Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Χαλκιδική: Εντοπίστηκε «εργοστάσιο» παραγωγής λαθραίων τσιγάρων - 30 συλλήψεις (φωτο & βίντεο)


Ολόκληρο «Εργοστάσιο» παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, όπου ήταν εγκατεστημένες δύο πλήρεις γραμμές παρασκευής, επεξεργασίας και συσκευασίας, εντόπισαν, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, αστυνομικοί της Ασφάλειας Κιλκίς, προχωρώντας στη σύλληψη 30 ατόμων, φερόμενων ως μελών κυκλώματος που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην παράνομη παραγωγή και διακίνηση καπνικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνέλαβαν 3 άτομα της εγκληματικής οργάνωσης.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Εντοπίσθηκε ένα πλήρως οργανωμένο εργοστάσιο παραγωγής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων, στο οποίο απασχολούνταν 27 αλλοδαποί εργάτες.

Κατασχέθηκαν πολύ σημαντικές ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και καπνού.

Οι διαφυγόντες φόροι από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς, τον Διοικητή και το προσωπικό του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Θα ήθελα να μεταφέρω την ευαρέσκεια και την ικανοποίησή του κ. Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγου Σπυρίδωνα Σκλάβου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υπηρεσιακών υποχρεώσεων βρίσκεται εκτός Θεσσαλονίκης, προς όλους, όσοι συμμετείχαν ή συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στον επιτυχή χειρισμό της υπόθεσης σχετικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στην λαθρεμπορία προϊόντων καπνού.

Ο υψηλός επαγγελματισμός, η μεθοδικότητα και η αξιοποίηση μέσων και πληροφοριακού υλικού, αποδεικνύει ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει την βούληση να εκπληρώνει την αποστολή της για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες (28 Μαρτίου 2023) τις πρωινές ώρες, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν 3 ημεδαποί άνδρες, σε γραφεία – αποθήκες εικονικής εταιρείας μεταφορών.

Όπως διαπιστώθηκε, η εν λόγω εταιρεία λειτουργούσε ως κάλυψη για την παράνομη δράση τους, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων, ήταν άτομο που είχε συντονιστικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.

Επίσης, σε περιοχή της Χαλκιδικής, εντοπίσθηκε το εργοστάσιο παρασκευής των λαθραίων καπνικών προϊόντων, αποτελούμενο από δύο πλήρεις γραμμές παραγωγής.

Στον ίδιο χώρο συνελήφθησαν 27 αλλοδαποί εργάτες, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν – αλλά και διέμεναν – εκεί.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, τα παραπάνω άτομα, συγκρότησαν και δρούσαν στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την παρασκευή λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Διακινούσαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, αποφεύγοντας την καταβολή δασμών και φόρων, προκειμένου να αποκομίζουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους – αποθήκες της εικονικής εταιρείας και στο παράνομο εργοστάσιο, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
  • 592.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, δηλαδή περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια τεμάχια λαθραίων τσιγάρων,
  • 20 τόνοι και 320 κιλά επεξεργασμένου καπνού,
  • πλήθος πρώτων υλών,
  • 7 οχήματα τύπου κλαρκ και παλετοφόρα,
  • 4 Ι.Χ.Φ. οχήματα από τα οποία τα 2 με επικαθήμενα,
  • 2 οχήματα τύπου van,
  • σύστημα εντοπισμού gps,
  • μηχανήματα και εξοπλισμός παρασκευής λαθραίων τσιγάρων.

Οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 2.500.000 ευρώ. 

Για την υπόθεση έχει αναρτηθεί βιντεοληπτικό υλικό στην επίσημη σελίδα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας στο facebook.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom