Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

«Χορεύει» Πελοπόννησο και Αττική ο Ζορμπάς - Έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Έρχονται ισχυρές καταιγίδες (χάρτες & βίντεο)


Σε ισχύ το νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ - Πότε φτιάχνει ο καιρός - Ο κυκλώνας «Ζορμπάς» προκαλεί χάος στη νότια Πελοπόννησο - Ξεπέρασε τα 110 mm το ύψος της βροχής στην Αργολίδα - Κλειστοί δρόμοι στην Αττική – Έντονο το πέρασμά του από το Λεκανοπέδιο

Θυελλώδεις άνεμοι, βροχή, απαγορευτικό απόπλου, περιοχές χωρίς ρεύμα. Ο κυκλώνας «Ζορμπάς» ξεκίνησε το πέρασμά του από τη Νότια Πελοπόννησο και τις επόμενες ώρες θα φτάσει στην Αττική. Η εκτίμηση είναι πως στο Λεκανοπέδιο θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, αφού τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα. Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από το βράδυ της Κυριακής.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε, το μεσημέρι του Σαββάτου (29.09.2018) νέο, επικαιροποιημένο, έκτακτο δελτίο και προειδοποιεί για τα προβλήματα που θα προκαλέσει τις επόμενες ώρες ο «Ζορμπάς» σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Αττική.
Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας εντυπωσιακές εικόνες από το πέρασμα του κυκλώνα στείλτε τις στο info@newsit.gr
Ήδη, από το πρωί του Σαββάτου, οι καταιγίδες που πλήττουν τη νότια Ελλάδα δυσκολεύουν τις μετακινήσεις καθώς σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα. Στις Σπέτσες και το Κρανίδι Αργολίδας το ύψος βροχής ξεπερνά τα 110 και 100 mm αντίστοιχα (μέχρι τις 14:00) και οι καταιγίδες μετακινούνται σταδιακά προς τη Στερεά Ελλάδα σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που κατέγραψε το meteo μέχρι τις 15:30
Δείτε live την πορεία του κυκλώνα 
Η προβλεπόμενη θέση του Μεσογειακού Κυκλώνα στην περιοχή της Αργολίδας στις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου – Πηγή: meteo.gr
Προγνωστικοί χάρτες βροχόπτωσης για το Σάββατο 29/09. Οι αποχρώσεις του μπλε και μωβ δείχνουν τη βροχόπτωση σε χιλιοστά – Πηγή: meteo.gr

Απαγορευτικό απόπλου – Προβλήματα στην Αττική

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο λόγω ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο, που φθάνουν κατά τα τόπους τα 10 μποφόρ. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό.
Κανονικά εκτελείται η γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.
Δείτε εικόνες που κατέγραψε το newsit.gr στο λιμάνι της Ραφήνας

Προβλήματα υπάρχουν και στους δρόμους της Αττικής. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την αστυνομία, δρόμοι έχουν κλείσει, ενώ σε άλλους η κυκλοφορία γίνεται μετ’ εμποδίων, προκαλώντας μεγάλη κίνηση. Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αθηνών – Κορίνθου και στην εθνική Ελευσίνας- Θηβών.
Σε Μεθώνη, Γερολιμένα, Πύλο
    
Στο Αίγιο
Στην Καλαμάτα

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία έχουν ως ακολούθως:
1. Σήμερα Σάββατο (29-09-2018)
Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.
Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30-09-2018) στη Χαλκιδική.
Β. Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.
2. Την Κυριακή (30-09-2018)
Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην
ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.
Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.
3. Τη Δευτέρα (01-10-2018)
Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.
Β. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Κυριακή

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.
Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.
Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και πιθανώς πρόσκαιρα στη Θράκη.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για παροδικές βροχές και στο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους έντονα, βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση κυρίως στα νότια.
Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ κυρίως στα νότια.
Θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός της εβδομάδας

Δευτέρα 01-10-2018
Καιρός: στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές που βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση από τα δυτικά.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και το πρωί στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Τρίτη 02-10-2018
Καιρός: λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.
Τετάρτη 03-10-2018
Καιρός: στα δυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος και μόνο στα κεντρικά και βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Πέμπτη 04-10-2018 και Παρασκευή 05-10-2018
Καιρός: λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο στα δυτικά την Πέμπτη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ – ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom