Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Φωτορεπορτάζ από τα εγκαίνια λειτουργίας Θεραπευτικής πισίνας στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου


Παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων, πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 7 Ιουνίου, από την Τοπική Διοικούσα Επιτροπή της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, η τελετή εγκαινίων αγιασμού λειτουργίας της θεραπευτικής πισίνας που βρίσκεται στο κτίριό της.

Η εκδήλωση περιελαμβάνε τον Αγιασμό, ακολούθησε η ομιλία της Προέδρου της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου κας Λαμπρινή Κολοβού και στη συνέχεια προβλήθηκε ένα ενημερωτικό βίντεο με τίτλο «μία μέρα στην ΕΛΕΠΑΠ», για τις δράσεις και το έργο που επιτελείται στη δομή.

Κατά τη διάρκεια της τελετής τιμήθηκαν για την στήριξη και την προσφορά τους προς την ΕΛΕΠΑΠ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη και Ελισάβετ Κάππα», Αναστάσιος Κάππας, και η υπεύθυνη του κέντρου «ΜyheART Εργαστήριο Τέχνης» Χριστίνα Μπλαχούρα, για τη συμβολή τους στην αποπεράτωση της πισίνας.

Κατόπιν στην είσοδο της πισίνας, η Προέδρος της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, Λαμπρινή Κολοβού, μαζί με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, κατά το εθιμοτυπικό, έκοψαν την κορδέλα για τα εγκαίνια του επωφελούς αυτού έργου.

Στην επίσημη εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, η βουλευτής Χριστίνα Σταρακά, εκπρόσωποι του ιερού κλήρου, οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου, Μαρία Παπαγεωργίου, Ευθύμιος Γρίβας, Κωνσταντίνος Ζώης, Παναγιώτης Μαρνέζος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς», Παναγιώτης Καψάλης, ο Δήμαρχος Θέρμου, Σπύρος Κωνσταντάρας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, Δημήτριος Γαλαζούλας, εκπρόσωποι της ΓΕΦΥΡΑΣ Α.Ε. Γιάννης Φρέρης και Πάνος Λούκας, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού (τοπικού παραρτήματος Αγρινίου), εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, πολλοί γονείς και τα μέλη του προσωπικού της ΕΛΕΠΑΠ.

Η ομιλία της Προέδρου της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου κας Λαμπρινή Κολοβού –Λεχουρίτη:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας καλωσορίζω σήμερα εδώ στο σπίτι της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου με ευκαιρία τα εγκαίνια της πισίνας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής για τη συμμετοχή σας στη σημερινή εκδήλωση.

Η ΕΛΕΠΑΠ ως γνωστό αποτελεί τον παλαιότερο φιλανθρωπικό οργανισμό της χώρας.

Είμαστε περήφανοι που μετράμε πλέον πάνω από 85 χρόνια λειτουργίας.

Κάθε δεκαετία που περνούσε, η ΕΛΕΠΑΠ έχτιζε λιθαράκι-λιθαράκι «το δικαίωμα των παιδιών σε μια ισότιμη ζωή» σταθερά με γερά θεμέλια.

Η ΕΛΕΠΑΠ μεγάλωσε τα ογδόντα και πλέον αυτά χρόνια, όπως μεγάλωσαν και τα παιδιά της που σήμερα ετοιμάζονται πια να κάνουν τα δικά τους «Βήματα Ζωής».

Για το Αγρίνιο αυτά τα χρόνια έφτασαν τα 25. Πάνω από 1700 οικογένειες μέχρι σήμερα εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους στην ΕΛΕΠΑΠ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

Για μας δεν υπάρχει Αναπηρία, αντιμετωπίζουμε τις κάθε είδους αποκλίσεις, σαν μια ποικιλομορφία της ζωής…! 

Τα παιδιά μας είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, δεν επιτρέπουμε τον οίκτο και τη λύπηση, είναι ισάξια και απαιτούμε, δεν επαιτούμε από τους θεσμούς και την πολιτεία να απολαμβάνουν τις ανάλογες παροχές υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Θέλουμε τα παιδιά μας να προσέρχονται στα θεραπευτικά τους προγράμματα με ενθουσιασμό, με ευχάριστη διάθεση, με εμπιστοσύνη και ανάλογα έχουμε διαμορφώσει τους χώρους αποθεραπείας, φωτεινοί, πολύχρωμοι, λουσμένοι στο φως και στο πράσινο. 

Από τη γέννηση της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου αταλάντευτη προσήλωσή μας είναι η παροχή καινοτόμων υπηρεσιών ολοκληρωμένης αποκατάστασης, παρακολουθώντας τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις σ’ ένα κτίριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών υψηλής λειτουργικότητας και αισθητικής.

Καμιά αρνητική οικονομική συγκυρία δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να εφαρμόσουμε καινοτόμα προγράμματα.

Παρ’ ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και κρίσεις, όπως ο covid, που μας στέρησε πόρους και αύξησε τα έξοδά μας, δεν καθυστέρησε κανένα από τα προγράμματά μας, γιατί καταστατική μας αρχή είναι να εφαρμόζουμε όλες τις απαραίτητες σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους αποθεραπείας…

Τώρα πια η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου προσθέτει στη φαρέτρα των θεραπευτικών της προγραμμάτων τη θεραπευτική κολύμβηση…!

Η αποπεράτωση της πισίνας ήταν επίπονη και πολυδάπανη διαδικασία. Υλοποιήθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Αγρινίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη & Ελισάβετ Κάππα, του εργαστηρίου τέχνης Myheart, και των ανώνυμων υποστηρικτών μας.

Το πρόγραμμα της θεραπευτικής κολύμβησης στηρίζεται στη μέθοδο Halliwick και εφαρμόζεται από εκπαιδευμένους φυσικοθεραπευτές στη θερμαινόμενη πισίνα μας.

Παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, μυοπάθεια νοητική στέρηση, νευροαναπτυξιακές διαταραχές, αυτισμό, διάφορα σύνδρομα θα ωφεληθούν από τα προγράμματα της θεραπευτικής πισίνας.

Αποκτώντας ανεξαρτησία κίνησης, έλεγχο φοράς και ισορροπίας, βελτίωση ισχύος των μυών, του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος, ψυχική προσαρμογή, ευχάριστη διάθεση, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και ενισχύεται το ηθικό των παιδιών που θα γίνουν πρεσβευτές της αρχαιότερης θεραπευτικής παρέμβασης και του συνθήματος «Δυνατοί και ίσοι μέσα στο νερό…!».

Θέλουμε να εκφράσουμε τις πιο θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες δημόσια, για να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι δεν είμαστε μόνοι, δεν νιώθουμε εγκαταλειμμένοι, αλλά σ’ αυτή τη δύσκολη πορεία της ζωής της η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου έχει υποστηριχτές και συμπαραστάτες τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου, τη μητέρα ΕΛΕΠΑΠ με την Πρόεδρο κα Ελένη Σκουτέλη, κοινωνικούς φορείς όπως τον πρόεδρο του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη & Ελισάβετ Κάππα» κ. Αναστάσιο Κάππα, την ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και βέβαια την κοινωνία των πολιτών. 

  

Δεν εφησυχάζουμε, γρηγορούμε, αφουγκραζόμαστε τις νέες συνθήκες στον τομέα της αναπηρίας όπως η αύξηση των  νευροαναπτυξιακών διαταραχών, μαθησιακών δυσκολιών και άλλων συνδρόμων και προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπισή τους. 

Θεωρούμε ως αναγκαία προϋπόθεση για την καλή θεραπευτική προσέγγιση, την επιμόρφωση των θεραπευτών μας με ημερίδες και σεμινάρια τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης.

Στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου συντελείται ένα θαύμα. Είμαστε όλοι μαζί, παιδιά και γονείς, θεραπευτές, Διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, Τοπική Διοικούσα Επιτροπή, μια μεγάλη διευρυμένη οικογένεια.

Πρόκειται για σχέσεις ζωής…

Η αγάπη, η έννοια, η φροντίδα, η ευθύνη για τα παιδιά, μας διαπερνάει όλους… καθώς και η στήριξη, η καθοδήγηση και ανακούφιση των ηρωικών γονιών είναι το κύριο μέλημά μας.

Νοιώθουμε βαριά μέσα μας την ευθύνη… Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα τιμάμε την εμπιστοσύνη σας.          

Τελειώνοντας,

Ιδιαιτέρως θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της ΕΛΕΠΑΠ, Παιδονευρολόγο κα Ελένη Σκουτέλη, για τον δύσκολο και διαρκή αγώνα που καταβάλει για να καθοδηγεί, να ελέγχει, να συμβουλεύει, να εποπτεύει και τα 6 παραρτήματα με τα δαιδαλώδη προβλήματα έχοντας σύμμαχο την τεράστια και πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει, παρ’ ότι ακόμα είναι μάχιμη γιατρός.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας απόψε εδώ».

https://kalyvia.gr/

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες από τα εγκαίνια της Θεραπευτικής πισίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom