Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Ο Μυτιληναίος ετοιμάζει «χρυσές» βαλίτσες αφού μας «ξεζούμισε»!


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της μεταφοράς έδρας της MYTILINEOS – Energy & Metals ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.

ΑΠΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας

– αφού εξασφάλισε εξωφρενικά κέρδη στην ελληνική αγορά

– «μπούκωσε» εκατομμύρια ευρώ από κρατικές επιδοτήσεις

– εξασφάλισε «αποικιοκρατικές» συμβάσεις αγοράζοντας φθηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ για τις επιχειρήσεις του

– διασφάλισε συμβόλαια για να πουλάει ο ίδιος στη συνεχεια ρεύμα στη ΔΕΗ (ακριβότερο ως πάροχος!

– κερδοσκόπησε μέσα στην ενεργειακή κρίση εκτοξεύοντας την κερδοφορία του ομίλου

ήρθε να μας προαναγγείλει ότι ετοιμάζει …«βαλίτσες» για να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας και έτσι να μην καταβάλει φορολογία στο δημόσια ταμεία!

Ο κεφαλαιοκράτης – κυνικός ως κεφαλαιοκράτης κι επιβεβαιώνοντας περίτρανα για πολλοστή φορά ότι το κεφάλαιο δεν έχει καμιά πατρίδα – ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η περίπτωση αλλαγής έδρας είναι εσωτερική επιλογή και πίεση μεγάλων μετόχων της εταιρείας, οι οποίοι θεωρούν ότι η εταιρεία, παρ’ όλη την άνοδο της μετοχής διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα και ότι στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις για να πάρει την αποτίμηση που δικαιούται είναι πολύ πιο δύσκολες από ό,τι στις ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού».

Τι μας είπε ο μεγαλοεπιχειρηματίας;

Οτι οι άλλοι μεγάλοι μέτοχοι τον πιέζουν για να φύγει η έδρα από την Ελλάδα, γιατί η τιμή της «μετοχής διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα» στη χώρα ενώ σε «αναπτυγμές αγορές του εξωτερικού» θα πάρει την «αποτίμηση που δικαιούται».

Μάλιστα!

Πόσα;

Δεν μας είπε όμως πόσα κέρδη εξασφάλισε ο όμιλος όλο αυτά τα χρόνια στην ελληνική αγορά;

Πόσα έβαλε στα θησαυροφυλάκια του αξιοποιώντας τα προκλητικά «δώρα» των κυβερνήσεων του τόπου;

Πόσα «αφαίμαξε» από τα λαϊκά νοικοκυριά και τα κρατικά ταμεία όταν εκτοξεύτηκαν οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου τον τελευταίο χρόνο;

Ας τα θυμίσουμε εμείς:

— Ο όμιλος MYTILINEOS είχε άλμα 187% στα καθαρά κέρδη το 2022 φτάνοντας στα 466 εκατ. ευρώ!

— Τα κέρδη ανά μετοχή το 2022 (που δήθεν διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα σύμφωνα με τον ίδιο) διαμορφώθηκαν σε 3,41 ευρώ αυξημένα κατά 186% σε σύγκριση με το 2021.

— Μόνο ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της Mytilineos κατέγραψε κύκλο εργασιών 4,43 δισ ευρώ(!) σημειώνοντας αύξηση κατά 252% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων, διαμορφώθηκαν στα €373 εκατ. αυξημένα κατά 153% έναντι €147 εκατ. του 2021.

— Η εταιρεία Ρrotergia που ανήκει στον όμιλο, το 2022 έκλεισε το έτος έχοντας συνολικά 345.000 πελάτες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

— Τεράστια κερδοφορία είχε και τη διετία ‘20 – ’21. Συγκεκριμένα τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων του ομίλους ανήλθαν στα 359 εκατ. ευρώ το 2021 και στα 315 εκατ. ευρώ το 2020.

— Τέλος όπως ο ίδιος ο μεγαλοεπιχειρηματίας παραδέχθηκε τα κέρδη προ φόρων για το 2023 θα υπερβούν άνετα το 1 δισ. ευρώ (!). «Τα μεγέθη του 2022 από εδώ και στο εξής θα είναι το ελάχιστο, καθώς η εταιρεία έχει αλλάξει επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η λέξη φόροι του προκαλεί …αποστροφή!

Τα κέρδη στα ύψη λοιπόν για τη «MYTILINEOS» (με βασικό «αιματοδότη» τα ελληνικά λαϊκά νοικοκυριά). Εφόσον όμως προχωρήσει στην αλλαγή της έδρας (δεν ξέρουμε αν θα επιλέξει κάποιο φορολογικό παράδεισο) τα επόμενα κέρδη που επίσης θα είναι αυξημένα δεν θα υπαχθούν σε κανενός είδους φορολόγηση. Φόρος μηδέν! Ούτε και αυτός ο ελάχιστος, αφού οι κυβερνώντες κάθε απόχρωσης έχουν φροντίσει να το ρίξουν σε εξευτελιστικά επίπεδα όλα αυτά τα χρόνια.

Εξάλλου όπως ο κύριος Μυτιληναίος μας ενημέρωσε (απαντώντας σε ερωτήσεις στην συνέλευση) και «μόνο η λέξη φόροι προκαλεί αποστροφή»! Του προκαλεί αποστροφή λοιπόν: Τι δεν του προκαλεί όμως; Μας ενημέρωσε και γι’ αυτό: «Αφήστε την οικονομία λίγο να αυγατίσει». Να αυγατίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου!

Εξάλλου όπως πρόσθεσε: «Έχουμε επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ επειδή η οικονομία πάει καλύτερα». Από τους έμμεσους φόρους (τους πιο άδικους) δηλαδή που πληρώνει ο λαός, οι οποίοι πλέον έχουν εκτιναχθεί μέσω και των ληστρικών αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων! Και θα φύγει λοιπόν, και φόρους δεν θέλει ο Μυτιληναίος. Το «πόπολο» που θα μείνει πίσω στη χώρα εξάλλου θα συνεχίσει να πληρώνει αδρά για να εξασφαλίζει μεταξύ άλλων και κάθε είδους επιδότηση προς το κεφάλαιο.

Αυτές τις επιδοτήσεις εξάλλου τις γνωρίζει καλά, ο κ. Μυτιληναίος.

Ο Ομιλος Μυτιληναίου για πολλά χρόνια είχε την ευχέρεια να πουλάει στη ΔΕΗ ακριβά το ρεύμα που παράγει από τη μονάδα του και -αντιστοίχως- να αγοράζει φθηνά (επί ζημία της ΔΕΗ) από αυτή, για τις ανάγκες της βιομηχανικής του παραγωγής, κερδίζοντας τη διαφορά. Ζημιώνοντας δηλαδή τη ΔΕΗ και τα κρατικά ταμεία κατά δεκάδες εκατ. ευρώ το χρόνο. Ζημιά που τελικά φορτώθηκε στις πλάτες μας!

Όπως κατήγγειλαν στο πρόσφατο παρελθόν συνδικαλιστές της ΔΕΗ «η Αλουμίνιον πουλούσε στη χονδρεμπορική αγορά στην τιμή των 80-90 ευρώ/mwh που ήταν τότε (σ.σ 2008) η Οριακή Τιμή του Συστήματος και, ταυτόχρονα, αγόραζε για τις ανάγκες της από τη ΔΕΗ στην προνομιακή τιμή των 45-50 ευρώ/mwh, όπως προέβλεπε το τιμολόγιο υψηλής τάσης Α-150».

Αυτό το περιβόητο σκάνδαλο έχει όνομα: Αλουμίνιο - Μυτιληναίος

Ας γίνουμε πιο αναλυτικοί. Το 2004/5 το Αλουμίνιο πέρασε στα χέρια του Μυτιληναίου. Το 2006, όταν μετά από μισό αιώνα, έληξε επιτέλους η αποικιακή σύμβαση της ΠΕΣΙΝΕ και οι παρατάσεις της, η ΔΕΗ επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί την τιμή πώλησης του ρεύματος. Η αντίδραση του Μυτιληναίου ήταν να σταματήσει να πληρώνει.

Οι οφειλές συσσωρεύονταν, η Πολιτεία τις κούρευε με ζημία της ΔΕΗ και πάλι από την αρχή. Η διοίκηση της ΔΕΗ, απειλούσε κάθε τρεις και λίγο ότι θα κόψει το ρεύμα για τα μάτια του κόσμου αλλά εν τέλει δεκάδες εκατομμύρια μεταφέρονταν στις πλάτες του λαού. Παράλληλα, ο Μυτιληναίος κατασκεύασε δικό του εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, ισχυριζόμενος ότι έτσι θα πάψει να επιβαρύνει τον ελληνικό λαό.

Η ΔΕΗ εξακολουθούσε να τον προμηθεύει ρεύμα σε τιμή κάτω του κόστους.

Στις 31/12/2010, ο υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογράφει νομοθετική τροπολογία για ακόμη μεγαλύτερες πωλήσεις ρεύματος της ΔΕΗ στον Μυτιληναίο με το προνομιακό τιμολόγιο, ποσότητες οι οποίες επιστρέφουν στο σύστημα της ΔΕΗ με αυτήν να υποχρεούται να τις αγοράζει ως ΑΠΕ!

Κάπως έτσι ο Μυτιληναίος γέμισε τα ταμεία του με κεφάλαια και χρήμα, αλλά τώρα μας …απειλεί ότι θα φύγει από την Ελλάδα… Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που επαγγέλλονται όλα τα κόμματα του κεφαλαίου. Μια ανάπτυξη που όμως είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιους αφορούν τους κάθε λογής «Μυτιληναίους» και μια δράκα μετόχους.

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom