Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Συνεχίζει να σαρώνει ο «Ξενοφών» - Τι προβλέπεται για σήμερα - Τροπικά φαινόμενα την Παρασκευή στο Νότιο Ιόνιο


Συνεχίζεται η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φθινοπώρου «Ξενοφών» πλήττοντας σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Σήμερα Πέμπτη οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν όμως αναμένεται να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελ/νησο) και νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες - Κρήτη).

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά στα ανατολικά έως 9 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα εξασθενήσουν κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 19 βαθμούς. 
Ειδικότερα, νεφώσεις αναμένονται αρχικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, το Νότιο Ιόνιο, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, που σταδιακά έως το τέλος του εικοσιτετραώρου θα επεκταθούν σε ολόκληρή τη χώρα.
Βροχές θα σημειωθούν έως τις μεσημεριανές ώρες κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, την Κρήτη, και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Από το απόγευμα, οι βροχές θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, την υπόλοιπη Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, και το Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο.
Παράλληλα θα ενισχυθούν και θα συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες στην Ανατολική Πελοπόννησο και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, και προς το βράδυ στη Δυτική Κρήτη. Λίγες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας με υψόμετρο άνω των 1800 μέτρων.
Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 5 έως 23 βαθμούς, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία όπου θα κυμανθεί από 2 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από 10 έως 22, στα νησιά του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου από 16 έως 24, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 17 έως 28, και στην Κρήτη από 19 έως 26.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι.
Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, και από αργά το απόγευμα από ανατολικές και νοτιοανατολικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα φτάνουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια, όμως από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς.
Τροπικά φαινόμενα την Παρασκευή στο Νότιο Ιόνιο
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή (28/09), το οποίο είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού». 
Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου 1 ή 2 φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.
Η προγνωσιμότητα του Medicane είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom