Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Θεσ/κη: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων - Επτά συλληφθέντες - Eννέα γυναίκες θύματα


Στην αποδόμηση επταμελούς εγκληματικής οργάνωσης προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από τα μέσα του 2023 έως και τις 13 Ιουνίου 2024 η έρευνα διαπίστωσε:

· Εκμετάλλευση κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία της προαγωγής γυναικών στην πορνεία σε νομιμοφανείς επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών χαλάρωσης και σωματικής ευεξίας, άλλοτε με επιβολή και άλλοτε με απειλή χρήσης βίας,

· Παροχή διαφόρων χρηματικών ποσών σε τρίτα πρόσωπα με πίστωση, αλλά με όρους που υπερβαίνουν το κατά τον νόμο θεμιτό ποσοστό τόκου, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική ανάγκη του εκάστοτε λήπτη των χρημάτων και

· Σχεδιασμό εμπλοκής πολυτελών ή μη αυτοκινήτων σε εικονικά τροχαία ατυχήματα με σκοπό την εξαπάτηση ασφαλιστικών εταιρειών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα οχήματα τα αγόραζαν από χώρες του εξωτερικού με χρήματα που αποκόμιζαν παράνομα από τις προαναφερόμενες εγκληματικές δραστηριότητές τους. Κάποια, μάλιστα, από αυτά χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην καθημερινότητά τους, αλλά και ως μέσα για την διευκόλυνση τέλεσης των εγκληματικών τους πράξεων.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα σε σπίτια, συνεργεία αυτοκινήτων και στις τρεις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών χαλάρωσης και σωματικής ευεξίας σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, εντοπίστηκαν με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συνελήφθησαν και τα επτά μέλη της οργάνωσης.

Πρόκειται για τέσσερις άντρες ηλικίας 43, 21, 54 και 43 ετών, με τον πρώτο εξ’ αυτών να αποτελεί τον διευθύνοντα την οργάνωση και τρείς γυναίκες 42, 30 και 26 ετών. 

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχαν διακριτούς ρόλους και προέβαιναν στην τέλεση των προαναφερόμενων έκνομων πράξεων με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν συνολικά:

· 13 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,

· μία δίκυκλη μοτοσυκλέτα,

· το χρηματικό ποσό των 8.487 ευρώ και πέντε χρυσές λίρες,

· Πλήθος εγγράφων ιδιόχειρων σημειώσεων με ραντεβού, ονόματα γυναικών (θυμάτων) και χρηματικά ποσά,

· πιστόλι με ενσωματωμένο εξάρτημα λέιζερ,

· τέσσερις γεμιστήρες με φυσίγγια,

· ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους 17,9 γραμμαρίων,

· εννιά κλειδιά αυτοκινήτων διαφόρων τύπων,

· πλήθος πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων,

· κινητά τηλέφωνα,

· δύο καταγραφικά και κάμερες κλειστού κυκλώματος καμερών καταγραφής χώρου,

· πλήθος εγγράφων εκτελωνισμού οχημάτων, τραπεζικών καταθέσεων και αναλήψεων και

· πέντε πολυτελή ρολόγια χειρός.

Σημειώνεται ότι και στις τρεις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών χαλάρωσης και σωματικής ευεξίας εντοπίστηκαν συνολικά εννέα εργαζόμενες γυναίκες (οκτώ Ελληνίδες και μια αλλοδαπή), οι οποίες ενημερώθηκαν για τα προβλεπόμενα από το Νόμο δικαιώματά τους, καθώς και για τη δυνατότητα φιλοξενίας τους σε δομές υποστήριξης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εμπορίας ανθρώπων, της μαστροπείας, της απάτης, των επικίνδυνων παρεμβάσεων στην οδική συγκοινωνία, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της προστασίας των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και της παράβασης των Νόμων περί όπλων και ναρκωτικών, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom