Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018

Σε ετοιμότητα ο στρατός της Σερβίας για το Κόσοβο


Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί την πρώτη σφοδρή αντίδραση για την κατάληψη από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κόσοβου της λίμνης Γκάζιβοντε η οποία μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Σέρβων.

Σήμερα το πρωί εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης – ROSU της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου κατέλαβαν το υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε.

Η λίμνη αυτή αποτελεί “μήλον της έριδος” μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Βρίσκεται στα σύνορα Σερβίας – Κόσοβο και τον έλεγχο της είχε η Σερβία. Εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο φράγμα στην περιοχή που τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό το μισό Κόσοβο και την Νότια Σερβία.

Πρόκειται για στρατηγική θέση, κρίσιμης σημασίας για την σερβική ζώνη. Το φράγμα του Gazivode, έχει επισκευαστεί από την Σερβία και λειτουργεί ως υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, με την λίμνη του να χωρίζει την Σερβική από την Αλβανική κοινότητα.

Παράλληλα για το Κόσοβο η λίμνη αυτή έχει στρατηγική σημασία διότι από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού ενώ το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό “Obilic” κοντά στην Πρίστινα.

Ο έλεγχος του έχει αναχθεί σε κρίσιμο ζήτημα τόσο για το Σερβικό κράτος, όσο και το Κοσσυφοπέδιο και πρόσφατα γύρω από την περιοχή υπήρξε ένταση αλλά και μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έθεσε επίσης σε κατάσταση ετοιμότητα τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Μάρκο Τζούριτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Σερβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο.

Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεδριάζει με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για να εξεταστούν τρόποι αντίδρασης στις προσπάθειες της Πρίστινας να αποκτήσει τον έλεγχο στο βόρειο Κόσοβο.

Υπενθυμίζουμε πως το Κοσσυφοπέδιο, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Όμως πρωτίστως η Σερβία και δευτερευόντως η Ρωσία αρνούνται να το αναγνωρίσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: