Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Επιστροφές φόρων 1,8 δισ. χρωστάει το Δημόσιο


Φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ δεν έχει επιστρέψει στους φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις το ελληνικό Δημόσιο, επιδεινώνοντας τα προβλήματα ρευστότητας τόσο στην αγορά όσο και στα νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, αντί να συμψηφίζονται τα ποσά που χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο με τις οφειλές των φορολογουμένων που έχουν δημιουργηθεί, για παράδειγμα με τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καλεί τους φορολογούμενους να πληρώσουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους και κάποια στιγμή στο μέλλον θα τους πιστώσει το ποσό που τους οφείλει στον λογαριασμό τους.

Μάλιστα, εάν η επιχείρηση ή ο φορολογούμενος καθυστερήσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, το χρέος καθίσταται ληξιπρόθεσμο και επιβάλλονται υψηλά επιτόκια αλλά και πρόστιμα, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Αντίθετα, το ελληνικό Δημόσιο καθυστερεί να επιστρέψει τα οφειλόμενα χωρίς να έχει καμία επίπτωση. Η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε μετά την πάροδο 90 ημερών το ποσό να επιστρέφεται εντόκως στον δικαιούχο (με βάση τη νομοθεσία) αλλά κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν μεγάλα λογιστικά γραφεία, δεν έχει συμβεί ποτέ.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση καταφέρνει να διατηρεί στα 3,1 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή, εάν η κυβέρνηση πλήρωνε το σύνολο των οφειλών της (2 δισ. είναι οι οφειλές της γενικής κυβέρνησης, 1,8 δισ. οι οφειλές φόρων) δεν θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά έλλειμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Δ. Καμμένου προς τον υπουργό Οικονομικών, το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει:
• 474,03 εκατ. για επιστροφές ΦΠΑ.
• 228,51 εκατ. σε νοικοκυριά που αφορούν επιστροφή φόρου εισοδήματος. Οπως προαναφέρθηκε, σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται συμψηφισμοί επιστροφών και οφειλών. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μεταβούν στις εφορίες τους να ζητήσουν να γίνει συμψηφισμός ή διαφορετικά να απαιτήσουν την επιστροφή φόρου. Ηδη στις εφορίες σχηματίζονται ουρές από τους φορολογούμενους που ζητούν τον συμψηφισμό των οφειλών τους. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός εάν ο ΕΝΦΙΑ αφορά τη σύζυγο και η επιστροφή φόρου τον σύζυγο ή εάν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει ο ίδιος ο φορολογούμενος να ζητήσει τον συμψηφισμό. Προβλήματα, που προσπαθεί να επιλύσει η ΑΑΔΕ τα τελευταία χρόνια.
• 875,65 εκατ. στις επιχειρήσεις που αφορούν επιστροφή φόρου εισοδήματος και
• λοιπούς φόρους 249 εκατ.
Χιλιάδες επιχειρήσεις περιμένουν ακόμα και πάνω από 4 χρόνια να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα εξής:
• 4.407 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερο από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ.
• Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.663 ημέρες.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες ταχύτερης επιστροφής του ΦΠΑ με στόχο να μπει ένα οριστικό τέλος κυρίως στις παλαιές αιτήσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Με διάταξη που συμπεριλήφθηκε σε σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών προβλέπεται η άμεση επιστροφή του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα χωρίς έλεγχο για ποσά που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.
Χρέη έως 10.000 € έχει το 93% των οφειλετών
Το 93,3% των οφειλετών του Δημοσίου χρωστάει ποσά που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ ο καθένας, ενώ αντίθετα το 1% των οφειλετών χρωστάει συνολικά 91,2 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ και δημοσιοποιήθηκαν στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση που έγινε στον υπουργό Οικονομικών.
Συνολικά, οι 3,8 εκατομμύρια οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου χρωστούν 101,5 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων δημιουργήθηκαν τα χρόνια των μνημονίων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία:
• 3,6 εκατομμύρια Ελληνες χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ και συνολικά 3,7 δισ. ευρώ.
• 240.000 Ελληνες οφείλουν από 10.000 - 100.000 ευρώ και συνολικά 6,6 δισ. ευρώ.
• Οι μεγαλοοφειλέτες μπορεί να είναι μόλις 41.232, ωστόσο χρωστούν πάνω από 91 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.
Από την ανάλυση προκύπτει, επίσης, ότι από τα 101,5 δισ. ευρώ:
• Τα 33 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τα οποία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα διαχρονικά. Ενας από τους λόγους της χαμηλής εισπραξιμότητας είναι και τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονταν στο παρελθόν, και τα οποία οδήγησαν αρκετές επιχειρήσεις σε «λουκέτο».
• Τα 22,2 δισ. ευρώ προέρχονται από τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
• Τα 21 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές του φόρου εισοδήματος και περιουσίας.
• Τα 10,9 δισ. ευρώ αφορούν καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Τα ποσά αυτά θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν. Και αυτό, διότι οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου έχουν οδηγηθεί ως επί το πλείστον στην πτώχευση και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία. Το Δημόσιο έχει αποπληρώσει, ως ώφειλε, τα δάνειά τους στις τράπεζες και οι επιχειρήσεις αυτές εμφανίζονται στη λίστα με τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.
• Τα υπόλοιπα 14,5 δισ. από διάφορα άλλα πρόστιμα και μη φορολογικά έσοδα.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom