Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Ναυάγιο στην Πύλο: Φωτογραφίες σοκ με το σκάφος να είναι κατάμεστο με μετανάστες


Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες που προέρχονται από το σκάφος λίγο πριν το ναυάγιο στην Πύλο καθώς όπως φαίνεται ήταν κατάμεστο από μετανάστες.

Πληροφορίες κάνουν λόγο πως στο σκάφος βρίσκονταν 500 με 700 μετανάστες ενώ εικάζεται πως οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια και ο φόβος τα θύματα από το ναυάγιο στην Πύλο να αυξηθούν και άλλο είναι πολύ μεγάλος.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι και ο ένας πάνω στον άλλο στο μοιραίο σκάφος λίγη ώρα πριν το ναυάγιο στην Πύλο.

Μέχρι τώρα οι νεκροί από το ναυάγιο ανέρχονται σε 79 ενώ έχουν διασωθεί 104 άτομα. Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά τον εντοπισμό τους κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).



Όσοι έχουν διασωθεί είναι άνδρες

Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών και των προσφύγων είναι από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο.

Είκοσι έξι άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή υποθερμία, είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες. Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και αύριο (15/6) θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

Μυστήριο με τον κλυδωνισμό που προκάλεσε τη βύθιση του σκάφους

Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι δεν υπήρχε θαλασσοταραχή αλλά το σκάφος φαίνεται να βούλιαξε έπειτα από κλυδωνισμούς, πιθανότατα λόγω μετακίνησης των ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω.

https://www.newsit.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΚΟ, το σήμα που δόθηκε στο Λιμενικό στις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) αφορούσε περίπου 600 άτομα.

Την ίδια ώρα, στενεύουν τα περιθώρια να βρεθούν επιζώντες, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες βρίσκονταν στο αμπάρι του πλοίου, που βυθίστηκε στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, περίπου 5 χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που προέρχονται από μαρτυρίες διασωθέντων, στο αμπάρι του πλοίου βρίσκονταν κυρίως γυναικόπαιδα.

Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι το πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης έπλεε για πέντε ημέρες, κάτι που δεν δικαιολογείται από την απόσταση που είχε διανύσει.

Στην περιοχή μετέβη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, ανέβαλε την προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Πάτρα που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ.

XARTHS_PLOIO_
H πορεία του αλιευτικού από το Τομπρούκ προς την Ιταλία (αριστερά) και το σημείο στο οποίο βυθίστηκε, όπου φαίνονται πλοία που έσπευσαν σε βοήθεια των ναυαγών (δεξιά)

Όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr οι μετανάστες που βρίσκονταν στο αλιευτικό σκάφος δεν ήξεραν κολύμπι ενώ κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.

Oι μετανάστες - 104 εκ των οποίων έχουν διασωθεί - που επέβαιναν στο αλιευτικό  ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη. 

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Frontex: Είμαστε βαθιά συγκινημένοι από τα τραγικά γεγονότα - Έτοιμοι να στηρίξουμε τις ελληνικές Αρχές

Με ανάρτησή της στο Twitter, η Frontex υπογραμμίζει ότι: «Είμαστε βαθιά συγκινημένοι από τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που συντονίζεται από τις ελληνικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Τα αεροσκάφη επιτήρησης της Frontex εντόπισαν το σκάφος την Τρίτη 13 Ιουνίου στις 09:47 και ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες Αρχές» προσθέτει η Frontex και καταλήγει: «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις ελληνικές Αρχές στην εν εξελίξει επιχείρηση».

Δείτε βίντεο από την προετοιμασία στην Καλαμάτα για την υποδοχή των μεταναστών

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς σε ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου - Μεγάλη κινητοποίηση στην Καλαμάτα

Διαρκής ενημέρωση Σαρμά για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγωδίας

Διαρκής είναι η ενημέρωση που έχει ο πρωθυπουργος Ιωάννης Σαρμάς για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης σκάφους σε διεθνή ύδατα της κεντρικής Μεσογείου δυτικά της Ελλάδας, που στοίχισε τη ζωή σε πολυάριθμους επιβαίνοντες, σε επικπινωνία του με τις αρμόδιες Αρχές.

Ο κ. Σαρμάς εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών, καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.

metanastes-pilos

Σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών

Παράλληλα, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του αρχηγού της ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης - το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού- να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Δείτε φωτογραφίες

pilos6
pilos7
nauagio2
nauagio4

Το χρονικό

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και για πρώτη φορά εντοπίστηκε περίπου στις 8 το απόγευμα της Τρίτης. Τότε ήταν που προσεγγίστηκε από σκάφος της Frontex αλλά και του Λιμενικού και προσφέρθηκε βοήθεια στους μετανάστες καθώς το σκάφος ήταν γεμάτο όπως διαπιστώθηκε και από drone της Frontex που πέταξε στο σημείο.

Κατά πληροφορίες οι επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, και υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες - στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 2-3 μποφόρ, το σκάφος μετά τα μεσάνυχτα ανετράπη και βυθίστηκε.

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom