Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

187 χρόνια από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια,τη δολοφονία της Ελλάδος (βίντεο)

"...αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα ..."

27 Σεπτεμβρίου,ημέρα μνήμης της εν ψυχρώ δολοφονίας του αγαθού, του αγίου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, στα 1831, έξω από την Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο!

Η δολοφονία του οργανώθηκε μεθοδικά και ενθαρρύνθηκε από την Αγγλία, επειδή ο Κυβερνήτης δεν αποδεχόταν τα μικρά και στενά σύνορα που θέλαν να μας επιβάλουν οι Άγγλοι, για να κάνουν το χατήρι των Τούρκων...

Η δολοφονία του όμως τελικά, έφερε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού δεν επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τα θνησιγενή σύνορα που σχεδίαζε το Λονδίνο.

Έφερε όμως και μια μεγάλη συμφορά, τη Βαυαροκρατία, τη Γερμανοκρατία δηλαδή του Όθωνα, που προσπάθησε να αφελληνίσει και να προτεσταντοποιήσει την Ελλάδα, κλείνοντας και 300 Ορθόδοξα Μοναστήρια, ανάμεσά τους και την Ι. Μ. Αγίας Μαρίνης Άνδρου... Ως και τον Κολοκοτρώνη τότε θέλησαν με την ψευτοδίκη να καταδικάσουν σε θάνατο!

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, είχε μητέρα που καταγόταν από την Κύπρο, απ΄ όπου καταγόταν και ο Άγιος Σπυρίδωνας, του οποίου το άγιο και θαυματουργό λείψανο βρίσκεται στην Κέρκυρα, όπου γεννήθηκε ο Καποδίστριας...

Ο άγιος Κυβερνήτης, δεν καταδέχτηκε ποτέ να πληρωθεί από το κράτος για τις υπηρεσίες του και αντιθέτως, ξόδεψε ολόκληρη την περιουσία του, πληρώνοντας από την τσέπη του για τις ατέλειωτες οικονομικές ανάγκες της χώρας στα πρώτα της βήματα!

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, έδωσε την καρδιά του, το νου του, την φροντίδα του, τη στοργή του, την περιουσία του και τελικά και την ίδια τη ζωή του για την Ελλάδα!


"...αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα ..."

Ιωάννης Καποδίστριας πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ´ Εθνοσυνέλευση

«…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…»

«…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

27 Σεπτεμβρίου 1831 - Η δολοφονία της Ελλάδος


Kατά τον Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη-Γαβριήλ Εϋνάρδο η δολοφονία του Ι.Καποδίστρια ισοδυναμούσε με την δολοφονία της Ελλάδος.


Το αφιέρωμα είναι βασισμένο στο έργο του συγγραφέα Ιωάννη Κορνιλάκη με τίτλο: "Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής" και η μουσική από το συμφωνικό έργο-ποίημα "Οραματισμοί" σε σύνθεση και ενορχήστρωση του Γιώργου Βούκανου που συνοδεύει την Α' Έκδοση του συγγραφικού έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: