Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Δείτε live πως κινείται ο κυκλώνας «Ζορμπάς» (βίντεο) - Η πρόγνωση του καιρού


"Ξενοφών" ή "Ζορμπάς", ο μεσογειακός κυκλώνας έρχεται με... άγριες διαθέσεις - Θα κινηθεί από το Ιόνιο και προς τα ανατολικά - Θυελλώδεις άνεμοι και κρύο τα χαρακτηριστικά του - Οι άνεμοι μπορεί να φτάσουν και τα 100 χλμ την ώρα - Παρακολουθήστε σε πραγματικό χρόνο την πορεία του

Από τη μια η κακοκαιρία που ονομάστηκε «Ξενοφών» και από την άλλη ο μεσογειακός κυκλώνας που πήρε το όνομα… «Ζορμπάς». Η Ελλάδα είναι σε κλοιό και στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε σε πραγματικό χρόνο πως κινείται ο κυκλώνας που πλησιάζει τη χώρα μας και φέρνει θυελλώδεις ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο «Ζορμπάς» αναμένεται να δημιουργηθεί, σύμφωνα με την ΕΜΥ, στο Νότιο Ιόνιο. Αναμένεται να ακολουθήσει πορεία προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας (το πρωί του Σαββάτου) αρχικά την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στη συνέχεια θα «χτυπήσει» στην Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και το πρωί της Κυριακής θα… φτάσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ίσως τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα και ήδη η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Τους πήρε και τους… σήκωσε στη Ραφήνα

Το newsit.gr και ο Κώστας Στάμου βρέθηκαν στη Ραφήνα και κατέγραψαν τον δυνατό αέρα να σαρώνει τα… πάντα! Μπορεί το απαγορευτικό απόπλου να έχει αρθεί και τα δρομολόγια να γίνονται κανονικά από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου αλλά εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων δεν αποκλείεται η κατάσταση να αλλάξει.
Δείτε την εικόνα από τη Ραφήνα

Κυκλώνας… μικρογραφία

Μινιατούρα των κυκλώνων που βλέπουμε συνήθως να «χτυπούν» στις ΗΠΑ χαρακτήρισε τον «Ζορμπά» ο Μιχάλης Πετράκης, ομότιμος ερευνητής και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (28.09.2018) στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον ΑΝΤ1.
«Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνει στο Ιόνιο και δεν θα «επισκεφτεί» περιοχές στις οποίες μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα«, τόνισε ο κ. Πετράκης. Σημείωσε ότι οι κυκλώνες αυτοί του είδους «ταξιδεύουν» από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα εκτιμούν ότι θα κινηθεί προς την Κρήτη και μετά θα «ανέβει» το Αιγαίο.
Ωστόσο, συμπλήρωσε, ότι είναι δύσκολο να διατυπωθεί με ακρίβεια η πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας. «Ο Ζορμπάς αυτή τη στιγμή είναι μια μινιατούρα από αυτού τους κυκλώνες που βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων των αμερικανικών καναλιών. Υπάρχει η καλή θεωρία, η οποία λέει ότι λόγω του περιορισμένου όγκου της Μεσογείου και της θερμοκρασίας των νερών, δεν μεγαλώνουν οι κυκλώνες που δημιουργούνται στη Μεσόγειο και την περιοχή του Ιονίου«, σημείωσε.
Κυκλώνες σαν τον «Ζορμπά» έχουν ριπές ανέμων που φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Συνήθως, όμως, δεν δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στις περιοχές της Μεσογείου εξαιτίας του πως φτιάχνονται τα σπίτια.
Δείτε τι δήλωσε ο Μιχάλης Πετράκης

Η πρόγνωση του καιρού σήμερα

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και στα παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές η όμβροι και από το βράδυ μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρές.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο νότιο Ιόνιο 9 και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα νότια 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στην Κρήτη και βαθμιαία στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τη νύχτα στα παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: βόρειων διευθύνσεων 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Σάββατο 29-09-2018

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και Την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων στα βορειοδυτικά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα νότια από νότιες Διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ που Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Πηγή χάρτη: www.windy.com
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom