Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Ο τεκτονικός σεισμός της αποχής


Η 9η Ιουνίου 2024 θα καταγραφεί ως ιστορική ημέρα για το πολιτικό σύστημά μας. Είναι τομή και σημείο καμπής στην εξέλιξη του κομματικού συστήματος, και τελικά του συστήματος διακυβέρνησης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση.

Από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, τον Ιούνιο του 2023, μέχρι αυτή της περασμένης Κυριακής, «χάθηκαν» τουλάχιστον 1,5 εκατ. ψηφοφόροι που δεν προσήλθαν στις κάλπες. Στο μυαλό όλων αυτών των πολιτών δεν μπορούμε να μπούμε, αλλά υποθέτουμε ότι κάποια διεργασία σκέψης τούς ώθησε να μην πάνε στην κάλπη.

Η πρωτοφανής αυτή αποχή δεν επηρέασε ομοιόμορφα όλο το κομματικό σύστημα, όλες τις πολιτικές δυνάμεις που διεκδίκησαν εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ο «λαός της αποχής» δεν ήταν απλώς μια άμορφη μάζα που προτίμησε να πάει στην παραλία, να παρακολουθήσει τη συναυλία των Coldplay ή να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να εκφράσει τη βούλησή του.

Στη μεγάλη πλειονότητά του, ο «λαός της αποχής» ήταν πολίτες που, ενώ στις προηγούμενες αναμετρήσεις εξέφρασαν την επιλογή τους, επιλέγοντας ακόμη και το «μικρότερο κακό», αυτή τη φορά επέλεξαν να εγκαταλείψουν τις προγενέστερες προτιμήσεις τους. Να εγκαταλείψουν τα κόμματα που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν υποστηρίξει, με μικρότερο ή μεγαλύτερο ζήλο.

Τα ποσοστά που πήραν τα κόμματα δεν λένε όλη την αλήθεια. Αλλά οι απόλυτοι αριθμοί των ψήφων λένε πολλά για το βαθύτερο πολιτικό μήνυμα της θηριώδους αποχής. Η οποία, πρώτα απ’ όλα, είναι αποχή δυσαρέσκειας και απογοήτευσης από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Η Ν.Δ. έχασε μέχρι και 1,3 εκατ. ψηφοφόρους από την καλύτερη επίδοσή της την τελευταία πενταετία των διαδοχικών εκλογικών θριάμβων της. Ενα μέρος τους έφυγε προς την Ακροδεξιά, αλλά το συντριπτικά μεγαλύτερο δεν πήγε στις κάλπες. Και η επιλογή αυτή δεν ήταν από απλή βαρεμάρα.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεύτερο μεγάλο θύμα αυτής της τιμωρητικής αποχής. Τουλάχιστον 500.000 ψηφοφόροι που τον στήριξαν στις τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις επέλεξαν να εκφράσουν την απογοήτευση ή την έλλειψη προσδοκίας διά της αποχής τους.

Η αποχή των ευρωεκλογών συνιστά τελικά έναν τεκτονικό σεισμό, ανάλογο με αυτόν που το 2012, στην κορύφωση της κρίσης των μνημονίων, προκάλεσε τεράστιες μετακινήσεις ψηφοφόρων που άλλαξαν δραστικά το κομματικό σύστημα. Είμαστε στα πρόθυρα μιας ανάλογης αλλαγής, μόνο που αγνοούμε την κατεύθυνσή της.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom