Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Περιβαλλοντική "βόμβα" στο όρος Αιγάλεω: 10 εκατ. τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων στην καρδιά της Αττικής (ηχητικό)


Την ύπαρξη μιας περιβαλλοντικής "βόμβας" στην Αττική αποκάλυψε ο Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας Πειραιά κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για χώρο αυθαίρετης διάθεσης 10 εκατ. τόνων ραδιενεργών αποβλήτων στο όρος Αιγάλεω, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

“Σε κατοικημένη περιοχή, στο λεκανοπέδιο υπάρχει μία χωματερή με 10 εκατ. τόνους αποβλήτων που έχουν αυξημένη ραδιενέργεια, ραδιενεργά απόβλητα. Αυτό το πράγμα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Είναι αποτέλεσμα της αυθαιρεσίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ξεκίνησε από το εργοστάσιο λιπασμάτων Δραπετσώνας, όπου για την παραγωγή φωσφορικού οξέος που χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη για τα λιπάσματα στη γεωργία, έκαναν εισαγωγές από μία περιοχή της Αφρικής που είχε ήδη αυξημένη ραδιενέργεια...

Το εργοστάσιο έπειτα από διαμαρτυρίες άρχισε να μεταφέρει τα στερεά αυτά απόβλητα στους πρόποδες του όρου Αιγάλεω με την ανοχή της Αστυνομίας, του Δασαρχείου και όλων των κρατικών υπηρεσιών” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γουρδομιχάλης και πρόσθεσε:

“Κάθε χρόνο έριχνε 500.000 τόνους. Τα φορτηγά του, μετέφεραν τα απόβλητα μέσα από κατοικημένες περιοχές και τα απέθεταν εκεί. Σε διάστημα 20 ετών έχουμε 10 εκατ. τόνους ραδιενεργών αποβλήτων.

Αυτά τα απόβλητα είτε με τη μορφή σκόνης αναδύονταν στον αέρα σε όλο το λεκανοπέδιο και εισπνέονταν από τους πολίτες, είτε επειδή ήταν διαλυτά από το νερό της βροχής περνούσαν στον υδροφόρο ορίζοντα και τον δηλητηρίαζαν. Δηλαδή, μία βόμβα, μία πληγή στο σώμα της Αθήνας με τα εκατομμύρια κατοίκους η οποία λειτουργούσε χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς”.

“Το 2005 ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Αθήνας Πειραιά αποφασίζει να αποκαταστήσει αυτόν τον επικίνδυνο ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων). Ξεκινήσαμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια σταδιακά με εγκεκριμένες μελέτες και με χρηματοδότηση είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είτε από άλλα κρατικά προγράμματα...

Φτάνουμε στη διαδικασία όπου έχουμε βάλει το ‘κακό’ μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και πρέπει να βάλουμε το καπάκι. Επί τέσσερα χρόνια αλληλογραφούμε με την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και ζητάμε να μας εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους... Με αόριστες δικαιολογίες πέρασαν τέσσερα χρόνια και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί” ανέφερε ο Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας Πειραιά και σημείωσε:

“Το θέμα είναι η δημόσια υγεία και ασφάλεια. Εάν αυτό το σύστημα που έχουμε κάνει δεν κλείσει να σταθεροποιηθεί και καταρρεύσει, αυτό που έγινε στη Μάνδρα θα είναι μία απλή παιδική χαρά... Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε μία προκλητική αδιαφορία. Για να κλείσει αυτό το πράγμα, επειδή δεν μπορούν να μεταφερθούν αυτοί οι εκατομμύρια τόνοι στο εξωτερικό χρειαζόμαστε χώμα για να καλύψουμε τις μεμβράνες...

Πληρώνει το Δημόσιο να φύγουν τα χώματα από το μετρό του Πειραιά 50χλμ μακριά και όταν δεήσουν να μας δώσουν την άδεια να προχωρήσουμε, θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς χώματα να ολοκληρώσουμε το έργο, εμείς δηλαδή το ελληνικό δημόσιο. Κάθε φάση κοστίζει ένα εκατ. ευρώ.”

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom