιώνουν τους διαγωνισμούς και σε αυτούς που παρατάνε τα σίδερα της σκαλωσιάς σε άσχετο σημείο. Η διοίκηση, δηλαδή, πέταξε για μια ακόμη φορά το μπαλάκι των ευθυνών στους εργαζόμενους...
Επίσης, όταν οι εκπρόσωποι του σωματείου έθιξαν το ζήτημα πως τα μέσα ατομικής προστασίας πρέπει να δίνονται στους εργαζόμενους από τη πρώτη μέρα δουλειάς, η διοίκηση κατέφυγε σε εκβιασμούς, λέγοντας πως μπορούν να μην βγάζουν συμβάσεις ή να τις διακόπτουν (!) έως ότου να ολοκληρώνεται η προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό. Δηλαδή οι δυο «φιλεργατικές» επιλογές για το ΥΠΠΟ είναι ή σακατεμένοι συμβασιούχοι ή στο ταμείο ανεργίας.
Ακόμη ακούσαμε και την άποψη πως η εργαζόμενη ήταν απρόσεκτη και πως δεν είναι δυνατόν τα μνημεία να καλύπτονται με «διάφορα πατάρια» για λόγους αισθητικής. Άρα είναι προτιμότερο οι εργαζόμενοι να παθαίνουν εργατικά ατυχήματα…
Αποκορύφωμα της τεράστιας απαξίωσης των εργαζομένων είναι ότι η διοίκηση δεν δήλωσε καν το εργατικό ατύχημα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όπως οφείλει σύμφωνα με τον νόμο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια απόκρυψης του ατυχήματος!
Υπάρχουν υπαίτιοι για τα εργατικά ατυχήματα. Δε φταίει η «κακιά η ώρα», ούτε μια απρόσεκτη στιγμή, όπως ισχυρίζονται οι διοικήσεις για να πετάνε τις ευθύνες από πάνω τους. Φταίει η ελλιπής τήρηση ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, αφού είναι μια από τις προϋποθέσεις για να αυξηθεί το κέρδος, καθώς η τήρησή τους θεωρείται ως περιττό κόστος.
Ευθύνη έχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και οι διοικήσεις, καθώς και οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που διαχρονικά δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να προστατέψουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Ευθύνη έχει η πολιτική τους που αξιολογεί τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων ως κόστος για το Υπουργείο και τις υπηρεσίες του. Αυτά αποτελούν κόστος - οι ζωές μας μπροστά στα κέρδη τους αποτελούν κόστος!
Εμείς όμως είμαστε αυτοί που προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τη πολιτιστική μας κληρονομιά. Εμείς με τη δύναμή μας και τον αγώνα μας θα απαιτήσουμε την τήρηση και την επικαιροποίησης όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Συνάδελφοι, έχει έρθει η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς και να δημιουργήσουμε επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας. Να απαιτήσουμε τα μέσα ατομικής προστασίας να παρέχονται στην ώρα τους όχι λίγο πριν λήξει η σύμβασή μας, να υπάρχουν ιατροί μόνιμα στον εργασιακό χώρο της Ακρόπολης σύμφωνα με τον αριθμό των εργαζομένων.
Για εμάς η ζωή μας δεν μπαίνει στην ζυγαριά του κόστους – οφέλους!
Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!
Άμεσα να διενεργηθούν οι κατάλληλες ενέργειες από όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Άμεσα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ειδικότητας και σχέσης εργασίας!
Άμεση χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας!
Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου