Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Σοκαριστικό εργατικό ατύχημα στην Κρήτη: Υπάλληλος ξενοδοχείου κάηκε με καυτό λάδι (φωτο)

Στο πλευρό του 22χρονου η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Τραγικό εργατικό ατύχημα είχε ένας 22χρονος υπάλληλος ξενοδοχείου στην Κρήτη, ο οποίος κάηκε με καυτό λάδι στο πρόσωπο και στα χέρια όταν χρειάστηκε να μεταφέρει μία γεμάτη κατσαρόλα.

Ο 22χρονος, που μόλις είχε τελειώσει τη σχολή, εργάζονταν ως βοηθός μάγειρα σε ξενοδοχείο στην περιοχή των Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου, από τις 10 Ιουνίου μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 20 Ιουνίου, όταν σημειώθηκε το εργατικό ατύχημα.

Ο νεαρός υπέστη εγκαύματα β’ βαθμού.

«Το παιδί δεν έχει ακόμα την απαραίτητη εμπειρία και δούλευε ανασφάλιστος όλο αυτό το διάστημα δίχως εμείς να το γνωρίζουμε» αναφέρει στο Cretalive η μητέρα του νεαρού, κυρία Μαρίνα.

«Το παιδί μου ούρλιαζε «καίγομαι, πονάω» και η αντίδρασή τους ήταν να τον μεταφέρουν σε δωμάτιο με κλιματισμό. Κατόπιν έφεραν δικό τους γιατρό ο οποίος είδε απλά τα εγκαύματα και σύστησε μία αλοιφή την οποία πήγε και πήρε εργαζόμενος από το φαρμακείο. Εν τω μεταξύ στη δουλειά του είπαν να πάρει δύο μέρες ρεπό και μετά να επιστρέψει στο ξενοδοχείο. Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να μας ενημερώσει» λέει εξοργισμένη η μητέρα.

Μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία της οικογένειας από τη στιγμή που ενημερώθηκαν μέχρι να φτάσουν στο ξενοδοχείο, να παραλάβουν τον 22χρονο και να τον μεταφέρουν με αγροτικό αυτοκίνητο στο Νοσοκομείο Σητείας. Η οικογένεια μένει στη μακρινή Ζάκρο και χρειάστηκαν περίπου τρεις ώρες μέχρι να φθάσουν στα Μάλια και περίπου δύο ακόμα ώρες μέχρι το νοσοκομείο.

Το μαρτύριό τους είχε και συνέχεια αφού το περασμένο Σάββατο ο 22χρονος πόναγε φρικτά με αποτέλεσμα να μεταφερθεί ξανά στο νοσοκομείο όπου του έκαναν ενδοφλέβιες παυσίπονες ενέσεις.

Κινούνται νομικά – Στο πλευρό τους η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Πλέον η μητέρα προχωρά τις διαδικασίες ώστε να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου, όπως αναφέρει, ενώ ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης έχει απλωθεί ήδη ως δίχτυ προστασίας στην οικογένεια.

Η ιστορία μέσω των social media έφτασε και στην Ιωάννα Παλιοσπύρου η οποία επικοινώνησε με την οικογένεια και τους ενημέρωσε ότι θα ζητήσει από τον δικό της δικηγόρο να αναλάβει νομικά την υπόθεση με την ίδια να καλύπτει όλα τα έξοδα.

Παράλληλα και η Δημήτρα Κατσαφάδου ενημέρωσε την μητέρα ότι θα στείλει κρέμες ανάπλασης για τον 22χρονο.

«Χτυπάει κόκκινο» η παραβατικότητα

Κατηγορηματικά καταδικάζει το περιστατικό ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «τραγικό περιστατικό».

«Σίγουρα είναι καταδικαστέο το γεγονός ότι, ενώ είναι νέος εργαζόμενος και μπήκε στο επάγγελμα ως επαγγελματίας, ήταν ανασφάλιστος και αυτό είναι το πιο τραγικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας παρότι η παραβατικότητα «χτυπάει κόκκινο» στον επισιτισμό δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που δεν σέβονται τους εργαζόμενους καθώς υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας. Αντί να παίρνουν μέτρα και να τηρείται η εργατική νομοθεσία βλέπουμε αυτά τα τραγικά περιστατικά» τονίζει ο κ. Κοκολάκης, μιλώντας στο τοπικό σάιτ.
Πηγή: cretalive.gr

«Προϊστορικές συνθήκες εργασίας στα μικρά ξενοδοχεία»

Την ίδια ώρα, το Σωματείο Μαγείρων, Ζαχαροπλαστών και Βοηθητικού Προσωπικού Κουζίνας νομού Ηρακλείου διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το εργατικό ατύχημα.

«Δυστυχώς πολλά από τα μικρά ξενοδοχεία λειτουργούν με προϊστορικές προϋποθέσεις και χωρίς ασφαλείς συνθήκες εργασίας» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου, Νεκτάριος Μωυσάκης.

Επίσης υπογραμμίζει ότι το Σωματείο δεν επιβάλλει ποινές αλλά βρίσκεται πάντα δίπλα στον εργαζόμενο. «Δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, συμβαίνουν μικροατυχήματα που δεν είναι αμελητέα αλλά φοβούνται οι εργαζόμενοι να τα δημοσιοποιήσουν καθώς υπάρχει εκφοβισμός. Η μη τήρηση κανόνων υγιεινής, η υπερβολική εργασία φέρνει κούραση και ατυχήματα. Οι μάγειρες στα ξενοδοχεία εργάζονται 12 με 14 ώρες καθημερινά αλλιώς δεν βγαίνει η δουλειά με την έλλειψη προσωπικού και τον υπερβολικό όγκο εργασίας».

https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom