Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΠΟΕΣΥ για τα 10 χρόνια από το κλείσιμο της ΕΡΤ - ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Εργαζομένων Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το κλείσιμο της ΕΡΤ, υπενθυμίζουν τον κρίσιμο και κομβικό ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για την κοινωνία και τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Αυτό, άλλωστε, είχε δείξει η ομόθυμη καταδίκη των πολιτών σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε, στις 11 Ιουνίου 2013, να ρίξει «μαύρο» στην ΕΡΤ. Με τις ογκωδέστατες συγκεντρώσεις εκείνης τις περιόδου οι πολίτες εξέφρασαν την οργή τους για το κλείσιμό του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα.

Σήμερα 10 χρόνια μετά, παραμένει αδήριτη η ανάγκη για μια σύγχρονη και πλουραλιστική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, για έναν θεσμικά και ουσιαστικά ανεξάρτητο Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική του αποστολή, με πλουραλιστική ενημέρωση, ποιοτική ψυχαγωγία και προαγωγή του πολιτισμού.

Σήμερα 10 χρόνια μετά, η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΠΟΕΣΥ χαιρετίζουν όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους των τεχνικών, διοικητικών και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων οι οποίοι δίνουν καθημερινά, σε όλη τη χώρα, τον αγώνα για μια σύγχρονη, πολυφωνική και ποιοτική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, καλούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ να αναλογιστεί το βάρος της ευθύνης και τον κρίσιμο ρόλο της ΕΡΤ που ανήκει σε όλη την κοινωνία, και υπό αυτό το πρίσμα να πορευθεί.

Με σύνθημα «Ποτέ Ξανά», οι δύο ομοσπονδίες δηλώνουμε την ισχυρή θέλησή μας να αγωνιστούμε για να στηρίξουμε μια ΕΡΤ σύγχρονη και πλουραλιστική με το βλέμμα στο παρόν και το μέλλον και χωρίς να ξεχνάμε τι συνέβη πριν 10 χρόνια. Ταυτόχρονα τιμούμε επίσης όλους εκείνους που πάλεψαν για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και για να είναι σήμερα ανοιχτή η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με όλες τις δομές και τους εργαζόμενους της.

Η επέτειος της 11ης Ιουνίου δεν μας επιτρέπει να ξεχάσουμε πέραν της ΕΡΤ και όλα εκείνα τα ΜΜΕ που έκλεισαν στη χώρα μας, την τελευταία και πλέον δεκαετία, καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά που έμειναν άνεργοι. Ο κλάδος της ενημέρωσης υπέστη βαρύτατο πλήγμα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και κυβερνητικών επιλογών καθώς και λόγω της ψηφιακής επέλασης.

Καθήκον όλων μας είναι μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον και ταυτόχρονα να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εντός του οποίου θα υπάρξουν θεσμικές εγγυήσεις για ουσιαστική ανεξαρτησία της ΕΡΤ και οι εργαζόμενοι σε αυτή θα απολαμβάνουν αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Ένα περιβάλλον όπου η ενημέρωση και ο πολιτισμός θα αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ως δημόσια αγαθά.


Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ) 


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ)


Αρ.Πρωτ.: 181/09.06.2023


ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ

Στις 11 Ιουνίου 2023 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την βίαιη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ και 8 χρόνια από την επαναλειτουργία της. Πρόκειται ίσως για την πιο μελανή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού Τύπου αλλά και για ένα τραυματικό ρήγμα στη θεσμική ομαλότητα της χώρας, το οποίο επιπροσθέτως οδήγησε στην ανεργία περισσότερους από 2.500 ανθρώπους. 

Με αυτή την αφορμή, οι δημοσιογράφοι, οι εργαζόμενοι στις τεχνικές, διοικητικές και καλλιτεχνικές ειδικότητες, η ΠΟΣΠΕΡΤ με τη συμμετοχή της ΠΟΕΣΥ καθώς και τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΕΡΤ, ανοίγουν τη συζήτηση για την ενίσχυση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, σε ένα περιβάλλον όπου  η θεσμική ανεξαρτησία της ΕΡΤ παραμένει ζητούμενο και ο κλάδος της ενημέρωσης, τα τελευταία χρόνια,  έχει υποστεί συντριπτικά πλήγματα λόγω αναστολής λειτουργίας εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.  

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, στις 13:30, στο studio E του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, Μεσογείων 432 Αγία Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Ποτέ ξανά. Μελετάμε το παρελθόν, ορίζουμε το μέλλον. Ο ρόλος των δημόσιων Μέσων στην ενίσχυση της ποιότητας της Ενημέρωσης». 

Θα χαιρετήσουν και θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το μέλλον του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κεντρικοί εισηγητές:  

Γιώργος Πλειός, καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του ΕΚΠΑ, μέλος του ΕΣΡ

Μαρίνα Ρήγου, δημοσιογράφος, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του ΕΚΠΑ.  

Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτειολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε live streaming από τους ιστότοπους της ΠΟΣΠΕΡΤ (www.pospert.gr) και της ΠΟΕΣΥ (www.poesy.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια: