Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Κομισιόν: Επιστολή - κόλαφος στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό σύμφωνα με το Spiegel


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή 41 σελίδων προς την κυβέρνηση της Αθήνας, όπου περιλαμβάνεται κατάλογος 27 «συστάσεων».

Εδώ και χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κατ’ επανάληψη στο επίκεντρο της κριτικής αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική της, αλλά και την παρεμπόδιση του έργου των ΜΚΟ. 

Τώρα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή 41 σελίδων προς την κυβέρνηση της Αθήνας, όπου περιλαμβάνεται κατάλογος 27 «συστάσεων» για την προστασία των συνόρων, προκειμένου να καλυφθούν σειρά από ελλείψεις.

Το τελευταίο σχέδιο δράσης που υπέβαλε η Ελλάδα δεν ήταν επαρκές ούτε για την εκπλήρωση των βασικών της καθηκόντων – συμπεριλαμβανομένων του στρατηγικού σχεδιασμού των δυνατοτήτων ελέγχου των συνόρων, ενός βιώσιμου σχεδίου στελέχωσης ή μιας ανάλυσης κινδύνου που να περιλαμβάνει όλες τις εθνικές αρχές και να οργανώνει τη συνεργασία τους.

Η Αθήνα θα πρέπει να υιοθετήσει «επειγόντως» ένα «εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για μαζικές συνοριακές διελεύσεις», όπως αναφέρεται στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μονίκ Παριά, προς τον Έλληνα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Ορισμένες από τις ελλείψεις έχουν αναφερθεί ξανά και ξανά από το 2016, όπως επισημαίνει η Γαλλίδα αξιωματούχος – η οποία μάλιστα αναγκάζει την Αθήνα να υποβάλει έκθεση προόδου εντός ενός μηνός και στη συνέχεια δύο φορές τον χρόνο».

Το Spiegel αναφέρει τέλος πως «η Επιτροπή επιθυμεί να διαπιστώσει επί τόπου πώς υλοποιούνται τα αιτήματά της. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και το 2025, θα διοργανωθούν »ελεγκτικές επισκέψεις», με σκοπό ειδικότερα »την αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την εφαρμογή των συστάσεων». 

Η κυβέρνηση της Αθήνας επικρίνεται εδώ και καιρό για τις συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα για τις παράνομες απελάσεις προσφύγων. Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να τερματίσει τις επαναπροωθήσεις – προφανώς χωρίς επιτυχία».

https://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom