Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Πιείτε, τρέξτε, σκοτώστε... τελειώσατε! - Δικαίωση; Αναμείνατε... μέχρι οι δράστες να πέσουν «στα μαλακά»

Νόμοι αυστηροί χωρίς αντίκρισμα, ακόμα και στην αποδεδειγμένα επικίνδυνη οδήγηση με εγκατάλειψη θύματος

Κάθε χρόνο, την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου, κάποιοι παράξενοι μαυροντυμένοι τύποι ζωγραφίζουν πεταλούδες στους δρόμους, θρηνούν και διαμαρτύρονται για την κρατική αναλγησία και την αδιαφορία της Δικαιοσύνης.

της Αντας Ψαρρά

 Οι περαστικοί χαζεύουν λιγάκι και συνεχίζουν τον δρόμο τους μέχρι... η «κατάρα», η «κακιά η ώρα» αλλά βασικά η επικίνδυνη και επιθετική οδική συμπεριφορά να χτυπήσει ένα πρωί τη δική τους πόρτα. Τροχαία, νοσοκομείο, εντατική και, εκατοντάδες φορές τον χρόνο, νεκρώσιμη ακολουθία. Και ύστερα; Θρήνος, πολύχρονη και εφιαλτική δικαστική διαδικασία, ατιμωρησία, παζάρια ασφαλιστικών και μια κιμωλία στο χέρι, για να ζωγραφίσει άλλη μια πεταλούδα στην άσφαλτο.

Νόμοι αυστηροί χωρίς αντίκρισμα, ακόμα και στην αποδεδειγμένα επικίνδυνη οδήγηση με εγκατάλειψη θύματος στη χώρα όπου ένας οδηγός κρατάει το τιμόνι - σκήπτρο - προέκταση της προσωπικής του αίσθησης εξουσίας και πατάει τέρμα το γκάζι, πιωμένος ή κρατώντας το κινητό του και με τα ντεσιμπέλ στο τέρμα, γιατί σιγά μην αυτός ο έξυπνος/η την «πατήσει» όπως οι υπόλοιποι άσχετοι που κάνουν το ίδιο. 

Η πολλή μαγκιά, βέβαια, οφείλεται και στη γνώση του ότι, αν φυσικά επιζήσει, θα είναι ασήμαντες οι συνέπειες για ό,τι κι αν προκαλέσει σε ανύποπτα θύματα. Δεν θα χρειαστεί ούτε καν να μείνει πάνω από μία νύχτα σε κρατητήριο, δεν θα χάσει το δίπλωμα και την άδειά του, δεν θα υποχρεωθεί έστω να αφιερώσει πολλές ώρες από τη ζωή του προσφέροντας κοινωφελή εργασία σε κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο αποκατάστασης.

Και, φυσικά, δεν είναι μόνο οι οδηγοί, είναι και οι επικίνδυνοι δρόμοι, οι διαφημιστικές πινακίδες, τα επικίνδυνα κιγκλιδώματα, τα «εύκολα» διπλώματα, η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ. Με δυο λόγια, η κρατική αδιαφορία που την είδαμε σε όλο της το μεγαλείο στα Τέμπη, όπως τη βλέπουμε καθημερινά και σε όλα τα ΜΜΜ. 

Ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές, πατίνια, «γουρούνες», πεζοί, συνεπιβάτες και οδηγοί χορεύουν καθημερινά τον χορό του Ζαλόγγου στους δρόμους της Ελλάδας. 

Η Tροχαία καταγράφει κάθε χρόνo ανατριχιαστικά τριψήφια νούμερα νεκρών και βαριά τραυματισμένων, χωρίς τίποτα να αλλάζει, ούτε καν στα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα τροχαία δεν «πτοήθηκαν». 

Μόλις άνοιξαν ξανά οι δρόμοι, οι οδηγοί ξεχύθηκαν πιο επιθετικά και πιο αυτοκαταστροφικά από ποτέ, λες και περίμεναν το σύνθημα της εκκίνησης. Τρανή απόδειξη, οι συνεχείς και κατά συρροή παρασύρσεις πεζών που τολμούν να διασχίσουν τους δρόμους, τις ελάχιστες διαβάσεις, ακόμα και τα πεζοδρόμια.

Οι ελαφρύτερα τραυματισμένοι ξεπερνούν κάθε χρόνο τις 10.000, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά «επιτυχίας» διεκδικούν όλα τα είδη επικίνδυνης οδήγησης: παραβίαση προτεραιότητας ή κόκκινου σηματοδότη, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, αντικανονικοί ελιγμοί, υπερβολική ταχύτητα, χρήση κινητού, μέθη κ.λπ. Οι συνολικοί αριθμοί ανάλογων παραβάσεων ξεπερνούν κάθε χρόνο τις 400.000!

Το πρώτο τετράμηνο του 2021 (οι περιορισμοί καταργήθηκαν στα μέσα της άνοιξης), είχαμε 126 νεκρούς και 117 σοβαρά τραυματισμένους, το πρώτο τετράμηνο του 2022 είχαμε 160 νεκρούς και 141 σοβαρά τραυματισμένους, ενώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2023 έχουμε (μέχρι τον Απρίλιο) 159 νεκρούς και 132 σοβαρά τραυματισμένους. Σταθερή είναι και η αύξηση στους ελαφρύτερα τραυματισμένους (2.383, 2.841 και 3.043 αντίστοιχα). 


Στην ενημέρωση της Βουλής στις αρχές του χρόνου από διευθύντρια της Τροχαίας, επισημάνθηκε ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων καταγράφεται σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Το προηγούμενο έτος, παρατηρήθηκε ότι στα θανατηφόρα τροχαία υπήρξε κατά κύριο λόγο εμπλοκή ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων και δικύκλων, ενώ αυτά στο μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσαν συγκρούσεις και εκτροπές χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους. Υψηλό παραμένει και το ποσοστό παράσυρσης των πεζών» (πηγή: vouliwatch).


Και, βέβαια, η Ελλάδα παραμένει σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε ποσοστά τροχαίων. Πέρα από τους 57 νεκρούς των Τεμπών, τους νεκρούς σε αφύλακτες διαβάσεις, μετρό και ηλεκτρικό και τους 159 τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, η καταγραφή των τροχαίων με θύματα μόνο για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο είναι αποκαρδιωτική.

Τροχαία εγκλήματα

Μάιος 2023

● Νεκρός και ο δεύτερος 19χρονος από τροχαίο στην Εθνική Οδό, τα ξημερώματα της 23ης Απριλίου. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα, έπεσε πάνω σε δύο Ι.Χ. επιβατικά. Σκοτώθηκε ακαριαία ο πρώτος 19χρονος.

● Νεκρός 19χρονος στρατιώτης στη Χίο. Η μηχανή του εξετράπη της πορείας της για άγνωστο λόγο, λίγο πριν από το στρατόπεδο.

● Νεκρός μοτοσικλετιστής, λίγο μετά το Καλλιμάρμαρο. Λεωφορείο το οποίο επιχειρούσε να στρίψει στο ρεύμα ανόδου συγκρούστηκε με τη μοτοσικλέτα.

● Νεκρή η 13χρονη Χαρίκλεια. Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Καλλιθέα, την ώρα που περνούσε διάβαση.

● Τρομακτικό τροχαίο, ξημερώματα στον Κορυδαλλό, όταν Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν τέσσερα νεαρά παιδιά έπεσε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε γκρεμό. Τρεις τραυματισμένοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

● Σε τραγωδία εξελίχθηκε τροχαίο στη Ρόδο, όταν «γουρούνα» συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό αυτοκίνητο και τα δύο οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες. Νεκρός ο 33χρονος Βέλγος οδηγός της «γουρούνας», ενώ η 28χρονη σύζυγός του δίνει μάχη για τη ζωή της.

● Ελαφρά τραυματίστηκε ένα τρίχρονο αγοράκι, έξω από εκλογικό κέντρο στον οικισμό της Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας, όταν οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και παρέσυρε μια γυναίκα πεζή και το αγοράκι που κρατούσε.

● Νεκροί δύο νεαροί, επιβάτες μοτοσικλέτας, έπειτα από εκτροπή Ι.Χ. στη συμβολή της λεωφόρου Αθηνών με την οδό Αντιγόνης. Το αυτοκίνητο με ένα ζευγάρι εξετράπη προς τα δεξιά, χτυπώντας τη μοτοσικλέτα.

● Τροχαίο δυστύχημα πρωί στο ύψος της λεωφόρου Αλίμου, με έναν νεκρό και καραμπόλα έξι οχημάτων. Ο 57χρονος οδηγός της μοτοσικλέτας προσπέρασε άλλα οχήματα, χτύπησε σε έναν καθρέφτη και σκοτώθηκε πέφτοντας σε ακινητοποιημένα λόγω κίνησης αυτοκίνητα.

● Φορτηγό συγκρούστηκε μετωπικά με Ι.Χ. στο ύψος του 50ού χιλιομέτρου (βενζινάδικο Revoil), με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο οδηγός του Ι.Χ.

● Νεκρή 21χρονη συνεπιβάτης Ι.Χ., το οποίο είχε 26χρονο οδηγό και ανατράπηκε επί της λεωφόρου ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο.

● Νεκρός 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας που συγκρούστηκε με Ι.Χ. στο Μαρούσι.

Ιούνιος 2023 (μέχρι 16/6)

● Νεκρός 50χρονος που παρασύρθηκε από οδηγό Ι.Χ. στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

● Οδηγός μηχανής παρέσυρε ηλικιωμένη με τρίχρονο κοριτσάκι στην Κηφισίας. Το παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων σε κρίσιμη κατάσταση.

● Νεκρός 43χρονος αστυνομικός που ερευνούσε τροχαίο στην Κατεχάκη και παρασύρθηκε από οδηγό Ι.Χ. στο ρεύμα προς Ηλιούπολη.

● Νεκρός νεαρός μοτοσικλετιστής διανομέας από οδηγό Ι.Χ. που πήγε να διασχίσει κάθετα τη λεωφόρο όπου βρίσκονται στημένοι πάγκοι μικροπωλητών (υπαίθριο παζάρι της Αγίας Τριάδας).

● Νεκρός 17χρονος μαθητής ΕΠΑΛ στην Καβάλα που έπεσε με τη μηχανή του πάνω σε απορριμματοφόρο.

● Νεκρός 44χρονος πεζός που παρασύρθηκε από οδηγό Ι.Χ. στο Μενίδι.

● Νεκρός 69χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από Ι.Χ. με οδηγό 44χρονο μοναχό, στο ρεύμα προς Λιβαδειά.

● Σφοδρή σύγκρουση Ι.Χ. με βανάκι της Αστυνομίας στην Τρίπολη. Νεκρός ο οδηγός του Ι.Χ. και δύο σοβαρά τραυματίες.

● Αυτοκίνητο που οδηγούσε 33χρονος παρέσυρε και σκότωσε 43χρονο πεζό.

● Σφοδρότατη σύγκρουση μεταξύ δύο Ι.Χ. στην Κηφισιά, με απεγκλωβισμό έξι ατόμων. Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται όλοι οι τραυματίες.

● Εμπειρος και γνωστός μοτοσικλετιστής με πλήρη εξάρτυση σκοτώθηκε, όταν οδηγός Ι.Χ. έκανε επιτόπου αναστροφή, χωρίς να του αφήσει περιθώρια να αντιδράσει. Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη και η μηχανή διαλύθηκε κυριολεκτικά.

● Δύο 15χρονα παιδιά με ένα πατίνι συγκρούστηκαν με διερχόμενο Ι.Χ. στην Καλαμάτα. Το αγόρι μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο ΚΑΤ σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η 15χρονη που οδηγούσε το πατίνι νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

● Τη δημοσιότητα είδε ανατριχιαστικό βίντεο από τροχαίο με την παράσυρση πεντάχρονου αγοριού, στον οικισμό των Ρομά, στο Παγκράτι Λαμίας. Ασυνείδητος οδηγός δικύκλου με συνοδηγό δεύτερο άτομο παρέσυρε και εγκατέλειψε αβοήθητο το παιδάκι στην άσφαλτο. Οπως είπε στο LamiaReport ο πρόεδρος των Ρομά, Βαλάντης Χαλιλόπουλος, ο οδηγός όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά κλότσησε δύο φορές το παιδί και στη συνέχεια το έσκασε, σίγουρος προφανώς ότι, ακόμα κι αν συλληφθεί, θα έχει την ίδια ευνοϊκή αντιμετώπιση με προηγούμενους οδηγούς που παρέσυραν και σκότωσαν παιδιά ενός κατώτερου θεού.

● Τροχαίο σημειώθηκε στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όταν μια μηχανή παρέσυρε μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

● Νεκρός σε τροχαίο δυστύχημα με μηχανή έπεσε, τα ξημερώματα της Πέμπτης (15/6), ένας 16χρονος στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην Ανάληψη Χερσονήσου.

● Νεκρός 42χρονος μοτοσικλετιστής στη Ρόδο. Αρχικά, τον χτύπησε αυτοκίνητο που έβγαινε από πάρκινγκ και στη συνέχεια παρασύρθηκε από διερχόμενο Ι.Χ.

Είναι πολλά τα λεφτά…

«Πόσα χρόνια πέρασαν από τότε που ως υπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάρισε με διάταξη τα πρόστιμα σε όσους είχαν τοποθετήσει θανατηφόρες πινακίδες στους δρόμους;» ήταν ένα από τα ερωτήματα της «Εφ.Συν.» το 2017, με αφορμή νέες παράνομες τοποθετήσεις διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους και τα στραβά μάτια των δημάρχων που επέτρεπαν τις τοποθετήσεις, παρά το γεγονός ότι δεκάδες θάνατοι είχαν προκληθεί με αποκλειστική αιτία τα υπερκέρδη των εταιρειών από τους πελάτες διαφημιζόμενους. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, είχε αποκαλύψει την επανεμφάνιση των δολοφονικών διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους, παρά τη νομοθεσία που ψηφίστηκε επί Γιώργου Παπανδρέου, το 2010. Το 2010, οι διαφημιστικές πινακίδες ξεκίνησαν να απομακρύνονται ως παράνομες, με αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν ότι παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση της Βιέννης για την οδική σήμανση και σηματοδότηση. Τελικά, το «επιτελικό» κράτος, παρά την έντονη κριτική ακόμα και από τα ΜΜΕ Πέτσα, άνοιξε το 2020 -με μια από τις γνωστές ΚΥΑ (αρ. 46526)- νέο παράθυρο για τοποθετήσεις θανατηφόρων, πλην όμως κερδοφόρων διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους και τις στάσεις των ΜΜΜ.

Ο τότε υφυπουργός Θ. Λιβάνιος διαβεβαίωνε ότι κακώς παρερμηνεύτηκε ως «θολή» και αντιφατική η διάταξη που απαγορεύει «την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων κάθετα στη φορά της κίνησης (και από τις δύο πλευρές) σε δρόμους με όριο άνω των 70 χλμ./ώρα, ενώ στους δρόμους με όριο ταχύτητας κάτω των 70 χλμ./ώρα επιτρέπεται μόνο στην αντίθετη της φοράς κίνησης των οχημάτων».

Δηλαδή, σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, όπως η λεωφόρος Κηφισίας (όριο 70 χλμ.) και μεγάλο μέρος της λ. Συγγρού (όριο 70 χλμ.), οι θανατηφόρες πινακίδες επέστρεψαν. Αδιάψευστος μάρτυρας για τη δικαιολογημένη αντίδραση στην ΚΥΑ, η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να εγκρίνει, μία εβδομάδα μετά, και να προετοιμάσει το έδαφος σύναψης συμφωνίας (με συγκεκριμένη και ευνοημένη εταιρεία) εκχώρησης της εκμετάλλευσης για τρία χρόνια 540 στεγάστρων, με παράνομες επιφάνειες κάθετες και με μέτωπο στην κατεύθυνση οδήγησης, ιδιαίτερα επικίνδυνες για την απόσπαση προσοχής των οδηγών με απροσδιόριστες συνέπειες. Αυτό τόνιζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι κάθε κάθετη προς το ρεύμα κυκλοφορίας διαφήμιση, ανεξάρτητα από τα όρια ταχύτητας του δρόμου, έχει ήδη κριθεί παράνομη με την απόφαση 909/2007 του ΣτΕ.

Θυμίζουμε εδώ ότι, το 2016, στη δίκη ύστερα από πέντε ολόκληρα χρόνια ενός ανάλογου «προμελετημένου» τροχαίου, επιβλήθηκαν ποινές-χάδι στον διευθύνοντα σύμβουλο της διαφημιστικής εταιρείας και τον δήμαρχο. Ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου, Γρ. Ζαφειρόπουλος, είχε αρνηθεί να κατεβάσει τις πινακίδες, με αποτέλεσμα έναν χρόνο μετά να χάσει ο 21χρονος Αποστόλης τη ζωή του.

Ο πραγματογνώμονας κατέθεσε ότι, αν στη νησίδα δεν υπήρχε η παράνομη πινακίδα, ο νεαρός θα ζούσε («Εφ.Συν.» 21/1/2016).

Στα πινάκια δεν... χωρούν τα τροχαία εγκλήματα

Κακούργημα είναι η πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στις πόλεις μόνο όταν η ταχύτητα ξεπερνά τα 90 χλμ./ώρα

Ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» έχει θέσει τα προβλήματα σε όλους τους υπουργούς Δικαιοσύνης από τους οποίους έγινε δεκτός: Α. Ρουπακιώτη, Ν. Παρασκευόπουλο, Σ. Κοντονή, Μ. Καλογήρου. Δεν τα έθεσε στον Κ. Τσιάρα, γιατί ήταν ο μόνος που όχι μόνο αρνήθηκε να τους δεχτεί, αλλά ούτε καν απάντησε στα δύο σχετικά αιτήματα που στάλθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης (2021 και 2022). Αναλυτικά ενημερώθηκε και η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής τον Ιούλιο του 2022. Αποτέλεσμα κανένα.

Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει τα άρθρα 290 (Επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία) και 290 Α (Επικίνδυνη οδήγηση), τα οποία προβλέπουν βαρύτατες ποινές για τους υπαίτιους τροχαίων εγκλημάτων. Τρεις φορές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επαναδιατύπωσε επί το αυστηρότερον, όπως ισχυρίζεται, τα συγκεκριμένα άρθρα. Είναι χαρακτηριστικό της «ευαισθησίας» του επιτελικού κράτους ότι, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών και με «νυχτερινή τροπολογία», τροποποιήθηκε το αρ. 290 Π.Κ. περί Επικίνδυνης Οδήγησης, σύμφωνα με το οποίο θεσπίζεται ως κακούργημα η πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στο οδικό δίκτυο των πόλεων, ΜΟΝΟ όταν η ταχύτητα που αναπτύσσει ο οδηγός ξεπερνά τα 90 χλμ./ώρα (40 χλμ. πάνω από το υφιστάμενο όριο των 50 χλμ.) και στους αυτοκινητοδρόμους όταν ξεπερνά τα 190 χλμ./ώρα (60 χλμ. πάνω από το υφιστάμενο όριο). Κάτω από τα όρια αυτά, η επικίνδυνη οδήγηση λόγω ταχύτητας ξαναέγινε πλημμέλημα.

Πόσες φορές έχουν εφαρμοστεί τα συγκεκριμένα άρθρα; Είναι πράγματι σε ισχύ ή υπερισχύει το ακαταδίωκτο για τους δράστες τροχαίων εγκλημάτων; Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν τροχαία.

Στις άλλες χώρες, όμως, δεν υπάρχει η πλήρης ασυλία των δραστών. Κι ενώ κανείς δεν πιστεύει ότι ένας εγκληματίας οδηγός πρέπει να σαπίσει στη φυλακή, στις άλλες χώρες, ειδικά σε παράσυρση πεζού, εγκατάλειψη και επικίνδυνη οδήγηση, επιβάλλεται κράτηση, υποχρεωτική και μακρόχρονη κοινωφελής εργασία, μακροχρόνια ή και ισόβια στέρηση άδειας οδήγησης, γενναίες αποζημιώσεις και πρόστιμα.

Εδώ, το 2011, επιχειρήθηκε να ψηφιστεί διάταξη που υποβάθμιζε τις αποζημιώσεις των θυμάτων τροχαίων και εμπέδωνε καθεστώς τιμοκαταλόγου διατίμησης για τους τραυματίες των οδικών συγκρούσεων. Η διάταξη αποσύρθηκε, αλλά, δυστυχώς, στο τέλος του 2012 επανήλθε από τον Γ. Στουρνάρα και ψηφίστηκε από 158 βουλευτές, εκμηδενίζοντας τις αποζημιώσεις για τα θύματα τροχαίων από ανασφάλιστα αυτοκίνητα, φορτώνοντας την κρίση και τις απάτες των ασφαλιστικών εταιρειών που τίναξαν το «Επικουρικό κεφάλαιο» στον αέρα στις πλάτες των θυμάτων, ενώ πολύ συχνά οι «πραγματογνώμονες» των ασφαλιστικών πείθουν τη δικαστική έδρα ότι φταίει το θύμα.

Δικαίωση; Αναμείνατε... μέχρι οι δράστες να πέσουν «στα μαλακά»

Οι συνεχείς αναβολές σχεδόν ποτέ δεν προκαλούνται από τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ κατά περίεργο τρόπο όλα τα τροχαία εγκλήματα καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις στα πινάκια των δικαστηρίων, με συνέπεια τις αθρόες αναβολές, λόγω ωραρίου. Αποτέλεσμα, η πολύχρονη, πολυέξοδη και ψυχοφθόρα διαδικασία για τις οικογένειες και, εντέλει, η αθώωση των ενόχων.

● 17 Αυγούστου 2017: οδηγός Ι.Χ. χωρίς άδεια και με εξωφρενική ταχύτητα (127 χλμ./ώρα) μπροστά στο Πολυτεχνείο Κρήτης (όριο 40 χλμ./ώρα) παρέσυρε και σκότωσε δύο πεζούς φοιτητές, την 20χρονη Στέλλα και τον 19χρονο Γιάννη, καθώς και τον σκύλο τους. Κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος. Από το 2019 έως το 2022, τρεις αναβολές, το δικαστήριο αρνήθηκε την αναβάθμιση της κατηγορίας και επέβαλε στον δράστη κατά συγχώνευση και με αναστολή ποινή 6 ετών και 9 μηνών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα. Το 2023, η δίκη σε δεύτερο βαθμό αναβλήθηκε για τον Ιούνιο και δεν έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση.

 8 Ιουνίου 2018: στη Λ. Ποσειδώνος τραυματίστηκε θανάσιμα από οδηγό Ι.Χ. σε διάβαση πεζών ο 14χρονος Αλέξης Τσεκρέζι. Κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος. Από το 2019, δόθηκαν επτά αναβολές και ορίστηκε δικάσιμος για τον Σεπτέμβρη του 2023.

● 14 Οκτωβρίου 2018: Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, οδηγός χωρίς άδεια οδήγησης, υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών, έριξε το Ι.Χ. σε αρδευτικό κανάλι, με αποτέλεσμα τον θάνατο της 29χρονης Στεφανίας και του 29χρονου Ακη, επιβατών Ι.Χ. Κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος. Από το 2020, τέσσερις αναβολές, ενώ στην πέμπτη δικάσιμο, τον Ιανουάριο του 2023, το Πλημμελειοδικείο κήρυξε εαυτό αναρμόδιο, παραπέμποντας την υπόθεση σε Κακουργιοδικείο. Από τότε δεν έχει υπάρξει καμία δικαστική εξέλιξη.

● 30 Ιουνίου 2019: Κωστακιοί Αρτας, θανάσιμος τραυματισμός, από μεθυσμένο οδηγό, του 20χρονου μοτοσικλετιστή Γιώργου Κολιοκώτση. Κατηγορία: ανθρωποκτονία από αμέλεια (πλημμέλημα). Μετά τις «απαραίτητες» αναβολές, ορίστηκε για τον Δεκέμβριο 2023 η πρώτη δικάσιμος.

● 9 Σεπτεμβρίου 2019: Αταλάντη Φθιώτιδας, σοβαρός τραυματισμός από αναστροφή οδηγού Ι.Χ. Σε βαριά κατάσταση ο 21χρονος Νίκος Ιωάννου, οδηγός μοτοσικλέτας. Ηδη έχουν δοθεί τέσσερις αναβολές. Κατηγορία: Πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια (πλημμέλημα).

● 28 Ιανουαρίου 2021: νεκροί o Χρήστος Δημητρόπουλος και ο Φώτης Ρεκούδης που επέβαιναν σε αυτοκίνητο που προσέκρουσε σε νησίδα στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Το αυτοκίνητό τους ανατράπηκε επειδή ένας 22χρονος οδηγός Ι.Χ. έκανε αιφνίδιο ελιγμό δεξιά, χωρίς φλας και παραβιάζοντας το όριο ταχύτητας. Ο δράστης που εμφανίστηκε αρχικά ως αυτόπτης (!) έμεινε ασύλληπτος τρεις μήνες. Κατηγορείται για ψευδορκία, καθώς και για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και όχι για το κακούργημα της επικίνδυνης οδήγησης. Επειτα από μία αναβολή, η δίκη είχε προσδιοριστεί για τις 9 Μαΐου 2023.

● 14 Μαρτίου 2021: νεκρός ο 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας Ιάσονας Λαλαούνης έξω από τη Βουλή, από αναστροφή του οδηγού του υπηρεσιακού οχήματος της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο εισαγγελέας απέδωσε στον δράστη την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια» και τον παρέπεμψε να δικασθεί για πλημμέλημα. Μετά την πρώτη αναβολή, ορίστηκε νέα δικάσιμος δέκα μήνες μετά και στη συνέχεια δόθηκε νέα αναβολή ενός χρόνου, διότι ο κατηγορούμενος προσκόμισε από ιδιώτη γιατρό βεβαίωση για ασθένεια. Νέα δικάσιμος τον Οκτώβριο του 2023.

● 2009: ο δικηγόρος Δ.Ρ., οδηγώντας μεθυσμένος μια Porsche Cayenne, σκότωσε τον 52χρονο μουσικό Γιώργο Κωνσταντινίδη και την 22χρονη φοιτήτρια Ιωάννα Καλεσοπούλου. Ο δράστης – υπότροπος είχε σκοτώσει, το 1997, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μια πεζή. Παραπέμφθηκε για πλημμέλημα και η άδεια οδήγησης του επεστράφη έξι μήνες μετά. Η υπόθεση τελεσιδίκησε το 2016, με καταδίκη 6 χρόνια εξαγοράσιμα και εξακολουθεί να οδηγεί νόμιμα!

● 2012: Ι.Χ. που οδηγούσε 22χρονος υπό την επήρεια αλκοόλ πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με άλλο Ι.Χ. και μοτοσικλέτα. Εχασε τη ζωή της η 50χρονη δασκάλα Κυριακούλα Κασιόπτα και τραυματίστηκαν ο 57χρονος σύζυγός της, η μητέρα της και ο 27χρονος οδηγός του δικύκλου. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο αποφάσισε την επιβολή ποινής (με αναστολή) δύο ετών για τον θάνατο της δασκάλας και ποινή ενός έτους για πρόκληση σωματικών βλαβών των υπολοίπων.

● 2012: Ηράκλειο Κρήτης, 26χρονος οδηγός Ι.Χ., υπό την επήρεια αλκοόλ, πέφτει πάνω σε τρεις δεκαοκτάχρονους πεζούς. Τραυματίζει θανάσιμα τον Κώστα Κανιτάκη, σοβαρά τον Μανόλη Ζουριδάκη και ελαφρύτερα τον Μανώλη Φάρκωνα. Πρωτόδικη απόφαση 4 χρόνια με αναστολή για τον φόνο και από ενάμιση χρόνο για κάθε τραυματισμό και ένα έτος στέρηση διπλώματος. Ο δράστης αφέθηκε από την πρώτη στιγμή ελεύθερος και εξακολουθεί να οδηγεί νόμιμα.

● 2014: Πάτρα, οδηγός Ι.Χ., υπό την επήρεια αλκοόλ, μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα, χτυπάει μοτοσικλέτα και τραυματίζει θανάσιμα τον 23χρονο Αντώνη Μαγδάκη και την 24χρονη Εφη Κονταρά. Το 2015, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών τού επέβαλε πρωτόδικα ποινή 6,5 χρόνων με αναστολή. Υστερα από έξι μήνες στέρησης, οδηγεί και πάλι.

● 2015: Τυμπάκι Κρήτης, ένα θηριώδες αγροτικό με οδηγό χωρίς άδεια οδήγησης μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και διέλυσε ένα μικρό επιβατικό και μια οικογένεια. Προκάλεσε τον θάνατο του 64χρονου εκπαιδευτικού Γιώργου Σεβαστάκη, τον θάνατο της 21χρονης φοιτήτριας κόρης του Αφροδίτης και τον βαρύ τραυματισμό της συζύγου/μητέρας Μαρίας Σεβαστάκη. Ο δράστης είναι ελεύθερος. Εχει καμιά σημασία αν ήταν μεθυσμένος;

● 2016: Πάτρα, σε έλεγχο αλκοτέστ συνελήφθη 40χρονος ημεδαπός να οδηγεί μεθυσμένος. Εναν χρόνο πριν, ο ίδιος δράστης, οδηγώντας μεθυσμένος, είχε προκαλέσει τροχαίο στην παραλιακή, τον θάνατο του 22χρονου φοιτητή Ιατρικής Νίκου Καραπάνου και τον τραυματισμό του συνεπιβάτη του.

● Μόλις 7.750€ ήταν η εξαγοράσιμη ποινή για τον οδηγό που σκότωσε τη 14χρονη Κατερίνα Κυροπούλου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το 2017. Ο νεαρός δράστης, τρέχοντας με υπερβολική ταχύτητα σε κατοικημένη περιοχή, χτύπησε την Κατερίνα, τη στιγμή που είχε περάσει τη διάβαση και ανέβαινε στο πεζοδρόμιο. Το κορίτσι εκτινάχθηκε πάνω από 25 μέτρα. Ο δράστης εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε ο πατέρας του, παριστάνοντας τον οδηγό. Στην προσωπική σελίδα του δράστη στα κοινωνικά δίκτυα υπήρχε ανάρτηση με το αυτοκίνητό του και το σύνθημα: Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ. Το Εφετείο μετέτρεψε το κακούργημα σε πλημμέλημα. Εξαγόρασε την ποινή του και τέλος καλό, όλα καλά!

Ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα κάνει μαύρες σκέψεις για την υπόθεση

Όπως σημειώνει:

  • Η οδήγηση χωρίς άδεια, ακόμα κι αν προκαλέσεις θάνατο, στη χώρα μας θεωρείται πταίσμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μέχρι να εκδικαστεί/τελεσιδικήσει η υπόθεση η κατηγορία αυτή θα έχει παραγραφεί, όπως έχει γίνει σε χιλιάδες υποθέσεις.
  • Η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, θεωρείται πλημμέλημα. Η επιβαλλόμενη ποινή είναι 6 μήνες φυλάκιση και 3 μήνες αφαίρεση της άδειας οδήγησης, όταν η υπόθεση τελεσιδικήσει (μετά την οκταετία).
  • Η επικίνδυνη οδήγηση που οδηγεί σε θανάσιμο τραυματισμό, με βάση το άρθρο 290 Α του Ποινικού Κώδικα, τιμωρείται ως κακούργημα αλλά… υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η τροποποίηση που περιλαμβάνει το όριο της ταχύτητας ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από περίπου δύο μήνες και δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η ταχύτητα δεν θεωρείται αίτιο και ότι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί χρήση αλκοόλ που θα αποτελούσε το πλέον ισχυρό τεκμήριο για την εφαρμογή του 290 Α, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το κακούργημα να μετατραπεί σε πλημμέλημα (ανθρωποκτονία από αμέλεια).

Βούλευμα για τη δολοφονία της Εμμας Καρυωτάκη

Της Γιώτας Τέσση

Από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης θα δικαστεί ο δράστης της ανθρωποκτονίας της Εμμας Καρυωτάκη, ο οποίος παρέσυρε και εγκατέλειψε την 21χρονη φοιτήτρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 22 Νοεμβρίου 2022. Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο κατηγορούμενος δεν διέθετε άδεια οδήγησης και δεν ήταν ιδιοκτήτης του οχήματος, το οποίο παρουσίαζε αποκλίσεις από τις προδιαγραφές που είχε θέσει ο κατασκευαστής, έχοντας υποστεί μετατροπές, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η ιπποδύναμη και να αυξηθούν οι επιδόσεις του.

Από την τεχνική πραγματογνωμοσύνη προέκυψε ότι ο δράστης ανέπτυξε ταχύτητα που έφτανε τα 104 χλμ./ώρα, όταν το επιτρεπόμενο όριο σε κατοικημένη περιοχή είναι 50 χλμ./ώρα. Οταν αντιλήφθηκε την κίνηση της πεζής φοιτήτριας, φρέναρε απότομα, το «πειραγμένο» αυτοκίνητο άρχισε να σέρνεται στον δρόμο και προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα. «Προκειμένου μάλιστα να μη γίνει αντιληπτό ότι ενεπλάκη σε οδικό τροχαίο ατύχημα από το οποίο επήλθε βαρύτατος τραυματισμός άλλου προσώπου, ο κατηγορούμενος πραγματοποίησε οπισθοπορεία, τραυματίζοντας εκ νέου την πεζή που κείτονταν στο οδόστρωμα και διέφυγε με ταχύτητα, εγκαταλείποντας τον τόπο του ατυχήματος», αναφέρεται στο βούλευμα. Στη συνέχεια παράτησε το όχημα στην περιφερειακή οδό και αφαίρεσε τις πινακίδες κυκλοφορίας. Θα δικαστεί για το κακούργημα της επικίνδυνης οδήγησης που είχε αποτέλεσμα θάνατο, για εγκατάλειψη θύματος τροχαίου ατυχήματος και για οδήγηση χωρίς άδεια.

Στο εδώλιο δεν θα κάτσει η 20χρονη συνοδηγός του αυτοκινήτου, που αρχικά κατηγορούνταν για συνέργεια στην επικίνδυνη οδήγηση και στην εγκατάλειψη. Οι δικαστές έκριναν ότι δεν υφίστανται επαρκείς ενδείξεις ενοχής της λόγω του νεαρού της ηλικίας της και εξαιτίας του ότι περιήλθε σε κρίσιμη κατάσταση και δεν μπορούσε να αντιδράσει. Ωστόσο, η 20χρονη δεν ενημέρωσε την Αστυνομία ή το ΕΚΑΒ, διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο μαζί με τον δράστη, αφού εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο, και απέκρυψε τα πάντα από τις Αρχές, μέχρι την εμφάνιση του δράστη.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom