Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Ανείπωτη τραγωδία στην Ινδονησία: Πάνω από 380 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι (φωτο & βίντεο)


Την εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων ανακοίνωσε προ ολιγου η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας - «Σπαρμένη» με πτώματα η ακτή του Παλού στο νησί Σουλαουέζι - Ξεπερνούν τους 540 οι τραυματίες.

Σε 384 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι, το οποίο έπληξε την πόλη Παλού στη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα η ινδονησιακή υπηρεσία διαχείρισης των καταστροφών, καθώς πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους παρασυρόμενοι από τα τεράστια κύματα την ώρα που έπαιζαν στην παραλία.

Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 48 επιβεβαιωμένους θανάτους και εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους.

Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν στην Παλού, πόλη με περίπου 350.000 κατοίκους στην δυτική ακτή της νήσου Σουλαουέζι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής υπηρεσίας διαχείρισης των καταστροφών Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Τζακάρτα.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για "προσωπικό, εθελοντές και ειδικό εξοπλισμό".

Σήμερα το πρωί ισχυροί μετασεισμοί συνέχιζαν να συγκλονίζουν την παραλιακή αυτή πόλη, μετά τα τεράστια κύματα ύψους έως και έξι μέτρων που σάρωσαν χθες τον τουριστικό αυτόν προορισμό έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 7,5 βαθμών στη στεριά.


"Όταν υπήρξε χθες η απειλή για τσουνάμι, οι άνθρωποι συνέχιζαν τις δραστηριότητές τους στην παραλία και δεν έτρεξαν αμέσως και στη συνέχεια έγιναν θύματα", σημείωσε επίσης ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας BNPB.

"Πολλά πτώματα βρέθηκαν κατά μήκος της ακτής εξαιτίας του τσουνάμι", δήλωσε εξάλλου ο ίδιος, ο οποίος επισήμανε ότι όταν ήρθαν τα τεράστια κύματα εκατοντάδες άνθρωποι μετείχαν στις προετοιμασίες ενός φεστιβάλ που διοργανωνόταν στην παραλία της πόλης και προγραμματιζόταν να αρχίσει χθες το βράδυ για τον εορτασμό επετείου της Παλού.

Ορισμένοι, οι οποίοι σκαρφάλωσαν σε δέντρα ύψους περίπου έξι μέτρων για να γλιτώσουν από το τσουνάμι, κατάφεραν να επιζήσουν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης των καταστροφών σημείωσε εξάλλου ότι "εκτεταμένες" ζημιές έχουν προκληθεί στην πόλη, καθώς χιλιάδες σπίτια, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία έχουν γκρεμιστεί, μια γέφυρα έχει παρασυρθεί από τα νερά και ο κύριος αυτοκινητόδρομος της Παλού έχει αποκλειστεί λόγω κατολίσθησης.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει σορούς ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στα ερείπια των κτιρίων, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με καταμέτρηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 540.

Δεκάδες από αυτούς νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες σκηνές που έχουν στηθεί στην ύπαιθρο, σύμφωνα με εικόνες που προβλήθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ινδονησίας BMKG εξέδωσε χθες προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό, αλλά την ήρε 34 λεπτά αργότερα. Η υπηρεσία αυτή επικρίνεται τώρα δριμύτατα ότι δεν παρείχε σωστή πληροφόρηση για το τσουνάμι που έπληξε την Παλού, αν και οι ινδονήσιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα κύματα έπληξαν τις ακτές της πόλης αυτής προτού αρθεί η προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο σεισμός αυτός και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν επίσης μεγάλη διακοπή ρεύματος, εξαιτίας της οποίας διακόπηκαν και οι επικοινωνίες στην Παλού και σήμερα οι αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες στη διάθεσή της για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη Ντονγκάλα, η οποία βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Στην Ντονγκάλα και την Παλού ζουν συνολικά περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι.

Ο υπουργός Ασφάλειας της Ινδονησίας Βιράντο δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVOne ότι ο στρατός άρχισε να στέλνει αεροπλάνα από την πρωτεύουσα Τζακάρτα με ανθρωπιστική βοήθεια.
https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom