Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα μετατράπηκε σε «ασφαλές καταφύγιο» για τούρκους εγκληματίες


Διμερή διάλογο χωρίς όρους ζητά από την Αθήνα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε γραπτή συνέντευξή του σήμερα στα «ΝΕΑ» τονίζει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν βρίσκονται στο
καλύτερο δυνατό σημείο τους, επιμένει ότι «η Ελλάδα μετατράπηκε σε «ασφαλές καταφύγιο» για τούρκους εγκληματίες, όπως οι οκτώ φυγάδες στρατιωτικοί», ενώ αφού δηλώνει βαθιά απογοητευμένος από τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης σχετικά με τους Οκτώ σημειώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι φυγάδες πραξικοπηματίες θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων στα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, προειδοποιεί ευθέως την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «εάν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος».

«Συστάσεις» κάνει μάλιστα και στις εταιρείες που συμμετέχουν στις έρευνες. Υφος προειδοποιητικό χρησιμοποιεί επίσης όταν λέει ότι «κανένα ξένο κράτος, εταιρεία ή όχημα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μη εγκεκριμένη ερευνητική ή επιστημονική δράση στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται πάνω της» και ανακοινώνει τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, καταλήγει στέλνοντας ένα μήνυμα στις ΗΠΑ: «Η γλώσσα των απειλών δεν είναι αποδεκτή μεταξύ των συμμάχων».

Περισσότεροι από 2.500 Τούρκοι πολίτες έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα μετά τις 15 Ιουλίου 2016 – Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας

«Στην Τουρκία σεβόμαστε όλες τις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς χαιρετίζουμε την πρόσφατη απελευθέρωση των στρατιωτικών. Όμως, ακριβώς επειδή η τουρκική Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα, αυτή η απόφαση σχετικά με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς δεν πρέπει να ερμηνευτεί μέσω κάποιας πολιτικής οπτικής. Με άλλα λόγια, οι δικαστικές αρχές δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όταν εξετάζουν μια υπόθεση. Αυτή η υπόθεση ήταν και παραμένει ξεκάθαρα δικαστικό θέμα. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι αναμένουμε παρόμοια αμερόληπτα στάση από την ελληνική Δικαιοσύνη όταν αφορά τις υποθέσεις Τούρκων πολιτών», λέει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η απελευθέρωση των προδοτών πραξικοπηματιών από μια χώρα η οποία υποστηρίζει ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας δεν συνάδει ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις καλές σχέσεις γειτονίας» – Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει βαθιά απογοητευμένος από την ελληνική Δικαιοσύνη» για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς και την κατηγορεί πως «αντίθετα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς Δικαίου, αφήνει τους δράστες ατιμώρητους και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων». Και προσθέτει πως «παραμένουμε αποφασισμένοι στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι φυγάδες πραξικοπηματίες θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λέει ότι «πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτή τη στιγμή οι σχέσεις των δυο χωρών δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους» και πως στα μακροχρόνια προβλήματα προστέθηκαν νέα. Επαναλαμβάνει την κατηγορία πως η ελληνική κυβέρνηση άλλα είχε υποσχεθεί και άλλα έκανε και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις προς τη μειονότητα!

Χαρακτηρίζει δε «αντιπαραγωγικές» τις «διαμαρτυρίες προς το κοινό και προς τους τρίτους για τα διμερή προβλήματα»!

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης που αρκετές φορές αρνήθηκε την έκδοση των πραξικοπηματιών» – Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η Κύπρος
Σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων στα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, προειδοποιεί ευθέως την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «εάν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος». Κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για «κοντόφθαλμη προσέγγιση» τόσο στο θέμα των υδρογονανθράκων όσο και στο Κυπριακό.

«Οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται λες και το νησί ανήκει μόνο σε εκείνους» επιμένει προκλητικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν διστάζει να κάνει και… «συστάσεις» και στις εταιρείες που συμμετέχουν στις έρευνες. Με ύφος προειδοποιητικό (αν όχι απειλητικό) λέει ότι «κανένα ξένο κράτος, εταιρεία ή όχημα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μη εγκεκριμένη ερευνητική ή επιστημονική δράση στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται πάνω της» και ανακοινώνει τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φυσικά, δεν λείπει και η αναφορά στις ΗΠΑ και το «παγωμένο» κλίμα στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα χνάρια του προέδρου του, στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ: «Η γλώσσα των απειλών δεν είναι αποδεκτή μεταξύ των συμμάχων», είπε…

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακου που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom