Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Ο «σωτήρας» των αστέγων που ξεσπιτώνει τον κόσμο - Σκηνοθεσία: Ν.Δ. (βίντεο)


Θα σας διηγηθούμε μια μικρή ιστορία: Ήταν μια χώρα που είχε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος κάποια στιγμή επισκέφθηκε αστέγους. Το γεγονός πήρε μεγάλη δημοσιότητα, βγήκαν οι απαραίτητες φωτογραφίες και αναδείχθηκε το «ανθρώπινο πρόσωπο» του Μωυσή (και έτσι είχαν αποκαλέσει τον καλό πρωθυπουργό τα ΜΜΕ που τον στήριζαν).

Ο καιρός πέρασε και 1,5 χρόνο μετά, λίγες μέρες πριν τις (δεύτερες) εκλογές, το κόμμα του υποψήφιου πρωθυπουργού, για μια νέα τετραετία, έβγαλε ένα βίντεο στο οποίο «αποκαλύφθηκε» πώς έσωσε (;) έναν άστεγο.

Στο βίντεο παρακαλουθούμε τον «σωτήρα» να επισκέπτεται έναν από τους αστέγους που είχε συναντήσει. Δεν είναι πλέον άστεγος κι έτσι ο υποψήφιος πρωθυπουργός έβαλε τα πιο απλά του ρούχα, πήρε το πιο ανθρώπινο του χαμόγελο και ήπιε έναν καφέ με τον (πρώην πλέον) άστεγο στο σπίτι του.

Έάν παρακολουθήσετε το βίντεο μπορεί να συμπεράνετε πως το σπίτι μάλλον το χάρισε από την περιουσία του ο υποψήφιος πρωθυπουργός. Δεν είναι, όμως, έτσι. Όπως διευκρινίζεται πρόκειται για ένα σπίτι (και δουλειά) που βρέθηκε μέσω προγράμματος της κυβέρνησης του (εκ νέου) υποψηφίου πρωθυπουργού. 

Ξεχάσαμε να σας πούμε ότι η περιγραφή της συνάντησης «έπαιξε» σε πολλά ΜΜΕ με τον τρόπο, λες και είμαστε ηλίθιοι και δεν καταλάβαμε πως πρόκειται για κείμενο που έστειλε το κόμμα του «σωτήρα». Παρ’ όλα αυτά εμφανιζόταν σαν ένα «ρεπορτάζ» που συνόδευε το βίντεο. 

Στο ίδιο «ρεπορτάζ» μαθαίναμε ότι ο (πρώην) άστεγος, λίγες μέρες πριν, ήταν προσκεκλημένος στα θεωρεία της Βουλής από υποψήφιο βουλευτή (του κόμματος του υποψήφιου πρωθυπουργού) με τον οποίο «τους ενώνει πλέον μια δυνατή φιλία».

Και κάτι ακόμα: Ο υποψήφιος πρωθυπουργός ρωτά τον άνθρωπο εάν κρατά τις παρέες του από την περίοδο που ήταν άστεγος, ζητώντας του να βοηθήσει οι άλλοι άστεγοι να… αντιληφθούν πως μπορούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα…

Η χώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω λέγεται Ελλάδα και ο υποψήφιος πρωθυπουργός είναι ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης. Δείτε ολόκληρο το 10λεπτο (και με «εξαιρετική» σκηνοθεσία) βίντεο στο τέλος του κειμένου. 

Στην Ελλάδα πάντως, για πολλά χρόνια, εάν έψαχνες στοιχεία για τους αστέγους θα δυσκολευόσουν πολύ να τα βρεις. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα (π.χ από το ΙΝΕ και το μακρινό 2015) στην Αττική υπάρχουν 17.720 άστεγοι στον δρόμο αλλά και άτομα στερούμενα κατοικίας, τα οποία διέμεναν σε καταλύματα για αστέγους.

– Σύμφωνα με πιο πρόσφατη έρευνα (Μάιος του 2018) για συγκεκριμένους δήμους, από το υπουργείο Εργασίας με την επιστημονική ευθύνη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, είχαν καταγραφεί 793 άστεγοι εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, άτομα, δηλαδή, που έμεναν στον δρόμο, σε δομές αλλά και σε υποστηριζόμενα διαμερίσματα. Αντίστοιχα, στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο αριθμός των ανθρώπων σε αστεγία έφτανε τους 380, ενώ στον Δήμο Πειραιά τους 265 (αναλυτικότερα στοιχεία εδώ).

– Δεν υπάρχει καμία καταγραφή για χρήστες αστέγους. Αυτοί «μετακινούνται» (όχι μόνοι τους) από περιοχή σε περιοχή για να μην χαλάνε την «εικόνα» της χώρας. 

Για να είμαστε δίκαιοι υπάρχουν κι ορισμένες εξαγγελίες για τους αστέγους. Το ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Κωστής Χατζηδακης. Λέγεται «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Αστεγίας 2023-2027». Φανταζόμαστε πως εάν βγει ξανά πρωθυπουργός ο κύριος Μητσοτάκης θα υλοποιηθεί.  

Επίσης, το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» ήταν υποψήφιο στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική. Καταλαβαίνετε; Καινοτομία να έχει ένας άνθρωπος ένα σπίτι και να μην μένει στον δρόμο. 

Σύμφωνα, δε, με αυτά που υποστήριζε τον Απρίλιο ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γ. Σταμάτης, 500 άστεγοι έχουν μπει σε σπίτια και διασυνδέονται με την εργασία. 

Δεν γνωρίζουμε τον βαθμό υλοποίησης του προγράμματος, αφού ο κύριος Μητσοτάκης δεν έκανε βίντεο με τους αστέγους που έχουν σπίτι και «διασυνδέονται» με την εργασία. 

Αυτό, όμως, που γνωρίζουμε, πέρα από την ατελείωτη πολιτική υποκρισία της «άριστης» κυβερνήσεως που εμφανίζεται «προστάτης» των αστέγων είναι πως ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΕΝ επισκέφθηκε κανέναν άνθρωπο στις περιπτώσεις που θα διαβάσετε παρακάτω

Λέμε για τα περιστατικά που ο κρατικός μηχανισμός ή και τα ίδια τα «κοράκια» επιδίωξαν (και κάποιες φορές τα κατάφεραν) να ξεσπιτώσουν με κάθε μέσο οικογένειες, ηλικιωμένους, αναπήρους. Λέμε για τους πλειστηριασμούς.  

Πού ήταν ο κύριος Μητσοτάκης όταν:


– Τα «κοράκια» μαζί με το επίσημο κράτος έστελναν κάτι (επίσημα) καθίκια να σπάσουν τις πόρτες των ανθρώπων και να τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους (από εκεί και η φωτογραφία δεξιά, δίπλα στον κύριο Μητσοτάκη). 

– Η κυβέρνηση του ίδιου του Μητσοτάκη στράφηκε κατά  χαμηλοσυνταξιούχου ανοιχτά και υπερασπίστηκε τα «κοράκια»! Ήταν τότε που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επικαλούμενος επιστολή της Εθνικής Τράπεζας προς τον υπουργό Οικονομικών υποστήριξε: «Με βάση την επιστολή προκύπτει ότι οι δυνατότητες του θεσμικού πλαισίου από την πλευρά του δανειολήπτη προκειμένου να μην καταλήξουμε στον πλειστηριασμό δεν αξιοποιήθηκαν»




– Τα «κοράκια» πήγαν να ξεσπιτώσουν μητέρα και γιο ανάπηρους και ευτυχώς έγινε «μπλόκο» από φορείς και κατοίκους. Με τέτοια «μπλόκα» σώθηκαν πολλές σπίτια από πλειστηριασμούς, αλλά ο κύριος Μητσοτάκης δεν συνάντησε ποτέ τα σωματεία και τους φορείς που μπήκαν μπροστά. 

Και για μην ξεχνιόμαστε να θυμηθούμε και τα εξής: 

Κάποτε έλεγαν ότι «θα έρθουν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια», αναπαράγοντας τις πιο άθλιες (και γελοίες) μορφές αντικομμουνισμού. Τα χρόνια πέρασαν. Τα σπίτια που μένουμε «ανήκουν» στις τράπεζες, είτε λόγω στεγαστικών δανείων με ληστρικά επιτόκια, είτε λόγω χρεών (ελάχιστων χρεών μπροστά στα «δανεικά» των διάφορων Πάτσηδων).

Πέρασε κι άλλο ο καιρός και ήρθαν τα funds (στα οποία οι τράπεζες πουλούν τα δάνεια) και οι διαχειριστικές των funds που κάνουν τα παζάρια, για μην χάσεις το σπίτι σου. Παράλληλα, εμφανίστηκαν και κάτι αρπακτικές εταιρείες που αγοράζουν σπίτια σε πλειστηριασμούς για ένα κομμάτι ψωμί.  


Όλα τα παραπάνω είναι νόμιμα, κύριε Μητσοτάκη και τα έχετε κάνει νόμιμα και εσείς.

Τελικά, κύριε Μητσοτάκη, δεν «ήρθαν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια», αλλά κάτι «κοράκια» και κάτι «καθίκια» της «αγοράς», που κατά τα άλλα είναι αξιότιμοι κύριοι που βασίζονται στους νόμους που φτιάχτηκαν για να τους εξυπηρετούν. 

Μπορείτε, τώρα, να αντιληφθείτε τον (αηδιαστικό) βαθμό της πολιτικής υποκρισίας του βίντεο που έφτιαξαν και σκηνοθέτησαν τα «άριστα» επιτελεία σας, με εσάς πρωταγωνιστή; 

Ιδού το βίντεο της Νέας Δημοκρατίας με τον «σωτήρα» των αστέγων που ξεσπιτώνει τους ανθρώπους: 

ΑΠΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom