Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Κικίλιας: «Εμπρησμός η φωτιά στην Βάρης - Κορωπίου Ι Υπάρχει οπτικό υλικό» (βίντεο)


  • Β. Κικίλιας: «Αντιμετωπίστηκαν δεκάδες μέτωπα, κάποια από αυτά πολύ επικίνδυνα»
  • «Μία νέα φωτιά κάθε 10 λεπτά» σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής
  • Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια

«Μπιτόνια με πετρέλαιο και στουπιά εντοπίστηκαν σε ξερόχορτα στην λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου», επισήμανε στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας συγκεκριμένα για την φωτιά στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (19/6).

Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα ότι εμπρηστής έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα, ενώ υπάρχει ήδη το σχετικό οπτικό υλικό στα χέρια της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ..

Ο Β. Κικίλιας είπε, συγκεκριμένα:

«Από τα ξημερώματα σήμερα, πυροσβέστες, εθελοντές και δυνάμεις της Πολιτικής προστασίας παλεύουν με δεκάδες εστίες πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Από το μεσημέρι και μετά, σχεδόν κάθε δέκα λεπτά είχαμε και μια νέα έναρξη.

Γνωρίζαμε και γι αυτό είχαμε ζητήσει την προσοχή όλων ότι έχουμε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών αλλά κυρίως σφοδρών ανέμων, με ριπές που φτάνουν και τα 8, ακόμη και τα 9 μποφόρ.

Αντιμετωπίστηκαν δεκάδες μέτωπα, κάποια από αυτά πολύ επικίνδυνα, όπως της Καρύστου, του Μαρκόπουλου και της Νάξου, όπου συνελήφθη εξ αμελείας τονίζω εγκληματική εξ αμελείας εμπρηστής πριν καλά καλά τεθεί σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο, ξέσπασε νέα φωτιά στην Αττική στη Βάρης Κορωπίου, σε ξερά χόρτα, παρά την άμεση επέμβαση ισχυρών επίγειων και εναέριων μέσων.

Εξαπλώθηκε και επεκτάθηκε ταχύτατα 45 οχήματα, 145 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα της πρώτης ομάδας κομάντος και 17 εναέρια μέσα, 6 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα του ΓΕΕΘΑ, μαζί με πλήθος εθελοντών, δυνάμεις των ΟΤΑ αλλά και την Ελληνική Αστυνομία που συνέδραμε σε ασφαλείς εκκενώσεις, βρέθηκαν στο πεδίο.

Η φωτιά επεκτάθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, αλλά υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι η αιτία δεν ήταν μόνο οι καιρικές συνθήκες.

Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης – Κορωπίου, ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπιά.

Όταν έχουμε την άδεια από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και την Ελληνική Αστυνομία, θα δώσουμε στη δημοσιότητα το ανάλογο υλικό».

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Όπως μετέδωσε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων (19/6, 18:10) από το σημείο ο δημοσιογράφος του ΕΡΤNews Νίκος Κοντορούσης, η κατάσταση φαινόταν βελτιωμένη. «Δεν υπάρχει ενεργή φλόγα, ωστόσο η αστυνομία και οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο μαζί με εθελοντές αλλά και κατοίκους που δεν εκκένωσαν. Όπου υπάρχει έστω μια υποψία καπνού, σπεύδουν αμέσως και ρίχνουν νερό, ενώ συνεχώς περνούν εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού σε όποια σημεία τυχόν υπάρχει υποψία για φλόγα».

Όπως μετέδωσε μέσα από τον οικισμό ο δημοσιογράφος του ΕΡΤNews Θοδωρής Παναγιωτίδης, «υπάρχουν μόλις 2 – 3 σημεία τα οποία υπάρχουν μικροεστίες που απλά καπνίζουν ακόμη και μεταβαίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις για να τις θέσουν και αυτές υπό έλεγχο. Ακόμα γίνονται πτήσεις των εναέριων μέσων, 17 στο σύνολο, δύο συντονιστικά και 15 που επιχειρούν».

Σύμφωνα με όσα είπε η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, στην Ανατολική Αττική εξακολουθούσαν να πνέουν (18:30) ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι στα 6 – 7 μποφόρ. Ωστόσο, υπάρχει ένα χρονικό παράθυρο βελτίωσης και αυτό αναμένεται τις βραδινές ώρες. Σε αυτό το διάστημα θα κοπάσουν οι άνεμοι, θα κυμανθούν στα 4 με 5 μποφόρ και θα υπάρχει μια στροφή των ανέμων σε πιο βορειοδυτικούς.

Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Ειρήνη Κυρίτση, Νίκος Κοντορούσης, Θοδωρής Παναγιωτίδης, Άντζυ Κούκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom