Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Εξαντλητικά ωράρια καταγγέλλουν ξενοδοχοϋπάλληλοι - Ψάχνουν καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό (βίντεο)


Είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθεί η κάρτα εργασία στα ξενοδοχεία, τόνισε ο Πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Nίκος Κοκολάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “ΚΡΗΤΗ TV”.

Περιγράφοντας τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο και τα εξαντλητικά ωράρια, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους πάνω από 9-10 ώρες υπό το καθεστώς εξαήμερης απασχόλησης. 

Και είπε πως δυστυχώς κάποιοι δεν δηλώνουν την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων τους, αλλά ούτε και την υπερεργασία που δικαιούνται σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

«Επιμένουμε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα η κάρτα εργασίας στους ξενοδοχειακούς χώρους» σημείωσε χαρακτηριστικά  ο κ. Κοκολάκης.

Για τις συμβάσεις εργασίας

Μίλησε μεταξύ άλλων για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο. « Ο τουρισμός τρέχει. Ο πρώτος μήνας εργασίας- ο Μάιος πήγε πολύ καλά .Για τους εργαζόμενους όμως δεν πήγε το ίδιο καλά. Δυστυχώς έχουμε εργοδοτικές παραβατικότητες και είναι αρκετές περιπτώσεις» είπε.

«Έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες. Βλέπουμε δυστυχώς  ξενοδοχειακές μονάδες να επιμένουν σε πρακτικές του παρελθόντος. Θέλουν εργαζόμενους πέραν από το ωράριο εργασίας και αυτό. Αυτό το βάζουν και μέσα στις ατομικές συμβάσεις και τους υποχρεώνουν να μην έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις .Δηλαδή δεν θέλουν τους εργαζόμενους να έχουν ελεύθερο χρόνο να είναι μαζί με την οικογένεια τους αλλά να είναι ατέλειωτες ώρες  στα ξενοδοχεία» συμπλήρωσε.

Σε ποιες χώρες “μεταναστεύουν” οι εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα, εκρηκτικές καταστάσεις επικρατούν και στον χώρο της κουζίνας σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν δουλειά δύο ή και τριών ατόμων, όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστές οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους και για τους επόμενους μήνες αιχμής της τουριστικής σεζόν.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας ΕΚΗ,  Νεκτάριος Μωυσάκης στον στον τηλεοπτικό σταθμό “ΚΡΗΤΗ TV”, «δεν βλέπουμε οι συνθήκες εργασίας στον κλάδο να φτιάχνουν. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν παραπάνω ώρες και χωρίς να πληρώνονται….υπερεργασία πάρα πολύ μεγάλη, κούραση τεράστια.

Υπάρχει εργασιακό bullying στον χώρο εργασίας στις κουζίνες των ξενοδοχειακών και τουριστικών μονάδων γιατί η δουλειά είναι πάρα πολλή . Η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλη και ο εργαζόμενος καλείται να βγάλει δουλειά που αντιστοιχεί σε 2 και 3 άτομα. 

Υπάρχει περισσότερο στον χώρο αυτό η λεκτική βία και σε κάποιες περιπτώσεις μεμονωμένες και σωματική βία.Για παράδειγμα υπάρχουν σπρωξίματα … τέτοιου είδους παρεμβάσεις.Υπάρχει  η κούραση, αυτή τα κάνει όλα. Εμείς έχουμε επέμβει μαζί με την επιθεώρηση εργασίας σε πάρα πολλές περιπτώσεις» σημείωσε 

Και συνέχισε λέγοντας πως ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, αρκετοί εργαζόμενοι αναζητούν διέξοδο στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο στο εξωτερικό. 

«Είναι καλύτερες οι συνθήκες εργασίας . Δεν είναι μόνο το μισθολογικό .Το μεγαλύτερο ζήτημα για εμάς είναι οι συνθήκες εργασίας» επεσήμανε και ανέφερε πως  «συνάδελφοι μου έχουν φύγει σε όλη την Ευρώπη  αλλά και εκτός Ευρώπης, σε Αμερική, Σεϋχέλλες, Κατάρ και Ντουμπάι».

https://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom