Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

ΥΠΕΝ: Πράσινες μπίζνες και «νέος» τρόπος λειτουργίας στην αγορά ενέργειας προαναγγέλλουν… «ενεργειακό» πάρτι


«Πράσινες μπίζνες», διαχείριση απορριμμάτων και «νέος τρόπος» στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, είναι οι βασικές προτεραιότητες, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο νέος υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης.

Όλα αυτά, συνδυαστικά, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προαναγγέλλουν το επερχόμενο ενεργειακό πάρτι. Φυσικά, από το πάρτι, δεν θα απουσιάσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Την ίδια στιγμή προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, αλλαγές (ίσως και το τέλος;) ως προς τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Θέλω να ελπίζω πως δεν θα απαιτηθεί νέα δημοσιονομική στήριξη στον τομέα της ενέργειας».

Δεν έμεινε όμως εκεί: «Θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να δούμε το νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε σε ένα υπονοούμενο για το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και το τέλος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος.

Πάντως, ο κ. Σκυλακάκης δεν έκανε καμία αναφορά στα τιμολόγια του Ιουλίου ούτε στο αν θα δοθούν ενισχύσεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εστίασε στους στόχους για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες, ο νέος υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον.

«Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας. Έχουμε αυστηρούς στόχους σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, όπου υπάρχουν αυστηρά ορόσημα και χρονοδιαγράμματα τα οποία θα επιμείνω να τηρήσουμε με μεγάλη πιστότητα», τόνισε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής του υπουργείου, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται:
  • η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80%,
  • η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών,
  • η υλοποίηση των προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση,
  • η προώθηση της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις,
  • η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων,
  • η δασοπροστασία,
  • ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και
  • η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: