Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Χίος: Εικόνες ντοκουμέντα μετά τη σύγκρουση των φορτηγών πλοίων


Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση παροχής βοήθειας στα δύο φορτηγά πλοία σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης, που το μεσημέρι της Παρασκευής (02.06.2023) συγκρούστηκαν σε θαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται 9 ναυτικά μίλια Βόρεια – Βορειοδυτικά της Χίου.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της σύγκρουσης των δύο φορτηγών πλοίων. Υπό το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. άμεσα έσπευσαν στο σημείο επτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, ενώ συνέδραμαν επίσης ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία ελικόπτερα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία.

Επίσης, στην παραπάνω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Επί του πλοίου ΑΝΤ σημαίας Βανουάτου, στο οποίο επιβαίνουν 13 άτομα -όλοι Τούρκοι- και έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές στη μέση του κύτους του, κατέβηκε διασώστης του Λιμενικού από το δεύτερο ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας.

Ο πλοίαρχος του πλοίου αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια όταν του επισημάνθηκε από Ελληνα διασώστη ότι βρίσκεται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης και ότι αν χρειάζεται βοήθεια αυτή θα πρέπει να την αιτηθεί από τις ελληνικές αρχές. Το ίδιο είχε επισημάνει στον πλοίαρχο του ΑΝΤ και ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας.

Αυτή τη στιγμή το ΑΝΤ συνοδευόμενο από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνεται προς τις τουρκικές ακτές για την παροχή βοήθειας.


Το πλοίο ΑΝΤ σημαίας Βανουάτου είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία. Το άλλο πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης ονομάζεται Potentia και είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία. 


Στο πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης επιβαίνουν 19 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Κανένα από τα δύο πλοία δεν μετέφερε φορτίο και δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΤΣΟΥΤΣΑ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: