Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Η Deutsche Bank γκρεμίζεται αλλά οι short sellers θησαυρίζουν: Μέσα σε δύο εβδομάδες κέρδισαν $100 εκατ.


Αναλυτές εκτιμούν πως «όλα αυτά» συμβαίνουν στη μετοχή του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού λόγω της «παράλογης αγοράς» - Σήμερα συντελέστηκε η μεγαλύτερη «βουτιά» τα τελευταία τρία χρόνια.

Oι short sellers -“ποντάροντας” ενάντια στη μετοχή του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank, τις τελευταίες δύο εβδομάδες- κατάφεραν να έχουν κέρδος άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Αυτό προκύπτει μέσα από τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η εταιρεία χρηματοοικονομικών στοιχείων Ortex.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ortex σημειώνει ότι ο όγκος των κεφαλαίων που έχει τοποθετηθεί σε short θέσεις ενάντια στις μετοχές της Deutsche Bank -οι οποίες διαπραγματεύονται, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, έχει διπλασιαστεί την ίδια περίοδο στα 360 εκατ. δολάρια.

Η ανησυχία για την υγεία των τραπεζών σε παγκόσμια κλίμακα έχει πλήξει την εμπιστοσύνη και για το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας. Έτσι, πριν από λίγο η μετοχή της Deutsche έχανε 10%, στα 8,4 ευρώ (9,03 δολάρια), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη βουτιά τα τελευταία τρία χρόνια. Έτσι, είναι προφανές πως μια εβδομάδα κατευναστικών λόγων από κεντρικούς τραπεζίτες και πολιτικούς δεν στάθηκε ικανή να κατευνάσει τις γενικές ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αυτό το γεγονός έχει τραβήξει την προσοχή όλων, για ευνόητους λόγους, αφού όλοι προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτή την κίνηση. Αναλυτές της Citigroup Inc. είπαν ότι μπορεί να οφείλεται σε μια «παράλογη αγορά»

Στην ίδια αναζήτηση των λόγων πίσω από την πτώση των μετοχών της Deutsche Bank, οι αναλυτές παρατήρησαν την αύξηση της τιμής των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου της (CDS), καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα.

«Κανένα από τα δύο δεν φαίνεται αρκετά σημαντικό για να εξηγήσει την κίνηση, μάλλον το θεωρούμε μια “παράλογη” αγορά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Citi. Όπως και με την Credit Suisse, «ο κίνδυνος είναι εάν υπάρξει ψυχολογικός αντίκτυπος από διάφορους τίτλους των μέσων ενημέρωσης στον καταθέτη, ανεξάρτητα από το αν ο αρχικός συλλογισμός πίσω από αυτό ήταν σωστός ή όχι», είπαν.

Ενώ η Deutsche Bank έχει υποστεί μια σειρά από κρίσεις στο παρελθόν, ένα τεράστιο σχέδιο ανάκαμψης τη βοήθησε να τις ξεπεράσει. Το σημείωμα της Citi πρόσθεσε ότι η Deutsche Bank είναι κερδοφόρα και διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα. Στην επενδυτική Autonomous, οι αναλυτές σημειώνουν ότι «δεν ανησυχούν για τη βιωσιμότητα της Deutsche».

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας έχασαν το 21% της αξίας τους φέτος – όλα αυτά, το γράφουμε ξανά, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Την ίδια στιγμή καταγραφόταν άνοδος 7,7% του γερμανικού δείκτη DAX, ενώ σταθερός παρέμενε ο τραπεζικός δείκτης Euro Stoxx.

Το εξίσου δεδομένο είναι πως, τις τελευταίες ημέρες, η κοινότητα των hedge fund έχει αυξήσει τα στοιχήματά της για την πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, σύμφωνα με τον Ulrich Urbahn, επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας της Berenberg.

Οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν ποια τράπεζα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα επόμενα προβλήματα – ποιος είναι, για παράδειγμα, έντονα εκτεθειμένη σε εμπορικά ακίνητα”, δήλωσε ο Urbahn. 

«Το πρόβλημα είναι ότι θα μπορούσε να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όσο περισσότεροι πιστεύουν ότι οι τράπεζες έχουν προβλήματα και όσο περισσότερες καταθέσεις αποσύρονται, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για τις τράπεζες».

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom