Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Φωτιά στη ΒΑ Αττική: Πύρινος εφιάλτης σε τρία μέτωπα - Τιτάνια μάχη με τις δεκάδες αναζωπυρώσεις (φωτο & βίντεο)

Live update: Λεπτό προς λεπτό η μάχη με τις φλόγες

Οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες, λέει ο Βαθρακογιάννης - Μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων - Χιλιάδες έχουν κληθεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρίσκεται η βορειοανατολική Αττική, καθώς η φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 3 το μεσημέρι χθες στην περιοχή του Βαρνάβα, ακολουθώντας την ίδια πορεία που είχαν ακολουθήσει οι φλόγες το 2009, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε μια τεράστια έκταση από τον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, περιοχές του δήμου Διονύσου.

Παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση, όπως τόνισε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, το απόγευμα της Δευτέρας (12/8) μετά τις 6, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Πυροσβεστικής. Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. 

Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα ΠεντέληΜαραθώνα προς ΓραμματικόΔιόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι.

Περίπου στις 16.30 οι κάτοικοι του Διονύσου κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν προς την Κηφισιά, αφού νέο μέτωπο κατακαίει στην περιοχή. Λίγο αργότερα, κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς τον Μαραθώνα όσοι βρίσκονται στο Καλέντζι. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κληθεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες με κάθε διαθέσιμο μέσο παλεύουν για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Η μεγάλη διαφορά σήμερα, σε σχέση με το 2009 είναι ότι τώρα η φωτιά αφήνει πίσω της ενεργά μέτωπα που ενισχύονται κάθε τόσο από τους ισχυρούς ανέμους, υποχρεώνοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε μεγάλη διασπορά, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα πολλά μέτωπα. Οι φλόγες έφτασαν στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής Πεντέλης, χωρίς να προκληθούν ζημιές στην ιστορική Μονή.

Βίντεο από τη Μόνη Πεντέλης:

Φωτογραφίες από την Πεντέλη:
penteli__7_
penteli__5_
penteli__6_
fotia-penteli__1_
fotia-penteli__2_
Οι αστυνομικοί έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα για να καταφέρουν να απομακρύνουν κατοίκους και δη ηλικιωμένους από τα σπίτια τους. Μέχρι τώρα, πάνω από 40 αναζωπυρώσεις έχουν μετατρέψει σε εφιάλτη χωρίς τέλος την προσπάθεια να τιθασσευτούν οι φλόγες. 

Βίντεο από το Πάτημα Βριλησσίων:

Βίντεο από το Γραμματικό:

Βίντεο από το χωριό του Μαραθώνα:

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, πρόκειται για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» πυρκαγιά με τη μάχη να δίνεται υπό «δραματικές συνθήκες». Συνολικά επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους.

Αναζωπύρωση στο Καπανδρίτι:

Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική:

«Παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς που εξελίσσεται από χθες.

Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι.

Επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών.

Έχουν εκδοθεί 30 μηνύματα από το 112, τα τελευταία για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά το Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμινγκ και οι ασθενείς διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

Στο αίτημα της χώρας μας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για παροχή συνδρομής, από χθες το απόγευμα, προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρίθηκαν, η Γαλλία με την αποστολή ενός ελικοπτέρου που αναμένεται να φτάσει σήμερα, η Ιταλία με την αποστολή 2 αεροσκαφών που αναμένεται να φτάσουν αύριο και η Τσεχία με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ».

Η φωτιά καίει εκτός ελέγχου και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μισή ώρα έφτασε από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη Νέα Μάκρη. Οι άνεμοι βοήθησαν τη φωτιά να διανύσει μια τεράστια απόσταση, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της, με το μήκος του μετώπου να φτάνει τα 30χλμ. Σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο Θεόδωρο Γιάνναρο η φωτιά μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες «έτρεξε» απόσταση μεγαλύτερη των 30-40χλμ.
Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί απο την ΕΛΑΣ

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε εκατοντάδες απεγκλωβισμούς ατόμων από τις περιοχές που πλήγονται από την πυρκαγιά, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.
Παράλληλα αστυνομικοί πήραν τη μάνικα στα χέρια για να σβήσουν μικροεστίες που σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν δραματική εξέλιξη.

Αστυνομικοί σβήνουν φωτιές στη βορειοανατολική Αττική
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Διόνυσο, Πεντέλη

  • 1)ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ
  • 2)ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.
  • 3)ΜΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ
  • 4)EΞΟΔΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
  • 5)Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΘΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • 6)Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
  • 7)Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΛΟΥ
  • 8)Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
  • 9)ΚΟΜΒΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
  • 10)Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • 11)ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β’ ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ
  • 12)ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
  • 13)ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
  • 14)ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
  • 15)ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
  • 16)ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
  • 17)EΛ. BENIZEΛOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
  • 18)Λ. XP. AΔAMOΠOYΛOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
  • 19)Λ. ΔIONYΣOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
  • 20)ΞENIAΣ KAI AΓ. ΠANTEΛEHMONOΣ
  • 21)Λ. ΔIONYΣOY YΨOΣ ΓHΠEΔOY ΔIONYΣOY ΣTO PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ ΔIONYΣO (METAΦOPA AΠO Λ. ΔIONYΣOY KAI ΘHΣEΩΣ)
  • 22)MIAOYΛH KAI KOΛOKOTPΩNH
  • 23)ΣOYΛIOY KAI ΔHMOKPATIAΣ
  • 24)ΣOYΛIOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
  • 25)Λ. MAPAΘΩNOΣ KAI ΔHMOKPATIAΣ.

Δείτε βίντεο: Δραματικές ώρες στα πύρινα μέτωπα της Αττικής - O καπνός από την πυρκαγιά έχει ήδη διανύσει 300χλμ.

https://www.protothema.gr/greece/article/1529426/fotia-sti-va-attiki-titania-mahi-me-tis-floges-paleuoun-na-anakopsoun-tin-poreia-video-fotografies/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom