Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Αιτ/νία: Με ένα επί πλέον μήνα καθυστέρηση έρχεται το κτηματολόγιο

Χρηστικές επισημάνσεις από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτ/νίας Λίνο Μπλέτσα

Η Αιτωλοακαρνανία ύστερα από πάρα πολλά χρόνια μπαίνει στο «κάδρο» του κτηματολογίου! Το κτηματολόγιο ξεκίνησε δεκαετίες πριν στην Ελλάδα και τώρα σιγά – σιγά φαίνεται πως μπαίνει σε διαδικασία πλήρους ολοκλήρωσης.

Μέχρι πρότινος, μόνο το Μεσολόγγι διέθετε, καθώς όταν ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα εντάσσονταν στο κτηματολόγιο μόνο οι πρωτεύουσες των νομών.

Πλέον όλος ο νομός και κυρίως το μεγάλο αστικό κέντρο, το Αγρίνιο, αποκτούν κτηματολόγιο, ενώ η διαδικασία θα επαναληφθεί και για το Μεσολόγγι με βάση τα σύγχρονα δεδομένα ένταξης στην ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα αφορά την Αιτωλοακαρνανία.

Η διαδικασία ένταξης στο κτηματολόγιο θα διαρκέσει τρεις μήνες και θα αφορά όλους τους πολίτες που έχουν στην ιδιοκτησία τους κάποιο ακίνητο. Το θέμα σχετίζεται άμεσα και με τους μηχανικούς, οι οποίοι θα επωμιστούν τον όγκο δουλειάς για την ένταξη των ιδιοκτησιών των πολιτών, καθώς οι αιτήσεις – δηλώσεις και τα απαραίτητα τοπογραφικά διαγράμματα που χρειάζονται θα πρέπει να τα χειριστούν με συγκεκριμένο τρόπο!

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, όμως δεν είναι ακόμη έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα δεχθεί τις δηλώσεις, οπότε η έναρξη του κτηματολογίου στην Αιτωλοακαρνανία αναβάλλεται για περίπου ένα μήνα.

«Εκτιμώ πως η έναρξη του κτηματολογίου θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει εκτενής ενημέρωση -επικοινωνιακή καμπάνια- προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, ποια θα είναι η διαδικασία, που θα πρέπει να απευθυνθούν, πως θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και τι δικαιολογητικά θα πρέπει να διαθέτουν. Θα γίνει λεπτομερής ενημέρωση σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις του νομού» ανέφερε στη «Σ» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας.

Το γραφείο του κτηματολογίου που θα αφορά όλο τον υπόλοιπο νομό Αιτωλοακαρνανίας, πλην του Δήμου Αγρινίου, ήδη είναι έτοιμο και στελεχωμένο στον πρώην Δημαρχείο Στράτου, ενώ το γραφείο κτηματολογίου που θα αφορά το Αγρίνιο δεν έχει ακόμη βρεθεί.

Στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν γραφεία κτηματολογίου και στην Αθήνα για τους ετεροδημότες Αιτωλοακαρνάνες. Οι μηχανικοί και οι αρμόδιοι υπάλληλοι είναι ήδη έτοιμοι και αναμένουν την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

«Ως ΤΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και τις εταιρείες που ανέλαβαν την κτηματογράφηση, θα διοργανώσουμε ημερίδες σε όλες τις πόλεις του νομού προκειμένου να ενημερωθούν καταρχήν οι μηχανικοί, αλλά και οι πολίτες προκειμένου να λυθούν οι απορίες τους» τόνισε ο κ. Μπλέτσας, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «οι πολίτες είναι καλό ήδη να συγκεντρώνουν τα βασικά δικαιολογητικά, τα οποία είναι το συμβόλαιο της ιδιοκτησίας του ακινήτου τους, το τοπογραφικό, το Ε9, τα προσωπικά τους στοιχεία, ταυτότητα, ΑΦΜ, κλπ.

Καλό θα ήταν για τα αγροτεμάχια που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, αν δεν υπάρχουν διασαφηνισμένα τα όρια της ιδιοκτησίας τους να κάνουν τοπογραφικό ή έστω να φροντίσουν να γνωρίζουν τα όρια της ιδιοκτησίας τους ώστε να μπορούν να προσδιορίσουν το οικόπεδο πάνω σε δορυφορικό χάρτη, για να το δηλώσουν.

Το τοπογραφικό και οι συντεταγμένες είναι ο πιο ασφαλής τρόπος έτσι ώστε να έχουν γνώση και οι δηλώσεις τους να είναι πλήρεις με τα ακριβή τετραγωνικά που θα είναι πιστοποιημένα, καθώς στη συνέχεια εάν υπάρχουν διαφορές στα τ.μ. αναγκαστικά θα οδηγηθούν στην διαδικασία των ενστάσεων, η οποία είναι χρονοβόρα, επίπονη και κυρίως κοστοβόρα. Θα στοιχήσει περισσότερο η ένσταση παρά η έκδοση ενός τοπογραφικού».

Να σημειωθεί ότι το χρονικό περιθώριο που θα έχουν οι πολίτες για να δηλώσουν στο κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους, είναι τρεις μήνες.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom