Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ «όμηροι» της κυβέρνησης - Άφαντοι οι οικογενειακοί γιατροί, ανύπαρκτες οι υπηρεσίες


Το οικοδόμημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μοιάζει έτοιμο να καταρρεύσει, με σημαντικό «χτύπημα» την κατάργηση των συμβάσεων χιλιάδων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών την 1η Αυγούστου 2018, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η κάλυψη του πληθυσμού από γιατρούς του συστήματος υγείας

Όμηροι των πειραματισμών της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι οι περίπου 10 εκατ. Ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να είναι ανύπαρκτες και τα όρια της συνταγογράφησης των γιατρών να αυξομειώνονται αιφνιδιαστικά.

Το περίφημο οικοδόμημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με τις 238 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τους 1.195 γιατρούς των ΤΟΜΥ και τους 2.800 συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που θα προστίθεντο στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των πρώην Πολυιατρείων του ΙΚΑ, κάθε άλλο παρά στέρεα και γερά θεμέλια έχει, ώστε να σηκώσει το βάρος των ασφαλισμένων. Παρά τις συνεχείς και εντατικές από το 2015 μελέτες για τη...στατικότητα, το οικοδόμημα της ΠΦΥ μοιάζει έτοιμο να καταρρεύσει, με σημαντικό «χτύπημα» την κατάργηση των συμβάσεων χιλιάδων ελευθεροεπαγγελματιών παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων την 1η Αυγούστου 2018, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η κάλυψη του πληθυσμού από γιατρούς του συστήματος υγείας.

Το αποτέλεσμα τουλάχιστον παράδοξο: το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να εγγραφούν στους οικογενειακούς γιατρούς μέσω ανακοινώσεων ή μηνυμάτων που εμφανίζονται στις ιατρικές συνταγές αλλά οικογενειακοί γιατροί δεν υπάρχουν και οι πολίτες επισκέπτονται αναγκαστικά ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας την επίσκεψή τους!

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί για τη μαύρη τρύπα των οικογενειακών γιατρών και της ΠΦΥ: από τις 238 ΤΟΜΥ που θα λειτουργούσαν στο πλαίσιο της ΠΦΥ έχουν ανοίξει περίπου 100. Από τους 1.195 γιατρούς που θα τις στελέχωναν έχουν προσληφθεί με μπλοκάκι μέσω ΕΣΠΑ – και μετά από δύο προκηρύξεις- 280 γιατροί και άλλοι 220 είναι σε διαδικασία διορισμού. Από τους 2.800 γιατρούς – γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους- που θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ, έχουν συμβληθεί μόλις 625. Από τους 10 εκατ. Ασφαλισμένους έχουν κάνει εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό – γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας rdv.ehealthnet.gr, στην οποία μπαίνουν με κωδικούς taxisnet και ΑΜΚΑ- μόλις 80.000 άτομα!

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), κυρία Άννα Μαστοράκου, είναι ακάλυπτοι σε επίπεδο ΠΦΥ εκατομμύρια Έλληνες που κατοικούν σε αστικές περιοχές. Όπως εξηγεί, «σε περιοχές με αγροτικό πληθυσμό υπάρχει υγειονομική κάλυψη, όπως και πριν, δηλαδή με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας. Αυτοί μετονομάστηκαν σε οικογενειακούς γιατρούς και εξυπηρετούν τους πολίτες όπως προηγουμένως. Στις αστικές περιοχές όμως ο πληθυσμός καλυπτόταν κυρίως από ιδιώτες συμβεβλημένους, που πλέον δεν υπάρχουν στο σύστημα. Από τους περίπου 1.950 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους του Οργανισμού, διακόπηκαν οι συμβάσεις των μισών. Αυτοί οι γιατροί «χάθηκαν» από την ΠΦΥ» λέει η κυρία Μαστοράκου. Αναφέρει ενδεικτικά ότι στην Πάτρα – όπου η ίδια δραστηριοποιείται ως γιατρός ενώ είναι και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου- από τους 70 συμβεβλημένους γιατρούς, έχουν παραμείνει σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ 5 παθολόγοι και 7 παιδίατροι!

Παράλληλα, εμπλοκή προκαλείται από τη μείωση των συνταγογραφικών ορίων, μείωση που εκτιμάται στο 20%. «Τα συνταγογραφικά όρια μειώθηκαν με αποτέλεσμα πολλοί γιατροί να δυσκολεύονται να κλείσουν το μήνα εντός ορίων. Προκειμένου να πλησιάζουν απειλητικά τα όρια του πλαφόν δεν συνταγογραφούν τις δίμηνες και τρίμηνες συνταγές των χρονίως πασχόντων. Επίσης, παραπέμπουν συχνά σε ειδικευμένο γιατρό για φάρμακα που μέχρι πρότινος συνταγογραφούσαν. Ο παθολόγος παραπέμπει τον ασθενή σε καρδιολόγο για να του γράψει φάρμακα για την υπέρταση, έπειτα σε γαστρεντερολόγο εάν χρειάζεται σκεύασμα γαστροπροστασίας και ούτω καθ’ εξής» λέει η κυρία Μαστοράκου.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ έχει ακολουθήσει τη δικαστική οδό, θέτοντας ως κεντρικό ζήτημα την ανεπαρκή κάλυψη του πληθυσμού, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΦΣ). «Καλούμε όλα τα θιγόμενα μέλη μας που επιθυμούν να προσφύγουν δικαστικά υπό την αιγίδα της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κατά της αναίτιας και αιφνίδιας απόλυσης τους εφόσον κρίνουν ότι θίγονται έντονα οικονομικά και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις» ζητεί από τα μέλη της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Το υπουργείο Υγείας έχει αφήσει χιλιάδες ασθενείς χωρίς πρόσβαση στους γιατρούς που έχουν ανάγκη. Ενώ δεν έχει καταφέρει να στελεχώσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών, καταργεί τις συμβάσεις με τους συμβεβλημένους γιατρούς οδηγώντας σε αδιέξοδο τους ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους, την επίσκεψη στον γιατρό που χρειάζονται» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης και καλεί το υπουργείο Υγείας να αναστείλει την απόλυση των Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων για να μη μείνουν στον αέρα οι ασθενείς.
https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom