Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται σε 8 από τις 10 ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο!


Οπως στην Ελλάδα, έτσι και στην ΕΕ το ποσοστό κοινοβουλευτικής συναίνεσης πιάνει «ταβάνι», φτάνοντας στο 76,01% - Αυτή είναι η βάση του κοινού αντιλαϊκού προγράμματός τους.

Την προηγούμενη τετραετία στην ελληνική Βουλή, τα νομοσχέδια της ΝΔ είχαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 50% και του ΠΑΣΟΚ κατά 70%.

Το ίδιο διάστημα όμως, στο Ευρωκοινοβούλιο, τα ίδια αυτά κόμματα, απαλλαγμένα από τους όποιους ...δισταγμούς για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η απροκάλυπτη στρατηγική τους σύμπλευση, την επιβεβαίωσαν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» μιλάνε από μόνα τους: Από την αρχή της τρέχουσας θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ιούλης 2019) πραγματοποιήθηκαν λίγο περισσότερες από 1.300 τελικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια.

Απ' αυτές, στις 1.188 συμμετείχαν και τα τρία κόμματα.

Σε αυτό το πολύ μεγάλο δείγμα, το ποσοστό ταύτισης ανάμεσα στα τρία κόμματα, ανεξάρτητα από το αν έχουν ψηφίσει «υπέρ», «κατά» ή «λευκό», διαμορφώθηκε ως εξής:

  • ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ 81,9%
  • ΝΔ - ΠΑΣΟΚ 94,69%
  • ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ 79,79%
  • ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ 76,01%!

Στο παραπάνω δείγμα των 1.188 ψηφοφοριών, «υπέρ» έχουν ψηφίσει και τα 3 κόμματα σε 866 ψηφοφορίες (72,89%)!

Ακόμα λοιπόν κι αν στην Ελλάδα εμφανίζονται να σκιαμαχούν για πλευρές της ενιαίας στρατηγικής τους, στην Ευρωβουλή, όπου χαράσσονται οι κατευθύνσεις για βασικές πολιτικές και νόμους των κρατών - μελών στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στα Εργασιακά, στην Υγεία κ.λπ., η ταύτισή τους πιάνει «ταβάνι», αποκαλύπτοντας έτσι και τη βάση του κοινού αντιλαϊκού προγράμματός τους.

Είναι αδύνατον λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να κάνουν αντιπολίτευση στην πολιτική της ΝΔ, αφού τα ίδια ψηφίζουν και τα ίδια εφαρμόζουν στην ΕΕ. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να υπερασπιστεί τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα από την αντιλαϊκή πολιτική της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που θα της παρέχουν συναίνεση.

Και αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές αν ανατρέξει κανείς σε μια ενδεικτική λίστα όσων ψηφίζουν χέρι χέρι, την οποία παρουσιάζει παρακάτω ο «Ριζοσπάστης».

Πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στήριξαν μαζί τη βαθιά εμπλοκή της ΕΕ, και κατ' επέκταση της Ελλάδας, στον πόλεμο της Ουκρανίας.

  • Την ώρα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακωνόταν επικίνδυνα, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα - κυριολεκτικά πολεμικό παραλήρημα, το οποίο υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων επικύρωνε και επικροτούσε την απόφαση της ΕΕ και των κρατών - μελών να «αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», ζητούσε τη συγκρότηση «ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού για την Ουκρανία», ενώ καλούσε σε συντονισμό τις κυβερνήσεις έως και για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
  • Ολοι μαζί στήριξαν ΝΑΤΟικές αποφάσεις, την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την κατά γράμμα υλοποίηση του σχεδιασμού εγκατάστασης αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, το να παρασχεθεί στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη, όπως επίσης για τη Μολδαβία και τη Γεωργία, ενισχύοντας τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας και διαμορφώνοντας επικίνδυνους όρους για νέα πολεμικά μέτωπα.
  • Υποστήριξαν το ψήφισμα σχετικά με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας, που σε μια κρίσιμη φάση έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
  • Προκειμένου η ΕΕ να «πιάσει στασίδι» την επόμενη μέρα στην Ουκρανία και τα μονοπώλιά της να πάρουν κομμάτι από την «πίτα» της ανοικοδόμησης, συμφώνησαν στη «μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή» για την Ουκρανία, με όρους μνημονίου για τον λαό της χώρας.
Φόροι και χαράτσια στον λαό vs επιδοτήσεις στο κεφάλαιο

Από κοινού στήριξαν:

  • Τη θέσπιση Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του γνωστού Ταμείου Ανάκαμψης (βλ. αναλυτικά στην επόμενη σελίδα).
  • Εκθέσεις που αφορούν την εξεύρεση νέων τρόπων και πόρων λεηλασίας του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος για την αποπληρωμή του δανείου 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο πηγαίνει για τη στήριξη των ομίλων. Στα κείμενα που ψήφισαν υπογραμμίζεται ότι «η Ενωση θα εκπληρώσει πλήρως τη νομική της υποχρέωση να αποπληρώσει το κόστος δανεισμού που συνδέεται με το EURI, ό,τι και να γίνει». Οσο δηλαδή κι αν χρειαστεί, θα ματώσουν τους λαούς! Χαρακτηριστική για τα νέα βάρη που θα φορτωθούν από κυβερνήσεις και ΕΕ στους εργαζόμενους είναι η εκτίμηση των εκθέσεων ότι το κόστος αποπληρωμής του δανείου σε τοκοχρεολύσια ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο έως το 2058!
  • Τους γενικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ, που εντείνουν τη φορολεηλασία των εργαζομένων για να ενισχύουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια έναντι των ανταγωνιστών τους.
  • Το επενδυτικό σχέδιο «Βιώσιμη Ευρώπη» και τους τρόπους χρηματοδότησης της αντιλαϊκής στρατηγικής της «Πράσινης Συμφωνίας», που ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο και συνέπειά της είναι μια σειρά από στρατηγικές κατευθύνσεις και Οδηγίες που ενσωματώνονται στις εθνικές νομοθεσίες.
  • Τη στρατηγική της ΕΕ για την τόνωση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, του εμπορίου και των «ποιοτικών θέσεων εργασίας», που προβλέπει νέες θυσίες σε μισθούς και εργατικά δικαιώματα στον βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.
Για να ανθίζουν τα «πράσινα» κέρδη σε βάρος και του περιβάλλοντος

Από κοινού στήριξαν:

  • Το πακέτο δήθεν «προσαρμογής στη μείωση εκπομπών κατά 55%» έως το 2030 («Fit for 55»), συμφωνώντας και σε μια πρώτη δέσμη νέων «ιδίων πόρων» - φόρων. Μ' αυτόν τον τρόπο, φορτώνουν στον λαό το κόστος που έχει για τα μονοπώλια η «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση. Αλλά και το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, που δημιουργεί το πλαίσιο ακόμα και για την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών, όπως στην ΑΓΕΤ Βόλου.
  • Το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο ξαναμοιράζει στους ρυπαντές τα «πρόστιμα», με τη μορφή επιδοτήσεων για έρευνα!
  • Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που υλοποίησε μεταξύ άλλων την απολιγνιτοποίηση, τις συνέπειες της οποίας ζουν σήμερα από πρώτο χέρι οι κάτοικοι σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, ενώ αυξάνεται και το κόστος της Ενέργειας.
  • Τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα και το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ, το οποίο μετατρέπει τη ρύπανση σε εμπορεύσιμο προϊόν, στη βάση του «ο ρυπαίνων πληρώνει, για να συνεχίσει να ρυπαίνει».
  • Τα κεφάλαια για το REPowerEU στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που εκτοξεύουν περαιτέρω το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους εργαζόμενους.
  • Τη στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με ανεξάντλητα μέτρα υπέρ των μονοπωλίων.
  • Τη θέσπιση μέτρων για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, με στήριξη των «πράσινων» αρπακτικών.
  • Την Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προς διευκόλυνση των ομίλων.
Αντεργατικές κατευθύνσεις για μεγαλύτερη εκμετάλλευση

Ψήφισαν όλοι μαζί:

  • Την έκθεση σχετικά με την απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ το 2020, που αναπαράγει τη λογική των ελάχιστων δικαιωμάτων, ενώ εισάγει και «βέλτιστες πρακτικές» για τη διαχείριση της «ακραίας φτώχειας», που οξύνεται στο έδαφος της άγριας πολιτικής της ΕΕ και των κρατών - μελών.
  • Την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα «ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων», με στόχο τη στήριξη ψευδεπίγραφων - εργοδοτικών οργανώσεων, ώστε να προάγεται ευκολότερα ο «κοινωνικός εταιρισμός», να μπαίνουν κι άλλα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.
  • Τους «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ», με τα χειροκροτήματα της εργοδοσίας, επειδή στην πραγματικότητα οδηγούν σε πάγωμα και παραπέρα μείωση του μέσου μισθού, στο όνομα τάχα της επίτευξης ενός «αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης».
  • Το ψήφισμα «δίκαιες συνθήκες εργασίας» για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, που κοροϊδεύει απροκάλυπτα εκατομμύρια εργαζόμενους ότι τους προσφέρει προστασία και ασφάλεια στην εργασία, αλλά στην πραγματικότητα τους αφήνει εντελώς εκτεθειμένους στους όρους που επιβάλλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι - πλατφόρμες (εργάσιμος χρόνος, ασφάλιση, δουλειά με το κομμάτι).
Περισσότερα βήματα στην Υγεία - εμπόρευμα

Τις ψήφους και των τριών έχουν τα εξής:

  • Η στρατηγική της ΕΕ για τη δημόσια Υγεία μετά την κρίση COVID-19, που ξεχαρβαλώνει και εμπορευματοποιεί παραπέρα τα δημόσια συστήματα Υγείας.
  • Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού, με τον οποίο η ΕΕ μοίρασε τζάμπα χρήμα στους ομίλους, με πακέτα που στη συνέχεια οδήγησαν σε εκτόξευση του πληθωρισμού, τον οποίο πληρώνει πανάκριβα ο λαός.
  • Το ψήφισμα «σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων - τρόποι αντιμετώπισης ενός αναδυόμενου προβλήματος». Το ψήφισμα υπερασπίζεται το Φάρμακο - εμπόρευμα και παρουσιάζει ως «λύση» την ένταση της πολιτικής που οξύνει τις ελλείψεις, στο έδαφος και του ανταγωνισμού των φαρμακοβιομηχανιών για ακόμα μεγαλύτερο κέρδος.
  • Το πρόγραμμα σχετικά με τη δράση της ΕΕ στον τομέα της Υγείας κατά την περίοδο 2021 - 2027 (EU4Health). Αντί για προσλήψεις και εξοπλισμό των νοσοκομείων, το πρόγραμμα «κλειδώνει» κονδύλια για «ψηφιακές εξοικονομήσεις», μεταφερόμενους γιατρούς από άλλες χώρες για την «αντιμετώπιση κρίσεων» και την ...«ενεργειακή αναβάθμιση» των κτιρίων.
  • Ενα ανάλογο πρόγραμμα που μοιράζει 9 δισ. στους «πράσινους» και ψηφιακούς ομίλους, για να αναλάβουν μπίζνες σε νοσοκομεία.
Το κερασάκι στην τούρτα...

Η αποκαλυπτική αυτή λίστα συμπληρώνεται με τρεις ακόμα ψηφοφορίες όπου οι ευρωβουλευτές και των τριών, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, συνέπλευσαν με πάταγο:

  • Την ψευδεπίγραφη πρόταση σχετικά με τη δημιουργία ενός μηχανισμού της ΕΕ «για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα». Η πρόταση ρίχνει στάχτη στα μάτια των λαών της ΕΕ, όπου ενισχύονται από χρόνο σε χρόνο οι σοβαροί περιορισμοί και τα εμπόδια στον συνδικαλισμό, στην προκήρυξη απεργιών, ενώ στο ένα τρίτο και πλέον των κρατών - μελών τα ΚΚ είναι απαγορευμένα ή διώκονται κομμουνιστές.
  • Για «την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και τη σηματοδότηση». Αξιολογώντας την πορεία ανάπτυξης του συστήματος ERTMS, η έκθεση αφαιρεί την υποχρέωση από τα μονοπώλια που διαχειρίζονται τις γραμμές να εφαρμόζουν τα αυστηρά συστήματα ασφαλείας. Κι όλα αυτά ενώ χιλιάδες λαού διαδήλωναν τους προηγούμενους μήνες «τα κέρδη τους - οι ζωές μας», οι δε οικογένειες των 57 νεκρών στα Τέμπη ψάχνουν το δίκιο τους απέναντι στα μονοπώλια και στα κόμματά τους.
  • Το ψήφισμα για τα λόμπι. Την ώρα που ο τόπος έβραζε με τις αποκαλύψεις για τον τρόπο δράσης τους και το μέγεθος της διαπλοκής με τις ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες, αυτοί αναγνώριζαν ότι η ικανότητα των λόμπι «να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο κοινοβούλιο αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας»!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σαββατοκύριακο 10-11/6/23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom