Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Βόμβα από τον Συνήγορο του Πολίτη: «Παράνομη η εισφορά αλληλεγγύης»!

Ανοίγει παράθυρο για αναδρομικά 750 έως 5.000 € για συνταξιούχους του Δημοσίου

Ρεπορτάζ: Νάσος Χατζητσάκος

Να σταματήσει η κυβέρνηση να «κωφεύει» και να διακόψει άμεσα την αντισυνταγματική παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από τις συντάξεις του Δημοσίου ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ),
υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά (από περίπου 40 έως και πάνω από 270 ευρώ τον μήνα, δηλαδή συνολικά από 750 έως περίπου 5.000 ευρώ) σε περισσότερους από 200.000 δικαιούχους, για το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά.

Από την Ανεξάρτητη Αρχή δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η σύνοψη διαμεσολάβησης για το εν λόγω ζήτημα, που εκθέτει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και «βάζει φωτιά» στα δήθεν πλεονάσματα του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, ο ΣτΠ αναφέρει ότι «η υπ’ αριθμ. 244/2017 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως αποτέλεσμα πρότυπης δίκης, πρέπει καθολικά να εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου -τόσο ως προς τη διακοπή των κρατήσεων από τη μηνιαία σύνταξή τους όσο και ως προς τα αναδρομικά από 10 Φεβρουαρίου 2017- και δεν υφίσταται λόγος οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται υποβάλλοντας μεμονωμένα αιτήσεις προς το Ελεγκτικό Συνέδριο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην απόφασή του».

Αναφορικά με το θέμα αυτό, ο ΣτΠ ενημέρωσε στις 18 Απριλίου 2018 τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και στις 23 Ιουλίου τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση μοιάζει να κάνει ότι «δεν άκουσε, δεν είδε, δεν ξέρει».

Ο ΣτΠ επισημαίνει ότι «η Διοίκηση υποχρεούται να επιστρέψει, στους μεν διάδικους, το σύνολο των κρατήσεων από όταν θεσπίστηκε η ΕΑΣ, σε όλους δε τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Δημοσίου τις κρατήσεις από την ημερομηνία έκδοσής της, δηλαδή από τις 10 Φεβρουαρίου του 2017.

Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως ο νόμος ορίζει» και προσθέτει: «Το Δημόσιο, οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων».

Ποιους αφορά

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παρακρατείται από τις συντάξεις του Δημοσίου και υπολογίζεται στο συνολικό ακαθάριστο ποσό, αφαιρουμένων των οικογενειακών επιδομάτων. Το ποσοστό της κυμαίνεται από 3% για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ και φτάνει έως το 14% για ποσά πάνω από 3.500,01 ευρώ.

Με βάση την πρώτη ανάλυση της σύναψης διαμεσολάβησης του ΣτΠ, το θέμα αφορά περισσότερους από 200.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, η παρακράτηση ανέρχεται περίπου από 40 ευρώ τον μήνα και ξεπερνά τα 270 ευρώ τον μήνα.

Εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συμμορφωθεί στις υποδείξεις του ΣτΠ, τότε οι συνταξιούχοι οι οποίοι μέχρι στιγμής υφίστανται την αντισυνταγματική παρακράτηση θα δουν αντίστοιχες «αυξήσεις» στα μηνιαία ποσά των συντάξεών τους.

Επίσης, οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά από τις 10 Φεβρουαρίου 2017 έως τη διακοπή της παράνομης παρακράτησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι δικαιούχοι πρέπει, για περίπου 19 μήνες, να λάβουν αναδρομικά από περίπου 750 έως και περισσότερα από 5.000 ευρώ.

Πλέον, μετά το «ράπισμα» του ΣτΠ, θέση επί του θέματος καλείται να πάρει η κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν τελικά θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή εάν -για χάρη των εικονικών πλεονασμάτων- θα εξακολουθήσει να την αγνοεί.


*Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά για να αποδώσουν μια τάξη μεγέθους των απωλειών αλλά και των ποσών για τους δικαιούχους αναδρομικών.

Την Τρίτη θα δώσουν τα... ρέστα από τα «κλεμμένα»

Μαζί με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, την ερχόμενη Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, θα δοθούν από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) τα αναδρομικά που ακόμη οφείλονται σε 7.464 δικαιούχους από τις παράνομες παρακρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΤΕΑΕΠ, πρόκειται για τα ποσά τα οποία προέκυψαν εξαιτίας του λανθασμένου υπολογισμού της εισφοράς υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Η διοίκηση του Tαμείου αποφάσισε να πληρώσει τα αναδρομικά σε όσους δεν τα είχε επιστρέψει, ταυτόχρονα με την καταβολή για τον μήνα Οκτώβριο των επικουρικών συντάξεων στους δικαιούχους τους.

Το συνολικό ποσό που θα εκταμιευθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, θα ανέλθει στο 1.009.466,55 ευρώ.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην εφαρμοζόμενη, από τις 2 Μαΐου 2018, ορθή παρακράτηση της εισφοράς για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων τα οποία τους έχουν χορηγηθεί. Υπενθυμίζεται ότι από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών καταβλήθηκαν την Πέμπτη 2 Αυγούστου του 2018 σε 196.897 δικαιούχους συνολικά ποσά αναδρομικών ύψους 49.012.246,54 ευρώ από την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης του νόμου 3986 του 2011 υπέρ του ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις τους.

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom