Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ένας χρόνος από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου - Τα αναπάντητα ερωτήματα για το έγκλημα (φωτο)

Εκδήλωση σήμερα στις 19:30 στο Λιμάνι της Καλαμάτας από την ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο του αλιευτικού «Αντριάνα», με τουλάχιστον 600 νεκρούς πριν ακριβώς έναν χρόνο (14/6/23) ανοιχτά της Πύλου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα με ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά της Μεσογείου.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 81104 είναι οι διασωθέντες (47 Σύροι, 43 Αιγύπτιοι, 12 Πακιστανοί, 2 Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους 10 ανήλικοι - 5 Αιγύπτιοι, 5 Σύροι), ενώ καταγγέλθηκε ότι γυναίκες και παιδιά ήταν κλειδωμένοι στα αμπάρια και πνίγηκαν χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Το έγκλημα αυτό έχει την ξεκάθαρη σφραγίδα της βάρβαρης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και όλων διαχρονικά των ευρωπαϊκών και ελληνικών αστικών κυβερνήσεων. Ολων αυτών που για τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων πρώτα διεξάγουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους και στη συνέχεια τους «εργαλειοποιούν» και είτε τους πνίγουν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, είτε τους φυλακίζουν στα σύγχρονα Νταχάου, είτε τους αξιοποιούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα.

Το Χρονικό
Πηγή: Eurokinissi

Το αλιευτικό «σαπάκι» «Αντριάνα» είχε ξεκινήσει από την Αίγυπτο φορτώνοντας κατατρεγμένους και από το Τομπρούκ της Λιβύης, που ελέγχει ο προνομιακός συνομιλητής της ΕΕ, πολέμαρχος Χ. Χαφτάρ, και για πέντε μέρες αρμένιζε υπερφορτωμένο με συνολικά 750 επιβαίνοντες.

Εγινε αντιληπτό από την Frontex, τον κατασταλτικό μηχανισμό φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, και παρότι ήταν εμφανές ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού η κατάστασή του ήταν τραγική και οι άνθρωποι κρέμονταν σαν τα «τσαμπιά» σε κάθε τμήμα του πλοίου, το άφηνε να συνεχίζει την πορεία του και να φτάσει σε διεθνή ύδατα 47 μίλια από την Πύλο, όπου και ανατράπηκε. Εκτός από την Frontex, συνένοχοι στη βύθιση του πλοίου είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και το Λιμενικό. Το τελευταίο, ενώ στην αρχή δεν ανέφερε ότι επιχείρησε να ριμουλκήσει το «σαπάκι», στη συνέχεια το παραδέχτηκε, ως «διαδικασία προσέγγισής του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ (σ.σ. αλιευτικού) σκάφους και των επιβαινόντων».

Πηγή: Associated Press

Δεκάδες είναι οι μαρτυρίες επιζώντων που έχουν καταγγείλει ότι η δράση του Λιμενικού, το οποίο επιχείρησε με σκοινί να ρυμουλκήσει το σαπιοκάραβο, είναι αυτή που οδήγησε στο ναυάγιο, προκαλώντας ταλαντεύσεις και στη συνέχεια την ανατροπή του. Οι επιζώντες έλεγαν ότι οι επιβάτες ζήτησαν να διασωθούν και είδαν άλλους στο σκάφος να παρακαλούν για διάσωση μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, αρκετές ώρες πριν ανατραπεί. Σημειώνεται δε πως αρκετοί επιζώντες είπαν επίσης ότι οι αρχές κατάσχεσαν τα τηλέφωνά τους μετά το ναυάγιο, αλλά δεν τους έδωσαν κανένα σχετικό έγγραφο, ούτε τους είπαν πώς να ανακτήσουν την περιουσία τους.

Κι ενώ αυτή είναι η βαρβαρότητα που περιγράφουν πως έζησαν οι κατατρεγμένοι, αμέσως μετά το έγκλημα ξεκίνησε η προσπάθεια συγκάλυψης και οι πρώτοι που σύρθηκαν σε δίκη ως «διακινητές» ήταν 9 Αιγύπτιοι, από τους επιζώντες του ναυαγίου. Μάλιστα, η δίκη τους έγινε στις 21/5/24 στην Καλαμάτα όπου τελικά αθωώθηκαν, αλλά τους είχαν κρατούμενους για δύο επιπλέον βδομάδες. Στη δίκη οι φορείς του μαζικού κινήματος απαίτησαν να καθίσουν στο σκαμνί οι πραγματικοί ένοχοι για το έγκλημα, ενώ δέχθηκαν και την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, κατά την οποία τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ενώ προσήχθησαν ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Στέλιος Παπαβραμίδης, φοιτητής.

Να σημειώσουμε ότι με αφορμή το έγκλημα της Πύλου ξεκίνησε ένας αποπροσανατολιστικός καβγάς ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για το επιχειρησιακό κομμάτι της υπόθεσης, που κυρίως επιχειρεί να κρύψει την ουσιαστική συμφωνία τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ (Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, Δουβλίνο 2 κ.λπ.), τη σταδιακή εξάλειψη της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες και τελικά την εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων για τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, με το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των ροών όταν αυτό το συμφέρει.

Αυτή η βάρβαρη πολιτική είναι που τροφοδοτεί τα κυκλώματα των δουλεμπόρων που πνίγουν τον κόσμο στη Μεσόγειο, με τις όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές που ανεβάζουν την «ταρίφα» του τρόμου για τους κατατρεγμένους. Μόνο από το 2014 οι καταγεγραμμένοι άνθρωποι που χάθηκαν (νεκροί και αγνοούμενοι) ξεπερνούν τους 20.000.

Εκδήλωση σήμερα της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ
Πηγή: Eurokinissi

Εκδήλωση για τον ένα χρόνο από το τραγικό ναυάγιο της Πύλου με τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες, θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή 14 Ιούνη στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Καλαμάτας (έναντι του Λιμεναρχείου). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα κατατεθούν στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων.

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom