Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Δίκη Πισπιρίγκου: Η Τζωρτζίνα εμφάνισε επεισόδια και η μητέρα ήταν ήρεμη, κατέθεσε γιατρός του παιδιού


Τα τέσσερα επεισόδια που εμφάνισε η μικρή Τζωρτζίνα το τελευταίο 24ωρο πριν φύγει από τη ζωή αλλά και την…ήρεμη Ρούλα Πισπιρίγκου περιέγραψε στη δίκη της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η Δέσποινα Ταταριώτη, ειδικευόμενη παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού».

Η μάρτυρας δήλωσε στη δίκη ότι εξέτασε αρκετές φορές τη μικρή Τζωρτζίνα από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2022, που το μικρό κορίτσι έφυγε από τη ζωή, ενώ πήρε το ιστορικό από τους γονείς της, Μάνο Δασκαλάκη και Ρούλα Πισπιρίγκου.

Όλα όσα περιέγραψε η παιδίατρος

«Άκουσα για το παιδί στις 27 Ιανουαρίου 2022, στην πρωινή παράδοση. Έμαθα πως είχε ιστορικό με ανακοπή, είχε υποστεί εφκεφαλοπάθεια και πως ήρθε για περαιτέρω έλεγχο σε εμάς από το νοσοκομείο της Πάτρας. Είχε παρουσιάσει επεισόδια αποκορεσμού και βραδυκαρδίας. 

Μας είπαν πως ήταν σε σταθερή κατάσταση με καλές εξετάσεις. Μας είπαν πως η οικογένεια είχε χάσει δύο παιδιά, το ένα από ηπατική ανεπάρκεια και το άλλο στο σπίτι με αιφνίδιο τρόπο.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκα το θάλαμο όπου ήταν η Τζωρτζίνα με τους δύο γονείς. Πήρα αναλυτικά το ιστορικό. Μου είπαν για τους αιφνίδιους θανάτους των δύο άλλων παιδιών. Το ένα με ηπατική ανεπάρκεια, που μου φάνηκε περίεγρο και το άλλο που “έφυγε” στο σπίτι, χωρίς να υπάρχει ιστορικό αιφνίδιων θανάτων στην οικογένεια.

Εξέτασα το παιδί ήταν σε σταθερή κατάσταση, ήταν βέβαια ένα παιδί με εγκεφαλοπάθεια, με καλά ζωτικά σημεία και καλές εξετάσεις. Το εξέτασε και η διευθύντρια, κυρία Μαυρίκου.

Στη συνέχεια το συνόδευσα στο καρδιολογικό τμήμα, δε διαπιστώθηκε καρδιολογικό πρόβλημα, συζητήσαμε για αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής. Αρχικά αντέδρασε η μητέρα, διότι μου είπε πως το παρακολουθεί ο κ. Ηλιάδης και ρυθμίζει την αγωγή. Έγινε επικοινωνία με τον κ. Ηλιάδη και αλλάξαμε το φάρμακο», περιέγραψε η παιδίατρος σχετικά με την πρώτη επαφή που είχε με την μικρή Τζωρτζίνα.

Τα επεισόδια της Τζωρτζίνας

Στη συνέχεια, όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου 2022. Εκείνο το πρωινό, την παραμονή του θανάτου του παιδιού, η μητέρα ενημέρωσε τους γιατρούς για το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε η Τζωρτζίνα.

Η κυρία Ταταριώτη μπήκε στο δωμάτιο και διαπίστωσε, όπως είπε, πως το παιδί είχε ταχυκαρδία, ταχύπνοια και πτώση κορεσμού και ήταν με το κεφάλι σε στροφή προς αριστερά και προσήλωση βλέμματος. «Είχε και μία είδους γκρίνια και ανησυχία, το ακούσαμε ρυθμικό, βάλαμε οξυγόνο και επανήλθε», εξήγησε η μάρτυρας στο δικαστήριο.

«Το παρακολουθούσαμε και είδαμε πως ήταν σταθερό. Γύρω στις 11:30 βγαίνει ξανά η μητέρα και μας λέει ότι “κάτι κάνει το παιδί”. Βλέπουμε παρόμοιο επεισόδιο, ταχυκαρδία, ταχύπνοια και πτώση κορεσμού. Περίπου στα 3 λεπτά λύθηκε το επεισόδιο. Μας είπε η μητέρα μία φράση που μου έκανε εντύπωση και μου έμεινε, πως το μεγάλο επεισόδιο με την βραδυκαρδία δε το έχει κάνει ακόμα θα δείτε», είπε η μάρτυρας.

Ωστόσο, τα επεισόδια δεν σταμάτησαν εκεί.

«Γύρω στις 2 και κάτι μεσημέρι βγήκε και πάλι η μητέρα μας είπε “κάτι κάνει το παιδί”. Ήταν το παιδί στην ίδια κατάσταση. Έκανε ένα πυρετικό κύμα αργότερα μέσα στην ημέρα 38 και κάτι», τόνισε η μάρτυρας προσθέτοντας πως έκαναν μία αλλαγή στην αγωγή, σκεπτόμενοι πως μπορεί να είναι επεισόδιο σπασμών.

Επεισόδιο τα μεσάνυχτα

Την επόμενη ημέρα, στην πρωινή παράδοση, η μάρτυρας είπε πως ενημερώθηκε ότι η μητέρα είχε ειδοποιήσει τους γιατρούς πως η Τζωρτζίνα έκανε ένα παρόμοιο επεισόδιο γύρω στα μεσάνυχτα.

Η κυρία Ταταριώτη εξήγησε στο δικαστήριο πως μετά εξέτασε την Τζωρτζίνα και ήταν σταθερή, δεν είχε κάνει πυρετό ξανά ενώ αποφάσισαν να της χαμηλώσουν και λίγο το οξυγόνο. Στη συνέχεια όπως είπε στην κατάθεση της, μπήκε και είδε την Τζωρτζίνα και άλλες φορές.

«Τελευταία φορά που μπήκα ήταν 13:30. Ήταν όλα σταθερά και όλα εντάξει. Στη συνέχεια ολοκληρώσαμε και την επίσκεψη και στους θαλάμους άλλων παιδιών», περιέγραψε η μάρτυρας, εξηγώντας πως στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 14:30, ενώ μιλούσε με την επιμελήτρια της στο τηλέφωνο για το εξιτήριο άλλου παιδιού άκουσε την νοσηλεύτρια να φωνάζει.

«Ανέβηκα αμέσως στο 4ο, μπήκα μέσα στο θάλαμο της Τζωρτζίνας και είδα την επιμελήτρια μου και άλλους γιατρούς να κάνουν ΚΑΡΠΑ στο παιδί. Μπήκα και εγώ και βοήθησα. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για πάνω από μία ώρα.

Στις 15:50 σταματήσαμε και έχει καταγραφεί ως ώρα θανάτου. Στη συνέχεια, συλλυπήθηκα τη μητέρα και με ευχαρίστησε σε μία κάπως τυπική διαδικασία», τόνισε η μάρτυρας, προσθέτοντας πως στη συνέχεια ασχολήθηκε με άλλα παιδιά που είχε ώρα να επισκεφθεί.

Ο διάλογος

  • Πρόεδρος: Θυμάστε εάν σας είπε ή εάν ρωτήσατε την κατηγορουμένη για την αιτία εισαγωγής της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο;
  • Μάρτυρας: Μου περιέγραψε πως έκανε ένα επεισόδιο σαν να τρέμει, σαν να ήταν σε πανικό.
  • Πρόεδρος: Πως σας ενημέρωσε ότι το παιδί «κάνει κάτι»; Φώναξε βοήθεια;
  • Μάρτυρας: Όχι ποτέ δε φώναξε βοήθεια.
  • Πρόεδρος: Το πώς σας ενημέρωσε ήταν κάτι οξύ; Έντονο;
  • Μάρτυρας: Άνοιξε την πόρτα του θαλάμου, βγήκε και μας είπε ήρεμα, «ελάτε, κάτι κάνει το παιδί».
  • Πρόεδρος: Μήπως διαπιστώσατε εσείς κάποια ανησυχία της κατηγορουμένης;
  • Μάρτυρας: Όχι δεν μπορώ να πω ότι διαπίστωσα κάτι κάτι τέτοιο.
  • Πρόεδρος: Την ώρα της ανακοπής, θυμάστε την κατηγορούμενη;
  • Μάρτυρας: Θυμάμαι να της λένε να περάσει έξω και πέρασε.
  • Πρόεδρος: Θυμάστε εκεί την εικόνα της;
  • Μάρτυρας: Πολύ ψύχραιμη, δεν είχε αγωνία, δε φώναζε.
  • Πρόεδρος: Μήπως σας είπε κάτι; Για παράδειγμα «κάντε ότι μπορείτε για παιδί μου»
  • Μάρτυρας: Δεν άκουσα κάτι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις συνεργάτιδας του Αλέξη Κούγια, η μάρτυρας εξήγησε πως λόγω του θανάτου της Τζωρτζίνας τον οποίο δεν περίμεναν, λόγω της κλινικής της εικόνας, αποφασίσανε να κρατήσουν τα δείγματα αίματος της μικρής μήπως τα ζητήσει κάποιος.

«Μετά από αυτό το συμβάν και επειδή ήταν ένας αιφνίδιος θάνατος που δεν περιμέναμε να συμβεί, επειδή το είχαμε εξετάσει πολλές φορές εκείνη την ημέρα το παιδί και η κατάσταση του ήταν σταθερή, αποφασίσαμε να γίνει ιατροδικαστική και τοξικολογική όπως είθισται σε αυτές περιπτώσεις και να πάρουμε τα αίματα και να τα κρατήσουμε μήπως τα ζητήσει κάποιος» τόνισε η μάρτυρας.

Νωρίτερα, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου κατέθεσε και ο καρδιολόγος του Παίδων, Στυλιανός Στειρόπουλος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «καρδιολογικά ο θάνατος της Τζωρτζίνας είναι ανεξήγητος».

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom