«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια», λέει η λαϊκή ρήση. Οι κάτοικοι της Πρέσπας, όμως, θέλουν για ακόμα μία φορά να αποδείξουν το αντίθετο. Μετά τη μοναδική –για τα ελληνικά δεδομένα– συναίνεση που πετυχαίνουν εδώ και
χρόνια όλοι οι τοπικοί φορείς για τη διαχείριση των νερών στις δύο λίμνες, το «πείραμα» προχωρά στη διαχείριση του μέλλοντος της περιοχής.
Η πρωτοβουλία πήρε το όνομα PoliPrespa και περιλαμβάνει δράσεις για τη δημιουργία ενός διαφορετικού προτύπου ανάπτυξης με τη μέγιστη δυνατή συνεργασία.
Το πρόγραμμα άρχισε να κυοφορείται εδώ και μία διετία, από τη Μυρσίνη Μαλακού, διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και τον Μιχάλη Πετράκο, μηχανικό και κάτοικο της περιοχής.
«Ξεκινήσαμε από την πεποίθηση ότι οι διαφορετικοί φορείς πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, διαφορετικά δεν θα καταφέρουμε να έχουμε μια Πρέσπα ζωντανή, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά», εξηγεί η κ. Μαλακού.
«Αποφασίσαμε ότι πρέπει να γίνουμε πιο ανοιχτόμυαλοι και να ασχοληθούμε με πράγματα που δεν ήταν στις προτεραιότητές μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι βιώσιμο και έχει προοπτική».
Η πρόταση υποβλήθηκε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο δέχθηκε να χρηματοδοτήσει το 40%.
Το πρόγραμμα PoliPrespa ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου, υλοποιώντας τις πρώτες δράσεις που αφορούν σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής των Πρεσπιωτών: εκπαίδευση, πολιτισμό, περιβάλλον, γεωργία και τουρισμό.
Οι δράσεις έχουν τετραετή ορίζοντα και μια επίδραση που φθάνει τη δεκαετία. «Είναι ένα πείραμα, ένα μοντέλο που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε προστατευόμενη περιοχή», λέει η Ζένια Αναστασιάδου, συντονίστρια του προγράμματος για τις κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.
«Για παράδειγμα: πώς τα δύο σχολεία μας θα βγουν από την απομόνωση; Τα ενισχύσαμε με υπολογιστές, εργαστηριακό εξοπλισμό, μελετάμε τη δημιουργία πολυχώρων, λύσαμε το θέμα της μετακίνησης των μαθητών, διοργανώνουμε εκδρομές και ανταλλαγές σχολείων.
Στην αγροτική παραγωγή θα διατεθούν πόροι για να συμμετέχουν μικροί παραγωγοί σε εκθέσεις, θα δοκιμαστεί πειραματικά η καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών, ξεκινάμε τη διαδικασία πιστοποίησης του σπόρου του φασολιού γίγαντα-ελέφαντα Πρεσπών.
Στον οικοτουρισμό, ξεκινάμε με τη σήμανση μονοπατιών και θα προχωρήσουμε με τη δημιουργία εργαστηρίου συντήρησης της βυζαντινής συλλογής του Αγίου Γερμανού. Στον πολιτισμό, διοργανώνουμε δράσεις στη δημοτική βιβλιοθήκη, ενώ υποστηρίξαμε τη διοργάνωση του τριήμερου φεστιβάλ Κούλας (στην πλαζ Κούλας Πρεσπών). Ο κατάλογος των δράσεων είναι μεγάλος και προκύπτει με συζήτηση όλων των φορέων».
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Δήμος Πρεσπών, η ΕΠΠ, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Πελεκάνος», τα σχολεία και όλοι οι σύλλογοι της περιοχής.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου