Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Χαλκιδική: Οι 7 παραβάσεις στο λούνα παρκ του θανάτου


«Ηταν όλα σάπια και ετοιμόρροπα». Μιλά στην «R» ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη. Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας για τις τραγικές ελλείψεις στο πάρκο αναψυχής, όπου έχασε τη ζωή του ο άτυχος νέος. Οι ευθύνες του δήμου Κασσάνδρας, του ιδιοκτήτη και του υπεύθυνου μηχανικού.

του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ - ΠΗΓΗ: Realnews

Με κλήσεις μαρτύρων από μια μακρά σειρά υπηρεσιών του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και με συγκέντρωση εγγράφων και συλλογή στοιχείων από τις αυτοψίες των πραγματογνωμόνων θα προχωρήσει η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκιδικής για τον θάνατο το 19χρονου Γιάννη Καμπαϊλή στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδοθεί επισήμως κατηγορίες στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης Dinos Luna Park, ούτε και στον 21χρονο χειριστή του μηχανικού παιχνιδιού στο οποίο συνέβη το τραγικό δυστύχημα, καθώς εκτιμάται ότι πέραν της ακαταλληλότητας των εγκαταστάσεων υπάρχουν και άλλες παραβάσεις της νομοθεσίας που θα εντοπιστούν στη λειτουργία της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ήδη οι δικαστικές Αρχές εστιάζουν σε συνολικά επτά παραβάσεις. 

Πρόκειται για τις ελλείψεις στην πιστοποίηση των μηχανικών παιχνιδιών, στην πιστοποίηση των χειριστών τους, στο σχέδιο ηλεκτρολογικών συνδέσεων στο λούνα παρκ, στο σχέδιο πυρασφάλειας της εγκατάστασης και στην τήρηση των υγειονομικών κανονισμών. 

Εκτός, όμως, από αυτές τις προδιαγραφές ασφάλειας της επιχείρησης, οι οποίες φαίνεται πως δεν τηρούνταν, οι Αρχές θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα και με την οικονομική και φορολογική ταυτότητα της επιχείρησης. Ετσι ο έλεγχος εστιάζει σε φορολογικές παραβάσεις αλλά και στο μισθωτήριο του χώρου όπου ήταν εγκατεστημένο το λούνα παρκ. 

Νομικές πηγές επισημαίνουν πως υπάρχει ζήτημα με τη λειτουργία των ταμειακών μηχανών της επιχείρησης, ενώ ακόμα ελέγχεται αν στη σύναψη του συμβολαίου μίσθωσης αναφερόταν ότι το οικόπεδο θα ενοικιαστεί σε επιχείρηση ή σε φυσικό πρόσωπο.

Παράλληλα, η Εισαγγελία αναμένεται να καλέσει πρώην και νυν εργαζομένους στην επιχείρηση για να καταθέσουν, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε στο λούνα παρκ. 

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των ερευνών και των μαρτυριών, ο 58χρονος επιχειρηματίας, που διαχειρίζεται τον χώρο τουλάχιστον από το 2006, αλλά και ο 21χρονος χειριστής θα κληθούν για ανωμοτί καταθέσεις, αναμένοντας την απαγγελία των κατηγοριών. Η διαδικασία αυτή ωστόσο ενδέχεται να ισχύσει και για άλλα άτομα, τα οποία θα μπουν στο κάδρο των υπευθύνων της τραγωδίας.

Τρεις πραγματογνώμονες

Μέχρι στιγμής, στον χώρο του λούνα παρκ έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία τρεις διαφορετικοί πραγματογνώμονες, ενώ την εγκατάσταση έχουν επιθεωρήσει και ελεγκτές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Οι εκθέσεις των κλιμακίων των ελεγκτών και των πραγματογνωμόνων αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τουλάχιστον η πρώτη πραγματογνωμοσύνη, που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, θα κατατεθεί στην Εισαγγελία σήμερα.

Ηδη, έχει διαπιστωθεί ότι τα μηχανικά παιχνίδια και οι χειριστές τους δεν πληρούν καμία προδιαγραφή νομιμότητας. Οι πραγματογνώμονες, όμως, αναμένεται να καταγράψουν και την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα μηχανήματα. Στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου λειτουργούσαν πέντε μηχανικά παιχνίδια, στα οποία θα έπρεπε να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες. Πρόκειται για τα συγκρουόμενα, τη ρόδα, το τρενάκι, τα «σφυριά» και το «crazy dance», το παιχνίδι στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Γιάννης Καμπαϊλής.

Επειτα από τρεις ημέρες αυτοψίας, οι πηγές αναφέρουν ότι έχουν καταγραφεί πολλά σημεία ακαταλληλότητας, όπως σκουριές, ανεπαρκείς συνδέσεις υλικών, ακατάλληλες ή και ανύπαρκτες ζώνες ασφαλείας αλλά και φθορές υλικών σε βασικά μηχανολογικά τμήματα, όπως τα συστήματα πέδησης και οι ρότορες περιστροφής. Πρόκειται για τραγικές ελλείψεις σε έναν χώρο τον οποίο, μέχρι τον θάνατο του 19χρονου, το βράδυ της Δευτέρας 19 Αυγούστου, επισκέπτονταν δεκάδες παιδιά σε καθημερινή βάση.

«Πραγματικά μένεις άφωνος αν μπεις στον χώρο. Οι εγκαταστάσεις μοιάζουν σαν να είναι εγκαταλειμμένες. Με την πρώτη ματιά βλέπεις καρέκλες να είναι σπασμένες και να λείπουν καλώδια», δηλώνει o δικηγόρος της οικογένειας Καμπαϊλή, Νίκος Πετρίδης, ο οποίος τονίζει ότι το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών δεν γίνεται να το σηκώσει αποκλειστικά και μόνο ο 21χρονος χειριστής του μηχανήματος. 

«Είναι δεδομένο ότι το άτομο αυτό θα διωχθεί για κακούργημα. Θεωρώ, όμως, ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Για να αποσαφηνιστεί αυτό που λέω, δεν είναι δυνατόν ο χειριστής, ένας νέος 21 ετών χωρίς καμία εκπαίδευση, να κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης να κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Είναι ο ιδιοκτήτης εκείνος που προσέλαβε αυτό το άτομο ως χειριστή, εκείνος που έθεσε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που έρχονταν στην επιχείρησή του», αναφέρει ο Ν. Πετρίδης.

Ο δήμος και ο μηχανικός

Σύμφωνα, όμως, με τον δικηγόρο της οικογένειας του Γιάννη Καμπαϊλή, η εισαγγελική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί και στις ευθύνες που έχουν αιρετοί αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι του δήμου Κασσάνδρας. Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, έχει ήδη αποκαλύψει σε δήλωσή της πως ο δήμος ήταν ενήμερος ότι το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι λειτουργούσε χωρίς άδεια. Τη φετινή περίοδο, η επιχείρηση είχε ξεκινήσει να υποδέχεται κόσμο από τις 15 Μαΐου, όπως μάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης από τα προφίλ του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Στις 9 Ιουλίου, το λούνα παρκ είχε ελεγχθεί από στελέχη του αστυνομικού τμήματος της περιοχής και είχε γίνει η σχετική καταγγελία για την παράνομη λειτουργία του στον δήμο. Σύμφωνα με τη δήμαρχο Αν. Χαλκιά, ο δήμος είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για τη σφράγιση του χώρου από τις 12 Ιουλίου, αυτό όμως δεν έγινε, «λόγω έλλειψης προσωπικού», όπως έχει δηλώσει.

«Αυτό που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή, δηλαδή να κλείσουν την επιχείρηση, έγινε τελικά στις 20 Αυγούστου, όταν ο 19χρονος είχε ήδη χαθεί. Πρέπει να ασκηθούν διώξεις και στη δήμαρχο και στους αρμόδιους υπαλλήλους», δηλώνει ο δικηγόρος Ν. Πετρίδης. 

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εκτός από τη δήμαρχο, εναντίον της οποίας έχουν ήδη κινηθεί διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου από το υπουργείο Εσωτερικών, η Εισαγγελία θα ελέγξει και τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Τεχνικών Εργων του δήμου Κασσάνδρας, με το ερώτημα της παραμέλησης καθήκοντος.

Ερωτήματα, όμως, προκύπτουν και από τη λειτουργία του χώρου τα προηγούμενα χρόνια. Το 2023, μηχανολόγος μηχανικός είχε ελέγξει τα μηχανικά παιχνίδια και είχε πιστοποιήσει, μέσω της υπογραφής του, την ασφάλειά τους. Πρόκειται για επιστήμονα ο οποίος, μάλιστα, είναι και μέλος του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. 

Στη συγκεκριμένη έκθεση πιστοποίησης δεν καταγράφεται καμία φθορά ή ακαταλληλότητα που να μην επιτρέπει τη λειτουργία των παιχνιδιών. Ωστόσο, οι φθορές που έχουν καταγραφεί από τους πραγματογνώμονες είναι αδύνατον να έχουν προκληθεί μέσα σε μόλις λίγους μήνες. Ετσι, στην Εισαγγελία, για να δώσει εξηγήσεις, αναμένεται να κληθεί και ο συγκεκριμένος μηχανικός.

Μιλά στην «R» ο τραγικός πατέρας του 19χρονου Γιάννη

«Είναι ντροπή για όλους αυτό που αντίκρισα»

Ενας από τους τρεις ελέγχους στο λούνα παρκ έγινε από πραγματογνώμονα που προσέλαβε ο ίδιος ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη. Ο Γιώργος Καμπαϊλής είχε βρεθεί στον χώρο όπου έχασε τη ζωή του ο μεγαλύτερος γιος του από την προηγούμενη Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή επισκέφθηκε ξανά το λούνα παρκ με τον πραγματογνώμονα. 

«Είναι ντροπή αυτό που αντίκρισα, ντροπή για όλους», δηλώνει στη Realnews ο τραγικός πατέρας, περιγράφοντας τα όσα είδε. «Ηταν όλα σάπια και ετοιμόρροπα. Και τα υπόλοιπα παιχνίδια που είδα ήταν πολύ φθαρμένα και πρόχειρα. Για την περίφραξη των παιχνιδιών είχαν κάτι πολύ απλές κατασκευές που χρησιμοποιούμε στην εξοχή. Οι ειδικοί θα καταγράψουν επισήμως όλα όσα βλέπει κανείς με γυμνό μάτι», ανέφερε.

Ακόμα, ο Γ. Καμπαϊλής αποκαλύπτει ότι έστω και να μην υπήρχε πρόβλημα στη λειτουργία του «crazy dance», στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος, τότε δεν θα έπρεπε να του επιτραπεί να το χρησιμοποιήσει, καθώς το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές μέγιστου βάρους. 

«Τα μηχανήματα αυτά έχουν όριο ηλικίας για να λειτουργούν με ασφάλεια. Εχουν, όμως, και ένα μάξιμουμ στο βάρος που μπορούν να υποστηρίζουν. Είναι σχεδιασμένα για παιδιά μέχρι 14 ετών και για να υποστηρίζουν ένα βάρος το πολύ 80 με 90 κιλά. Τα δικά μου παιδιά είναι γυμνασμένα, ψηλά και εύσωμα. Μαζί και οι δύο γιοι μου χπου ανέβηκαν είναι 185 κιλά. Κανείς δεν τους προστάτευσε», λέει ο πατέρας του Γιάννη.

Βασικό μέλημα του Γ. Καμπαϊλή είναι πλέον να μην υπάρξει κανένα περιθώριο να αποφύγουν τις διώξεις οι υπεύθυνοι της τραγωδίας. «Προσπαθώ να βρω μια εταιρεία σεκιούριτι, που θα την πληρώσω από την τσέπη μου για να φυλάει τον χώρο. Η Αστυνομία έχει αποχωρήσει και άφησαν μόνο μία κορδέλα γύρω από το λούνα παρκ. Ο καθένας μπορεί να μπει και να αλλοιώσει τον χώρο, όμως αυτό δεν θα το αφήσω να γίνει. Σκοπός της ζωής μου πλέον είναι να λογοδοτήσουν όσοι έφταιξαν», καταλήγει ο τραγικός πατέρας.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom