Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Πού θα χτυπήσει ο μεσογειακός κυκλώνας (χάρτες & βίντεο)


Από το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΜΥ έκρινε ότι θα πρέπει να εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων καθώς στα ανοιχτά του Ιονίου άρχισε να δημιουργείται ένα βαρομετρικό χαμηλό κοντά στις ακτές της Βόρειας Αφρικής και το οποίο θα μας επηρεάσει τις επόμενες ημέρες.

Το βαρομετρικό χαμηλό καθώς στροβιλίζεται ανοιχτά του Ιονίου θα διατηρήσει ενισχυμένους τους ανέμους στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) με μέγιστη ένταση τα 9 με 10 μποφόρ. Αντίθετα οι άνεμοι θα παρουσιάσουν προοδευτική εξασθένηση στο Αιγαίο από αργά το απόγευμα.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά στοιχεία ανά 3ωρο που αφορούν το πεδίο των ανέμων μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου.


Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του αριθμητικού μοντέλου του ECMWF. Στο κάτω μέρος δεξιά υπάρχει λεζάντα με την αντιστοίχιση του ανέμου σε μποφόρ.

Ο στροβιλισμός των ανέμων είναι εμφανής και γίνεται εύκολα αντιληπτό το κέντρο του χαμηλού, όπου οι εντάσεις του ανέμου μέχρι το βράδυ του Σαββάτου φτάνουν οριακά τα 9 με 10 μποφόρ.

Από πλευράς βροχοπτώσεων θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι τα έντονα φαινόμενα την Παρασκευή θα επηρεάσουν το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και βαθμιαία θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και την Εύβοια.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την εξέλιξη του καιρού μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν στο Νότιο Ιόνιο την Πελοπόννησο τη Στερεά την Εύβοια και την Ανατολική και Νότια νησιωτική χώρα.


Από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά δεδομένα του υετού με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ανά 3ωρο όπως αυτά παράγονται από το προγνωστικό μοντέλο Cosmo που χρησιμοποιεί η ΕΜΥ επιχειρησιακά.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων.

Θεόδωρος Ν . Κολυδάς
Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων



Πολύ μεγάλη είναι η πιθανότητα σχηματισμού του μεσογειακού κυκλώνα αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Νότιο Ιόνιο, με βάση τα σημερινά στοιχεία.
Η κίνηση του κυκλώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.
Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.


Την ίδια ώρα η ΕΜΥ εξέδωσε δελτίο επιδείνωσης του καιρού προειδοποιώντας για ισχυρός ανέμους, βροχές και καταιγίδες. 
Το Έκτακτο Δελτίο Καιρού 
Για σήμερα Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7με 9 μποφόρ πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα Ανατολικά, τα Ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μπορόφ) τοπικά στο Αιγαίο και το Νότιο Ιόνιο σταδιακά. 
Μέχρι το βράδυ, θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νόμο, αλλά στα νότια πελάγη (Νότιο Ιόνιο, Θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η ένταση τους (9-10 μποφόρ). 
Από τις απογευματινές ώρες οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη όπου την νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. 
Για αύριο Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Βαθμαία, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην Ανατολική Στερέα (Συμπεριλαμβανομένος της Αττικής) και την Εύβοια. 
Οι Άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνυνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom