Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Εν όψει εκλογών ανοίγει «παράθυρο» αναστολής των περικοπών στις συντάξεις χηρείας

Είναι απορίας άξιον πως όλα αυτά που μηχανεύονται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης δεν τα σκέφτηκαν πριν ψηφίσουν την εξαθλίωση των συνταξιούχων

της Αγγελικής Μαρίνου

Σενάρια αναστολής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων χηρείας για όσους χήρους/ες δεν πληρούν το ηλικιακό όριο των 55 ετών, επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, στο τραπέζι βρίσκεται υπό επεξεργασία λύση για αναβολή του δυσμενούς μέτρου – που κανονικά πρέπει να μπει σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2019 – σε συνδυασμό με την ανεργία που υπάρχει στη χώρα.

Το μέτρο αφορά χιλιάδες δικαιούχους που ήταν 52-55 ετών την στιγμή του θανάτου και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές.

Για όλους αυτούς, με βάση την ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου που τέθηκε πρώτη φορά σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαίου 2016 και μετά, η επίμαχη τριετία που δικαιούνται την σύνταξη χηρείας συμπληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019. Μετά η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται όταν γίνουν 67 ετών.

Υπενθυμίζεται πως το ηλικιακό όριο των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου για τους επιζώντες συζύγους, αφορούσε την δια βίου σύνταξη.

Όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά είχαν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών, ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται να λαμβάνουν την σύνταξη χωρίς διακοπή, για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για μια 3ετία τουλάχιστον.

Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν 52-55 ετών και δεν είχαν ανήλικα παιδιά ή παιδιά – σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιώθηκαν την σύνταξη χηρείας για μια 3ετία. Μετά την 3ετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67.

Το επικρατέστερο σενάριο

Η λύση που βρίσκεται υπό επεξεργασία κάνει λόγο για αναστολή -υπό προϋποθέσεις- του μέτρου της περικοπής της σύνταξης λόγω ηλικιακού ορίου, έως ότου το ποσοστό της ανεργίας διαμορφωθεί κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

«Μπορούμε να δούμε από την έναρξη του νέου έτους τη μετάθεση της χρονικής έναρξης κάποιων διατάξεων που αφορούν στην περικοπή της σύνταξης χηρείας για ηλικίες 52 – 55 ετών. Να αναβληθεί το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την ανεργία που υπάρχει στη χώρα. Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο.Θα το κάνουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Πετρόπουλος, έως και τον Αύγουστο του 2018 απονεμήθηκαν 67.000 συντάξεις χηρείας με το νέο σύστημα, ενώ εκκρεμούν άλλες 21.000 αιτήσεις.
http://www.insider.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom