Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

«Αγριεύει» η φουρτούνα στον ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπαραθέσεις και στο βάθος πρόταση μομφής; - Πεδίο νέας σύγκρουσης η Κεντρική Επιτροπή


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε «φουρτούνα» ξανά και ο δρόμος προς τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να είναι μακρύς. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει μπει εκ νέου σε έναν κύκλο εσωστρέφειας και όλα αυτά την ώρα που τα προβλήματα της καθημερινότητας «τρέχουν» και τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για τη ΔΕΘ και το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει από εκεί.

Το παρασκήνιο και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονα με πολλούς να θεωρούν δεδομένη τη διάσπαση και άλλους να υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιθανόν και να απεργάζεται την επιστροφή του, όπως αναφέρει και το σημερινό πρωτοσέλιδο της Realnews.

Η αποχώρηση των «8» μελών που ανήκουν στους «87» από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποτελεί ίσως και το έναυσμα της τελικής σύγκρουσης και του ξακαθαρίσματος λογαριασμών με τη «φρουρά Τσίπρα» στο κόμμα.

Το «γυαλί» ανάμεσα στους «87» της Κεντρικής Επιτροπής και τον Στέφανο Κασσελάκη έχει ραγίσει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Πέμπτης με ανάρτησή του τούς κάλεσε να αποφασίσουν αν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε κάποιο άλλο κόμμα και τους προκάλεσε να θέσουν πρόταση μομφής.

Οι 87 αναμένεται να συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν στο εξής.

Στο μεταξύ τα βλέμματα είναι στραμμένα και στο τι μέλλει να πράξει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος φαίνεται να μην κάνει πίσω από την αμφισβήτηση της ηγεσίας. 

Απαντώντας σε ερώτηση στην εφημερίδα «Documento» για το εάν προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 7-8 Σεπτεμβρίου, είπε ότι «οι αναγκαιότητες είναι αδήριτες και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον λαό. Και ό, τι χρειάζεται να γίνει, θα γίνει συντεταγμένα και στα όργανα».

Τα σενάρια πλέον, βάσει των έως τώρα δεδομένων, είναι περίπλοκα και σίγουρα όχι ευθύγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι «87» βλέπουν με επιφύλαξη τη σύγκρουση Κασσελάκη - Πολάκη και δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν ούτε τον έναν, ούτε τον άλλον. Αυτό προκαλεί το ερώτημα τι θα κάνουν εάν ο Παύλος Πολάκης τελικά προχωρήσει στην πρόταση μομφής.

Η πρόταση μομφής προς την ηγεσία για να περάσει απαιτεί το 50% +1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σενάρια θα είναι ανοικτά, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο νέων αποχωρήσεων το επόμενο διάστημα.

Στο πολύπλοκο σκηνικό που έχει συντεθεί οι εξελίξεις τρέχουν και οι ζυμώσεις συνεχίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο στελέχη από τους 87, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, για πρώτη φορά διατυπώνουν ευθέως πρόταση για παραίτηση του προέδρου. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει αποφασισμένος να αντιμετωπίσει ευθέως οποιαδήποτε εσωκομματική αμφισβήτηση, έχοντας καλέσει επικριτές και αμφισβητίες να ξεκαθαρίσουν τις πραγματικές τους προθέσεις.

Πριν από λίγες ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης είχε κατηγορήσει τους «8» που αποχώρησαν από την Πολιτική Γραμματεία για «οργανωμένο σχέδιο καθημερινού εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζοντας ότι στόχος του σχεδίου είναι να απογοητευτούν οι ψηφοφόροι και το κόμμα να «ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη Κεντροαριστερά» και στη συνέχεια να επιλεγεί κάποιος «σωτήρας από τη διαπλοκή».

Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «δεν θα επιτρέψει» μία τέτοια εξέλιξη και τόνισε πως έχει χρέος «να κρατήσει την αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την αξιοπρέπεια του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ή θα γίνει το κόμμα των μελών, των πολιτών, της ανοιχτής κοινωνίας, ή θα γίνει ένα κατάλοιπο που το προσπέρασε η εποχή» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον ΣΥΡΙΖΑ τον εξευτελίζει καθημερινά ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος τρέφεται με το να κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς» απάντησαν πηγές από την ομάδα των «8».

«Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο, στην απόκρυψη οικονομικών στοιχείων και στον λαϊκισμό. Μπορεί να συνεχίσει να μαλώνει μόνος του. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος» προσθέτουν δηκτικά.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom